Ujednolicony atlas wysp Archipelagu
-
BAZYL
- Site Admin
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/bazyl
- Has thanked: 74 times
- Been thanked: 61 times
- Kontakt:
@mastug:
Twoja grafika częściowo rozwiewa moje nieścisłości, a częściowo je pogłębia
Parę pytań/uwag:
- na wschodzie masz wyspę Opas, wierzę że to literówka i miał być Orpas
- do którego ciągu należy Torog-can? (zachód)
- wydaje mi się, że masz zamienione miejscami wyspy Anarcan i Bircan (wyspy korsarskie). Wynika to z opisów - Anarcan ma być wychodzacym z morza pojedynczym pasmem górskim (czyli raczej węższa), a Bircan pełna fiordów (czyli raczej szersza). Ogólnie chodzi o położenie miasta Adaman-Warr-gar (wyspa Anarcan), które zaproponowałem na północnej wyspie.
- mamy bardzo dużo silnie zaludnionych wysp (Wyspy Długie), o których praktyczni nic nie wiadomo - zastanawia mnie jeszcze dlaczego taki wybór lokalizacji jedynej opisanej wyspy Reptex - ani nie jest największa, ani w pobliżu Wielkiego Wala. Ciekawi mnie to.
Generalnie moje rozkminy dotyczyły umiejscowienia poszczególnych wysp - Twoja praca bardzo pokrywa się z moimi przemyśleniami i wiele rozjaśnia. Świetna robota! Chociaż samo ułożenie wysp nie sprzyja nazywania pewnych grup "ciągami", ale to już ułomność takiej propozycji ułożenia wysp na samym początku, więc musimy się z tym pogodzić.
Do posta załączam ogólny podział administracyjny wysp wynikający z opisów z Labiryntu oraz tego co wynika z naszych dwóch poprzednich postów, rzuć okiem czy to Ci się z czymś gryzie. No i czekam na propozycję przynależności dla Torgor-can, zaznaczoną znakami zapytania.

Twoja grafika częściowo rozwiewa moje nieścisłości, a częściowo je pogłębia
- na wschodzie masz wyspę Opas, wierzę że to literówka i miał być Orpas
- do którego ciągu należy Torog-can? (zachód)
- wydaje mi się, że masz zamienione miejscami wyspy Anarcan i Bircan (wyspy korsarskie). Wynika to z opisów - Anarcan ma być wychodzacym z morza pojedynczym pasmem górskim (czyli raczej węższa), a Bircan pełna fiordów (czyli raczej szersza). Ogólnie chodzi o położenie miasta Adaman-Warr-gar (wyspa Anarcan), które zaproponowałem na północnej wyspie.
- mamy bardzo dużo silnie zaludnionych wysp (Wyspy Długie), o których praktyczni nic nie wiadomo - zastanawia mnie jeszcze dlaczego taki wybór lokalizacji jedynej opisanej wyspy Reptex - ani nie jest największa, ani w pobliżu Wielkiego Wala. Ciekawi mnie to.
Generalnie moje rozkminy dotyczyły umiejscowienia poszczególnych wysp - Twoja praca bardzo pokrywa się z moimi przemyśleniami i wiele rozjaśnia. Świetna robota! Chociaż samo ułożenie wysp nie sprzyja nazywania pewnych grup "ciągami", ale to już ułomność takiej propozycji ułożenia wysp na samym początku, więc musimy się z tym pogodzić.
Do posta załączam ogólny podział administracyjny wysp wynikający z opisów z Labiryntu oraz tego co wynika z naszych dwóch poprzednich postów, rzuć okiem czy to Ci się z czymś gryzie. No i czekam na propozycję przynależności dla Torgor-can, zaznaczoną znakami zapytania.

-
mastug
- Reactions:
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 15 times
Nazwy nanosiłem zgodnie z plikami tekstowymi które posiadałem i tam jest Opas natomiast w opublikowanym artykule "Atlas Orchii" jest już faktycznie Orpas. Więc faktycznie chyba powinno być Orpas.na wschodzie masz wyspę Opas, wierzę że to literówka i miał być Orpas
Rysując mapę Karminu potrzebowałem nazw wszystkich sąsiadujących wysp a brakowało mi tylko jednej którą nazwałem Torog-can. Powiedział bym że jest to ciąg ARIANOM. Poniekąd mogła by być to ciekawa baza wypadowa zarówno dla korsarzy jak i malauków ale ze względu na dosyć jednoznacznie ułożone (zgrupowane) napisy (na wyspach korsarskich i maluków) na oryginalnej mapie mimo wszystko powiedział bym że to Arianom.do którego ciągu należy Torog-can? (zachód)
Masz rację nie zwróciłem na to uwagi.wydaje mi się, że masz zamienione miejscami wyspy Anarcan i Bircan (wyspy korsarskie). Wynika to z opisów - Anarcan ma być wychodzacym z morza pojedynczym pasmem górskim (czyli raczej węższa), a Bircan pełna fiordów (czyli raczej szersza). Ogólnie chodzi o położenie miasta Adaman-Warr-gar (wyspa Anarcan), które zaproponowałem na północnej wyspie.
W przygodzie "Synowie Reptexu" autorstwa ASa jest mapa (szkic) Reptexu. Wyspa która mogła by być w ciągu WALGARU i najbardziej pasowała (najmniej się różniła) do szkicu ASa została wybrana przeze mnie na Reptex. Nie jest to więc żadna pewna informacja - jedyne co mogę powiedzieć że nie jest sprzeczna z danymi które posiadamy.mamy bardzo dużo silnie zaludnionych wysp (Wyspy Długie), o których praktyczni nic nie wiadomo - zastanawia mnie jeszcze dlaczego taki wybór lokalizacji jedynej opisanej wyspy Reptex - ani nie jest największa, ani w pobliżu Wielkiego Wala. Ciekawi mnie to.
Na mapie podziału który wykreśliłeś jedynie Reptex (na którego zwróciłeś uwagę) mógłby razem z dwiema sąsiadującymi przynależeć do Ciągu Walgaru.rzuć okiem czy to Ci się z czymś gryzie
Ostatnio zmieniony 19 listopada 2018, 00:57 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.
-
BAZYL
- Site Admin
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/bazyl
- Has thanked: 74 times
- Been thanked: 61 times
- Kontakt: