czegoj - dobre! Podoba mi się ten pomysł.
Co do nazw - ja głosuję za oderwaniem od Orchii. Będzie jasna sytuacja, nie będzie balastu w jakiejkolwiek postaci, ew. zbiórka na PP będzie możliwa itd. Kto wie, jeśli to wypali, to może ktoś stwierdzi - spoko, damy know-how i zrobimy zbiórkę. Pozostając przy nomenklaturze Orchii nie będzie to już możliwe - po co zamykać sobie drogę? Ja wiem, to daleeeeka przyszłość, ale już teraz musimy o niej zadecydować, bo to już teraz jest istotne czy działamy w ramach Orchii czy czegoś podobnego, ale własnego, nie posługując się nazwą Orchia, Ostrogar itd, tworząc nową geografię.
Podoba mi się świat czegoja, w którym był magiczny kataklizm - Kryształ dający potężną moc pękł na miliony kawałków, każdy z nich daje małą moc. Idąc dalej - magią władają tylko mający kryształ. Kryształ (jak w HP) poznaje swojego właściciela, czyli można ukraść komuś... ale nie będzie działał idealnie, niczym pierścień z Władcy, będzie potrafił zgubić swojego nowego właściciela zawodząc w decydującym momencie. Dlatego raczej ich nikt nie kradnie - za wiele przypadków było, że skradzony kryształ przyniósł tylko szkodę. Plus przesądy, że przynosi pecha.
Do pomyślenia - skąd brać kryształ, czy każdy kto go ma sam szedł z przygodą i go odnalazł? Temat do zastanowienia.
Ciekawa sprawa. To otwiera drogę do wojownika-maga czy innych kombinacji. Kryształy mogą być różne, dając inny rodzaj magii. Masz dwa (swoje, nie kradzione) to możesz czarować w 2 dziedzinach. Do zastanowienia jak się uczyć czarów itd.
Kolejna wizja, która mi się podoba - bardziej spójna z Orchią niż Evernight, dająca fajny punkt wyjścia do nowego, lepszego świata.
Reset świata Kryształów Czasu
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Oderwanie od Orchii tak jak to zrobili w BB, świat jest a la Conan Howarda, ale właściciele praw autorskich do Conana, nie mogą się doczepić, bo nie ma tam nazw własnych z conanowskiej Hyborii.
Tak to zróbmy ciąg wysp z innym nazewnictwem, ale i fani KC sobie je łatwo wykorzystają, jak będą mieli taką ochotę, zmieniając nazewnictwo jak będą chcieli na KC-towe np.
Popieram w/w stanowisko.
Tak to zróbmy ciąg wysp z innym nazewnictwem, ale i fani KC sobie je łatwo wykorzystają, jak będą mieli taką ochotę, zmieniając nazewnictwo jak będą chcieli na KC-towe np.
Popieram w/w stanowisko.
Araven napisał(a):
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Ja bym poszedł troszkę inną drogą. Małe Kryształy dałyby prawo do poruszania się w czasie i przestrzeni tz. np. można byłoby przy pomocy Kryształu odwrócić działanie np. wygasłych portali. W takim przypadku ludzie przy ich pomocy wyruszaliby w podróż w jedną stronę (taka masowa emigracja, z Orchii jako obietnica lepszego świata). Sama Orchia chyli się ku upadkowi właśnie przez masową emigrację, a my mamy wtedy całą menażerię Kryształową w zupełnie nowym świecie z nową geografią, ale gdzie np. można wykorzystać stare nazwy lub przemycić całe smaczki z Orchii. Przecież istoty przenoszące się znają starą Orchię doskonale. Wtedy każdy chce mieć Kryształ, bo chce do nowego lepszego świata. Kryształy powoli się wyczerpują, więc jest coraz trudniej się przedostać i w tym kierunku bym szedł. Oczywiście tutaj dałbym jeszcze ciekawy motyw, że w nowym świecie, Kryształy mają inne właściwości, więc zabranie do nowego świata jest równie kuszące co zostawienie ich w starej Orchii. Da nam to również ciekawy wątek nawiązujący do sytuacji obecnej - opuszczamy starą Orchię a idziemy do nowej i mamy nadzieję lepszej.
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Chyba rozsądnie by było ustalić hierarchię działań - nie uważacie, że najlepiej pisać w dół piramidy a nie od spodu? Szczyt piramidy to mapa świata i podział na strefy wpływów ras, Imperiów, niżej są konkretne Imperia ze zgrubnym opisem, niżej wyspy je tworzące z ukształtowaniem powierzchni, na dole miasta, wsie, łańcuchy górskie, etc.
Warto najpierw nakreślić lejtmotyw systemu by każdy szybko mógł rozkminić o co w nim chodzi.
Warto najpierw nakreślić lejtmotyw systemu by każdy szybko mógł rozkminić o co w nim chodzi.