Mam z nim problem - z rycerstwem. Wiecie co to za warstwa - nie tylko wojownicy o szlachetnym urodzeniu ale i właściciele nadań ziemskich, dzięki którym i za które muszą służyć zbrojnie podczas wojen. Na Orkusie Wielkim opisanych jest tak mało wiosek, że nie potrafię sobie wyobrazić jaki jest fundament socjalny egzystencji rycerzy, baronów, diuków, książąt. Gdzie te dziesiątki wsi, zamków, które dają im furaż, zbrojnych i pieniądze na wystawne życie i oręże, konie?
Czy nie uważacie, że ten aspekt systemu też ma dziurę, a może nie ogarniam tego?
Rycerstwo
-
deliad
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/deliad
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 52 times
Myślę, że winę za taką sytuację ponosi mała dokładność mapy Orkusa. Przedstawiono na niej tylko wioski o znaczeniu ekonomicznym, strategicznym, handlowym itd. Gdyby na mapę naniesiono wszystkie wioski, osady, małe miasta, zamki, fortyfikacje i inne budowle straciła by ona przejrzystość. To wersja oficjalna.
Nieoficjalnie uważam, że to kolejna niedoróbka w systemie KC i nie ma co się nad tym zbytnio rozwodzić. Każdy szanujący się mistrz gry tworzy, na swoje i graczy potrzeby, tysiące wiosek i wioseczek.
Nieoficjalnie uważam, że to kolejna niedoróbka w systemie KC i nie ma co się nad tym zbytnio rozwodzić. Każdy szanujący się mistrz gry tworzy, na swoje i graczy potrzeby, tysiące wiosek i wioseczek.
-
Shadowrunner
- Reactions:
Jakto gdzie? Za portalem prowadzącym do magicznej krainy - każdy rycerz razem z ziemią dostaje portal, który prowadzi na Toril, Terrę czy Ardę bądź inny świat - i on sobie tam jeździ i podbija wioski narzucając im haracz, daninę w dzieciach które wciela do swej armii niczym turcy formujący janczarów. Na kodeks nie zwarza naonczas - gdyż to świat inny, Orchiańskie zasady honoru go tam nie obowiązują więc pali gwałci i rabuje ile wlezie.
Jest to całkowicie racjonalne wytłumaczenie w świecie takim jak i nie można mu niczego zarzucić niczego od strony logicznej Orchia
Jest to całkowicie racjonalne wytłumaczenie w świecie takim jak i nie można mu niczego zarzucić niczego od strony logicznej Orchia
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]