Gotowe mechaniki

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 04 grudnia 2011, 14:03

Wysłałem do was co miałem Panowie:) Dajcie znać co sądzicie.
Windswept landscape, desolated mountain plateaus..

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 04 grudnia 2011, 14:25

Mecha DSA jest dość ciekawa, co wnoszę po lekturze dołączonego do gry komputerowej podręcznika. Mrufon - tłumacz tekst na zlot!
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 04 grudnia 2011, 16:09

Hans696 napisał(a):
Wysłałem do was co miałem Panowie:) Dajcie znać co sądzicie.
Ja uważam, że wybrałeś dobrą metodę konwersji, znaczy profesje z KC sa dopasowane do umiejetności z Klanarchii, z zachowaniem cech profesji z KC. Przydałby się przykładowy bohater albo kilku gotowych, z opisem schematu tworzenia jednego. I przykładowa walka w KC przerobiona na mechę Klanarchii, wiem to łatwo się pisze ale trudniej zrobić. Ale spoko da radę tak grac w KC i należy. ja walczę ze soba czy bardziej sie oprzec na Fate, czy na Klanarchii. Pewnie mixa zrobię.
Ostatnio zmieniony 04 grudnia 2011, 19:39 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 04 grudnia 2011, 18:12

Hans przyjrzałem się temu i nie wiem co mam o tym sądzić. Musiałbym dłużej posiedzieć nad Klanarchią, Swoją drogą powinieneś to co zrobiłeś udostępnić szerszemu gronu odbiorców, a może któryś się zainteresuje i pociągnie temat dalej.

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 13 grudnia 2011, 10:20

Mam pomysł na mechanikę do KC, na razie przerobiłem mechanikę Earthdawna na własne potrzeby. Oparta jest na kilku systemach w tym Fate, Klanarchii, GW i nieco na Neuroshimie. Może zaprezentuję niedługo jej założenia w miare przystępny sposób, ale to niebezpieczny i trudny temat bo ilu graczy tyle opinii o mechanice jak Ghasta zauważył. Ale jak dopnę szczegóły to zapodam krótki opis, może Ktoś skorzysta. Zaletą jest możliwośc toczenia szybkich walk nawet kilku na kilku, bez użycia kalkulatora i żadnej elektroniki. Oraz ciekawy sposób testowania, w tym tzw. testy lub wyzwania statyczne przeciwko określonemu stopniowi trudności (rzuca tylko gracz) i testy lub wywania dynamiczne - przeciwstawne (wykonuje go i Gracz i MG). Wszystko oparte na sukcesach. Dość proste i narracyjne oraz w miarę realistyczne jak dla mnie ;)
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2011, 14:33 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 20 marca 2012, 17:48

Prawie każdy podkreśla, że bez mechaniki KC nie ruszą z miejsca. Przychylam się do tej opinii z chęcią. Uproszczenie mechaniki jest warunkiem absolutnie nieodzownym, zaporowym, by w ogóle dalej kontynuować rozmowę o przyszłości KC. Taka jest moja opinia. Gotów jest gadać o reedycjach, planach autorskich, zbieraniu do kupy i innych kwestiach, jeśli pojawi się mechaniczny kompromis, choćby wola takowego na początek.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 20 marca 2012, 18:31

Od ostatniego zlotu jest mecha Klanarchii w KC zaadaptowana przez Hansa. Jest niemało propozycji, by oprzeć się na tym, czy innym systemie. W efekcie już niedługo sesja w Kryształy Czasu w ramach kompromisu stanie się czystym storytelling'iem.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions: