Tutaj możemy pisać co nam przyjdzie do głowy

Witold
Reactions:

Post autor: Witold » 21 grudnia 2009, 18:26

Tak też minęło trochę czasu odkąd po raz pierwszy zetknąłem się z tą stroną i zdobyłem pierwsze numery MiM - teraz pseudo-podręcznik świetnie się prezentuje w segregatorze :D

Stoczyły się już bodaj cztery sesje i jest całkiem nieźle - świat się spodobał, kolejne sesje organizujemy często i chętnie, a to w końcu najważniejsze. Mam jednak kilka pytań do starszych kolegów jeśli łaska ;)

- O co chodzi z tym opóźnieniem? Jak na razie olewam, zresztą w ogóle mechanika podczas walk w ogóle trochę kuleje;
- Mag ma ograniczoną ilość zapamiętanych czarów - a co jeśli nauczy się pełno lipnych i niepotrzebnych czarów? Chyba nie może się ich już oduczyć, ale w ten sposób bardzo łatwo zepsuć sobie postać.
- Od czego wykonywać dość częste testy na spostrzegawczość?
- Już w pierwszej sesji walnąłem wątek z poszukiwaniem kryształu czasu, chciałem żeby było dość prosto i epicko :P. Czy ma to jakiś sens? Jeśli tak gdzie może być ukryty owy kryształ i jak się z niego korzysta?

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 21 grudnia 2009, 18:45

Jak na razie olewam, zresztą w ogóle mechanika podczas walk w ogóle trochę kuleje;
Na początku jest dość trudna, stosowanie wszystkich zasad przysporzy kłopotów. Do czasu jednak. Później się to robi "z automatu".
O co chodzi z tym opóźnieniem
Parametr charakteryzujący oręże. Razem z SZ bohatera określa moment uderzenia w rundzie, a od tego zależy kolejność atakowania. Szersze informacje w tekście MiM nr 2.
Mag ma ograniczoną ilość zapamiętanych czarów - a co jeśli nauczy się pełno lipnych i niepotrzebnych czarów?
Wtedy klapa. Lepiej czary, które nie mają zastosowania bojowego i nie muszą być gotowe do natychmiastowego użycia, trzymać po prostu w księdze. W KC nie ma rytuału oczyszczania pamięci, jak u elfów w warhammerze.
Od czego wykonywać dość częste testy na spostrzegawczość?
Są to rzuty na akt. SZ - całą lub ograniczoną. Tzw. testy zaskoczenia.
Czy ma to jakiś sens? Jeśli tak gdzie może być ukryty owy kryształ i jak się z niego korzysta?
Nie ma.
Dla nas kryształy zawsze były poza zasięgiem, czymś, o czym śpiewali bardowie i opowiadało się przy piwie. Nikt tego nie dotknął. Były bardziej metaforą niż realnym bytem. To są najpotężniejsze relikty, których posiadanie mogłoby wstrząsnąć posadami całego świata. W co będziecie grali jutro jak dziś zdobędziecie kryształy? :D
Ostatnio zmieniony 21 grudnia 2009, 18:46 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 21 grudnia 2009, 18:48

- O co chodzi z tym opóźnieniem?
O to chodzi jak długo zajmuje machanie jakąś bronią (albo rzucenie czaru). Jedne bronie (czary) są szybsze inne wolniejsze. Nie wiem, może mógłbyś doprecyzować w czym problem ?
w ogóle mechanika podczas walk w ogóle trochę kuleje
Mechanika jest OK, szybka i prosta :) Wylicz graczom przed sesją ile mają TR, obrony jak im się mieszczą ataki w rundzie itp. Później juz tylko pare razy potoczyc kostki w czasie sesji i po walce :)
- Mag ma ograniczoną ilość zapamiętanych czarów - a co jeśli nauczy się pełno lipnych i niepotrzebnych czarów? Chyba nie może się ich już oduczyć, ale w ten sposób bardzo łatwo zepsuć sobie postać.
Hm... była jaks opcja do zapominania, niech sobie przypomnę... Poza tym są możliwości zwięskzenia "pojemności". I oczywiście trzeba sie 2x zastanowic czego się uczy.
Od czego wykonywać dość częste testy na spostrzegawczość?
Jak "od czego" ? Mógłbyś doprecyzować :) ?
Już w pierwszej sesji walnąłem wątek z poszukiwaniem kryształu czasu, chciałem żeby było dość prosto i epicko
No wiesz, gracze mogą pomarzyć. O to chodzi :D
Czy ma to jakiś sens?
O na pewno. Niech szukają hihi :)
Jeśli tak gdzie może być ukryty owy kryształ i jak się z niego korzysta?
Nie mam pojęcia. Myślę, ze Katan, jego półbogowie i astrolodzy, oraz cała rzesza demonów i innych poteżnych istot z bogami włącznie też chcieliby wiedzieć :D

Witold
Reactions:

Post autor: Witold » 21 grudnia 2009, 19:04

Dzięki za odpowiedzi. Z tym kryształem to mi nawet bardzo pasuje, gdyż wątek główny jest tylko pretekstem do przygód podczas podróży :)

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 21 grudnia 2009, 22:20

Dobrze ja wrzucę tutaj te propozycje modyfikatorów do ZW zawartych w artykule "Dies Irae" jak prosił czegoj:

- Zabicie wyznawców +1% za każdych dziesięciu
- Zabicie kapłana +1% za każdego
- Zabicie wysokiego ranga kapłana +25%
- Zabicie arcykapłana +40%
- Zabicie wysłannika boga (w zależności od mocy) +20-50%
- Zabicie awatara boga +7-%
- Kradzież ze świątyni 1-10%
- Kradzież magicznego reliktu +45%
- Zniszczenie reliktu +55%
- Działanie niezgodne z wyznawaną wiarą +10%
- Rzucający klątwę bóg ma zły charakter +10%
- Opozycyjny charakter wobec boga +25
- Działanie wyjątkowo niezgodne z wyznawaną wiarą +20%
- Wyjątkowa profanacja miejsca świętego i bluźnierstwa +5-15%
- Każde poprzednie zbrodnicze działanie wobec temu bogu +5%
- Spowodowanie, że wyznawcy porzucą (minimum 10) +1% za każdego, +3 za kapłana

- Działanie na polecenie innego boga -30%
- Sprawca sam jest kapłanem innego boga -50%
- Pośród sprawców (np. w drużynie) jest kapłan innego boga: -1-% za każdego kapłana
- Rzucający klątwę bóg ma dobry charakter -5%

W tym artykule mamy dodatkowo przykładowe klątwy z podziałem na słabe oraz silne. Powyższe zestawienie to oczywiście propozycje ale myślę, że do zastosowania.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

leobardis
Reactions: