DeG - Czarny Świt

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 04 maja 2016, 22:08

Runda druga i ponownie ustalamy inicjatywę. Yuran korzysta z 3 pkt. Ego, Gerard z żadnych. Pula kości to odpowiednio 7 i 3.

Yuran 5, 1, 6, 3, 2, 3, 5 - trzy sukcesy, jeden T.
Gerard 2, 6, 1 - jeden sukces, jeden T.

Obaj gracze mają tylko jedną akcję gwarantowaną. Realizuję deklaracje otrzymane na PW.

Yuran przechodzi do ataku pięściami. Pięści dają premię +2k6 do puli kostek, do tego BOD+Brawl 7 oraz premia +3k6 za Ego. W sumie 12 kostek!

3, 4, 5, 6, 4, 4, 3, 2, 6, 3, 6, 6 - masakryczne uderzenie, osiem sukcesów i cztery triggery! Gerard będzie to próbował blokować pięściami, ale to spore wyzwanie. BOD+Brawl 6 oraz premia +2k6 za obronę pięściami, w sumie osiem kostek.

4, 4, 1, 6, 3, 2, 3, 2 - trzy sukcesy, a zatem atak Yurana okazał się skuteczny. Co więcej, pojawia się dodatkowa zasada: Smooth Running (2T), która pozwoli zaraz Yurasowi na zadanie dodatkowego ciosu (z karą -2 do puli kostek). Ale najpierw obrażenia: cios pięścią zadaje równowartość BOD+Force/3. U Yurana ta wartość to 8, więc Polanin pozbawił ciosem swego przeciwnika trzech punktów Ego (z 12, które Gerard posiada). Od razu sprawdzam drugi cios, którego Gerard już nie może aktywnie bronić, bo zużył swoją akcję gwarantowaną.

4, 3, 6, 4, 5, 6, 4, 3, 1, 2 - sześć sukcesów i dwa triggery (a to znaczy następny atak w serii za Smooth running 2T) :o

Pasywna obrona Gerarda wynosi 2, cios nie został powstrzymany, anabaptysta stracił następne trzy punkty Ego. Od razu liczę trzecie uderzenie pięścią (tym razem pula kostek to już tylko 8).

1, 6, 4, 4, 6, 6, 2, 3 - pięć sukcesów oraz trzy triggery - Yuran wpadł w berserkerski szał, zasypuje swego przeciwnika gradem ciosów, których tamten nie potrafi zatrzymać! Odpisuję następne trzy punkty Ego i raz jeszcze sięgam po zasadę Smooth running. Teraz pula kostek Yurana kurczy się do 6.

1, 6, 1, 1, 1, 6 - Jezu, ale dziwna kombinacja wyników! Wychodzi na to, że ten cios nie był celny, ponieważ liczba porażek przewyższyła liczbę sukcesów.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 04 maja 2016, 22:44

Uświadomiłem sobie pewien poważny błąd w rozumieniu zasad. Otóż szóstka jest pojedynczym sukcesem oraz triggerem, nie zapewnia natomiast podwójnego sukcesu - nie mam pojęcia, skąd przyszło mi do głowy, że szóstka przekłada się na dwa sukcesy.

Ma to pewne konsekwencje dla uczuciowego życia Werka. Otóż Bayer posiada CHA 1 i Seduction 0. Wcześniej zaliczył test uwodzenia Eleni, ponieważ uznałem, że szóstka dała mu podwójny sukces (jak już wspomniałem, błędnie). Teoretycznie flirt nie powinien był się udać, ale nie da się cofnąć tego, co już się stało, więc muszę dopasować poziom trudności wyzwania do faktycznego poziomu BG, z challenging na routine.

"Przespałeś się z Eleni? Gratuluję, wszyscy inni też"!

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 05 maja 2016, 01:07

Ja mam tylko pytanie, dlaczego Anabatysta traci punkty Ego zamiast Flesh Wounds?

A tak z innej beczki, napewno z Draganem wydamy Eleni za mąż. Niech Bauer płaci i bierze ją za żone, tylko niech spróbuje na nią rękę podnieść, jak się dowie że mu rogi doprawiła, to mu szwagrowie taki remont w uzębieniu zrobią...dwd;

Awatar użytkownika
dretch
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Post autor: dretch » 05 maja 2016, 09:32

Mam pytanie czy Tiger w walce nie powinien mieć kumulatywny modyfikator do rzutu? W sensie pierwszy -2k6, drugi -4k6, trzeci -6k6. Istnieje prawdopodobieństwo większej ilości ataków w rundzie - co budzi moje obawy w sprawie równowagi systemu walki.
Rudzielec z Koronapan o imieniu Gerard (Anabaptysta, Borka)
http://www.degenesis.com/character-en/i ... a6aa74c071

**
ECO - Stra?nik miejski Ostrogaru
http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=353

--
Je?eli pad?e?, szybko wsta?, bo jeszcze Ci dokopi?.

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Reactions:

Post autor: Jarlaxle » 05 maja 2016, 09:58

Skandal to jest nad skandale!
dymają tu nawet brzydale! :D

2 pytanka do mechaniki:
- czemu za łomot spada ego a nie flesh/trauma?
- "sukces" to zawsze 3+ czy są jakieś poziomy trudności?
Tomasz "Jarl" Ordycz - dziennikarz (PBF Kl?twa Burzy)
Dragan - Polanin, klanowy my?liwy (PBF Czarny ?wit)
Tiberius - Tactical Marine of Raven Guard (PBF Cie? Ob??du)

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times