Potrzebuję pilnie konceptu na przetłumaczenie nazwy Bloodstone Marches. Są to dzikie, wyjątkowo nieprzyjazne pustkowia rozciągające się na wschód od Czarnej Rzeki, będące pozostałością po kataklizmie sprzed ponad 8,000 lat, kiedy w Lyossie eksplodował mistyczny Most Światów. Ogromne przestrzenie stopionych skał, przepaści i żużlowych pustyń, często o czerwonej barwie, stąd angielska nazwa.
Mnie chodzą po głowie Pustkowia Krwistych Skał albo jeszcze lepiej: Krwistoskałe Pustkowia, ale nie jestem do nich przekonany. Ktoś ma jakiś własny pomysł?
Translatorium parowe
-
Vranz the Blighted
- Reactions:
-
Vranz the Blighted
- Reactions:
Z forum WMki (Herudaio)"
"Obiektywnie. Powiedz sobie paredziesiąt razy Skałokrwiste. Nie brzmi, nie leży na języku. "Ludowe" nazwy nie mogą być nieużywalne. Słowo krwawnik pochodzi od wyglądu, to nie jest nazwa chemiczna. Słowo bloodstone jest równie pospolite jak krwawnik. Problemem jest kiepski przymiotnik od słowa krwawnik. Jeśli pierwszym skojarzeniem ma być krwisty kolor, to najbliżej będą po prostu Krwiste Kresy?"
"Obiektywnie. Powiedz sobie paredziesiąt razy Skałokrwiste. Nie brzmi, nie leży na języku. "Ludowe" nazwy nie mogą być nieużywalne. Słowo krwawnik pochodzi od wyglądu, to nie jest nazwa chemiczna. Słowo bloodstone jest równie pospolite jak krwawnik. Problemem jest kiepski przymiotnik od słowa krwawnik. Jeśli pierwszym skojarzeniem ma być krwisty kolor, to najbliżej będą po prostu Krwiste Kresy?"
Jakimś cudem temat ten umknął mej uwadze a o to mi chodziło przy tłumaczeniu karty. Poniżej moje propozycje na podstawie tłumaczenia Beamhita.
Physique - Budowa [BUD]
Speed - Szybkość [SZY]
Strength - Siła [SIŁ]
Agility - Zwinność [ZWI]
Poise - Koncentracja [KON] (Może Celność [CEL]?)
Prowess - Waleczność [WAL]
Intellect - Intelekt [INT]
Arcane - Arkana [ARK]
Perception - Percepcja [PER]
Defense - Obrona [OBR]
Initiative - Inicjatywa [INI]
Armor - Pancerz [PAN]
Willpower - Siła Woli [SIW]
MAT - Atak Wręcz [ATW]
RAT - Atak Dystansowy [ATD]
Life Spiral - Spirala Życia
Jeżeli coś Wam nie pasuje proszę o komentarze. Im szybciej z tym się uporam tym szybciej zrobię pełna kartę. Niestety jest ona na tyle skomplikowana, że zajmuje to mi wiele czasu, więc proszę o szybką odpowiedź wszystkich zainteresowanych.
Specjalnie przyjąłem pewna konwencję skrótów, a co za tym idzie pewne alternatywne tłumaczenia. Jeżeli macie alternatywę zapraszam do dyskusji.
Physique - Budowa [BUD]
Speed - Szybkość [SZY]
Strength - Siła [SIŁ]
Agility - Zwinność [ZWI]
Poise - Koncentracja [KON] (Może Celność [CEL]?)
Prowess - Waleczność [WAL]
Intellect - Intelekt [INT]
Arcane - Arkana [ARK]
Perception - Percepcja [PER]
Defense - Obrona [OBR]
Initiative - Inicjatywa [INI]
Armor - Pancerz [PAN]
Willpower - Siła Woli [SIW]
MAT - Atak Wręcz [ATW]
RAT - Atak Dystansowy [ATD]
Life Spiral - Spirala Życia
Jeżeli coś Wam nie pasuje proszę o komentarze. Im szybciej z tym się uporam tym szybciej zrobię pełna kartę. Niestety jest ona na tyle skomplikowana, że zajmuje to mi wiele czasu, więc proszę o szybką odpowiedź wszystkich zainteresowanych.
Specjalnie przyjąłem pewna konwencję skrótów, a co za tym idzie pewne alternatywne tłumaczenia. Jeżeli macie alternatywę zapraszam do dyskusji.