Kwestia obrony

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 02 lutego 2011, 15:16

Kilka rzeczy też by w sumie ją mogło wykluczyć - takie wielkie cielsko to nie ma na sobie cieniutkiej skórki tylko kawał grubości, tak jak na słoniu razy tajny modyfikator MG, co z pewnością wpłynie na wagę. I o ile ograniczenia na wielkim cielsku wyrosłym aby takie opakowanie dźwigać są podane to już na humanoidzie niekoniecznie się sprawdzą - tak że sprawa zabierania skór względem ich ograniczeń chyba też by mogła być lekko wyjaśniona.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 02 lutego 2011, 15:47

wasut napisał/a:
Kilka rzeczy też by w sumie ją mogło wykluczyć - takie wielkie cielsko to nie ma na sobie cieniutkiej skórki tylko kawał grubości (..)
W sumie tak. Przy czym taki smok też będzie miał grubą skórę więc i zbroje ze skóry smoków nie powinno dać się zrobić (przynajmniej na humanoida).

Może to giganty wzgórzowe takie zbroje sobie szyją? Tu już grubość tej nie będzie miała znaczenia a ilość skóry z takiego antara na jednego wzgórzowego spokojnie wystarczy. Wyobrażacie sobie miny graczy gdy wyskoczy na nich gigant wzgórzowy w zbroii z antara ?
(tak circa 500 wyparowań na wszystko ?)

Ale tarcza z takiego materiału - moim zdaniem - jak najbardziej jest możliwa do wykonania.
Ostatnio zmieniony 02 lutego 2011, 15:49 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 02 lutego 2011, 16:00

Nie przeginacie trochę?
A co jeśli bym złapał kilkadziesiąt mrówek i zamknął w słoju i poczekał aż zdechną same a potem je powiększył i zebrał ich pancerze chitynowe to...
albo raki, czy skorpiony....
Przecież to doprowadzi do paranoi w tej grze.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 02 lutego 2011, 16:24

mordimer00 napisał/a:
Nie przeginacie trochę?
A co jeśli bym złapał kilkadziesiąt mrówek i zamknął w słoju i poczekał aż zdechną same a potem je powiększył i zebrał ich pancerze chitynowe to...
albo raki, czy skorpiony....
Przecież to doprowadzi do paranoi w tej grze.
??

Nie rozumiem o co ci chodzi - przecież skóra smoków nadaje się do robienia zbroi, ale zabronisz to robić? Więc dlaczego nie ta z antarów które są równie wielkie?
Co mają do tego te mrówki które podałeś?
I jeśli w świecie występują gigantyczne skorpiony (przewiduje dodać ich opis do KC) to czemu by chityny z takowych istot nie wykorzystać na niezwykły pancerz ?

Wybacz, ale Twój przykład z zakładaniem na swoje ciało n+1 tarcz był bezsensem, ten z antarem już takim bezsensem nie jest...
Ostatnio zmieniony 02 lutego 2011, 16:27 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 02 lutego 2011, 22:50

ghasta wybacz ale jeśli trzymasz się zasad AS ściśle to co to piszecie jest dopiero bezsensem, smok jest magicznym stworzeniem i co jeśli jego skóra po śmierci zamienia się w wylinkę jak u węża i co wtedy??? za dużo niewiadomych a za bardzo chcecie nagiąć zasady do swoich potrzeb według mnie

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 02 lutego 2011, 22:56

ależ oczywiście że zabronię robienia zbroi ze smoka! a pokaż mi bohatera który taką walkę przeżyję! jak dla mnie smok na drodze graczy to pewna śmierć więc.... a po drugie smoki są inteligentnymi stworzeniami, a dodatkowo obdarzone specjalnymi zdolnościami które pozwoliły im przetrwać tyle lat więc jakaś grupka szwendających się po świecie awanturników im nie zaszkodzi specjalnie więc....
Ja przyjąłem u siebie , że smocza skóra po śmierci smoka przeistacza się w wylinkę i tyle....
Moja wizja aby nie naginać zasad do własnych potrzeb.

Wiadomość doklejona:
a tak to u mnie po zmianie mechy każda postać ma biegłość w broni bez żadnych 1/10 czy 1/2, 1/3 czy innych dupereli z współczynników.
Po prostu ma biegłość w danej broni.
Np Gracz1 ma bgł w szabli 15, a jego przeciwnik 13 w mieczu, a walka wygląda następująco rzut na INICJATYWĘ k10+ bgł im wyższy tym ma pierwszeństwo w całej walce, a wymiana ciosów odbywa się następująco:
powiedzmy, że G1 wygrał inicjatywę i deklaruję cięcie wręczne za 5 pkt biegłości, w tym momencie G2 deklaruję obronę za 4 pkt bgł i te pkt odliczam od ich bgł aż do wyczerpania (koniec rundy), a jeśli chcę wykonać unik to korzysta ze swojej ZR a nie bgł w danej broni, a jeśli ma tarcze to ma dodatkowe pkt bgł ale tylko w tarczy do obrony np + 3, na rundę i tyle, walka u mnie trwa bardzo szybko i jest bardzo skuteczna
Ostatnio zmieniony 03 lutego 2011, 00:15 przez mordimer00, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions: