SZEROKA PÓŁKA

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times
Kontakt:

SZEROKA PÓŁKA

Post autor: Mrufon » 17 maja 2025, 09:25

Od lat mam problem z ogarnięciem mojej erpegowej półki. Prowadzę kilka systemów przez co nie mogę się porządnie skupić na jednym czy dwóch kluczowych. To mi się podoba, tamto, to bym chciał, tamtemu się przyglądam. Szlag mnie trafia.
Mówiłem kumplom z teamu, że jak pojawi się coś wypasionego i dużego to resztę wyprzedam...
Jeśli te KC odpowiedzą na moje zapotrzebowanie to zostawiam tylko KC i CONANA. Reszta do żyda.
Co do żyda?
1. Słowianie
2. Jedyny Pierścień
3. Dragonbane
4. Star Wars Age of Rebellion
5. Warhammer
6. Warlock!
7. Barbarians of Lemuria
8. Advanced Fighting Fantasy
9. Barebones Fantasy

Co do ulubionego Conana też mam problem. Najpierw wyszedł z Modiphiusa, teraz nowego wypuszcza Monolith. Oba mechanicznie mi nie odpowiadają. Rozczarowanie pełną gębą. Tym samym dalej będę grał na gościnnych mechanikach - jak Heroes and other worlds. Do dupy to jest. Liczę, że w przypadku KC nie będzie takiej sytuacji. Na razie nie mam sięczego czepić ale już mnie doświadczenie nauczyło by spiłowywać swoje oczekiwania. Tu mam dużo akceptacji i myślenia życzeniowego (odnośnie KC), bo bardzo mi zależy. Sam jednak sobie wyrzucam, że powinienem mieć duży dystans i sceptycyzm.

Ktoś cierpi jeszcze na to chomicze schorzenie?

Awatar użytkownika
BAZYL
Site Admin
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/bazyl
Has thanked: 71 times
Been thanked: 59 times
Kontakt:

Re: SZEROKA PÓŁKA

Post autor: BAZYL » 17 maja 2025, 21:12

Mi większość systemów nie odpowiada mechanicznie - zwykle są za proste, albo nie oferują możliwości zrobienia czegoś na czym mi zależy. Z KC też był ten problem, ale od niego zaczynałem, więc z odpowiednimi rozwinięciami zaczynał mieć więcej sensu. Dlatego liczę na to, ze uda się upodobnić Thorgala do starego KC na tyle, że będę miał chęć poznać tę mechanikę tak jak swego czasu poznałem oryginalną mechanikę KC.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 17 maja 2025, 22:49

Miejmy nadzieję, że ta substytucja zamknie problem 31 lat użerania się wadami mechaniki. Do tego oszczędzę kupę kasy i pozbędę się balastu z półek. Amen.
Otrzymamy też kompletny świat a nie wycinki po Mimach i Labiryntach. To dla mnie dopiero atrakcja.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 18 maja 2025, 17:33

Okazało się że przypadkowo przytulilem ze dwa miesiące temu Midgarda dark rabbita. Systemik fajny, ale jeśli tak beda wygladaly KCety to niestety ale malo będą przypominały stare. świat może być rozwiniety, ale boje się pewnej mechanicznej sztywności szczególnie w zakresie rozwoju parametrów i profesji. Może to być fajnym rozwiązaniem dla nowych graczy, ale dla nas to chyba będzie krok wstecz.

Jest szansa że się mylę, dużo będzie zależeć od autorów jak dalece przystosują mechanikę. Ale po propozycji w sprawie Wiary, obawiam się że będą się bardziej trzymać podobieństw do Midgardu i Thorgala, zamiast poszaleć i pozwolić sobie na większe zmiany. Ich prawo.

System kupię, dla sentymentu, no i nadziei że się do niego przyzwyczaję. Zmodyfikowałem wcześniejszy to i zmienię i ten jak mi coś nie będzie leżało :)

Muszę jednak przyznać że podoba mi się możliwość Przerzutów i tych dubletów oraz Podbić zdaje się. Ten pomysł na Zauważenie też fajny, więc jest szansa ze wyjdzie system dużo lepszy od Czarnego podręcznika.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 18 maja 2025, 17:41

Obawy zawsze będą. Ja mam za duże nadzieje i przez to coraz bardziej za nimi nadążają obawy. Nie chcę się spalić. Bardziej jednak niż na mechanice zależy mi na dobrym i kompleksowym opisie świata, czego nigdy nie dostaliśmy. Mechę zdzierżę bo ta Thirgalowa mi się podoba.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 28 czerwca 2025, 13:20

Wydaje się że temat pasuje:

Link do google drive z materiałami do MERP-a

Naprawdę dużo wszystkiego

ODPOWIEDZ