Ujednolicony atlas wysp Archipelagu

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 22 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 17 listopada 2018, 23:59

Poniżej wynik mojej (niestety niczym nie potwierdzonej) analizy położenia wysp archipelagu centralnego:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 listopada 2018, 00:27 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BAZYL
Site Admin
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/bazyl
Has thanked: 74 times
Been thanked: 61 times
Kontakt:

Post autor: BAZYL » 18 listopada 2018, 10:45

@mastug:

Twoja grafika częściowo rozwiewa moje nieścisłości, a częściowo je pogłębia ;) Parę pytań/uwag:

- na wschodzie masz wyspę Opas, wierzę że to literówka i miał być Orpas
- do którego ciągu należy Torog-can? (zachód)
- wydaje mi się, że masz zamienione miejscami wyspy Anarcan i Bircan (wyspy korsarskie). Wynika to z opisów - Anarcan ma być wychodzacym z morza pojedynczym pasmem górskim (czyli raczej węższa), a Bircan pełna fiordów (czyli raczej szersza). Ogólnie chodzi o położenie miasta Adaman-Warr-gar (wyspa Anarcan), które zaproponowałem na północnej wyspie.
- mamy bardzo dużo silnie zaludnionych wysp (Wyspy Długie), o których praktyczni nic nie wiadomo - zastanawia mnie jeszcze dlaczego taki wybór lokalizacji jedynej opisanej wyspy Reptex - ani nie jest największa, ani w pobliżu Wielkiego Wala. Ciekawi mnie to.

Generalnie moje rozkminy dotyczyły umiejscowienia poszczególnych wysp - Twoja praca bardzo pokrywa się z moimi przemyśleniami i wiele rozjaśnia. Świetna robota! Chociaż samo ułożenie wysp nie sprzyja nazywania pewnych grup "ciągami", ale to już ułomność takiej propozycji ułożenia wysp na samym początku, więc musimy się z tym pogodzić.

Do posta załączam ogólny podział administracyjny wysp wynikający z opisów z Labiryntu oraz tego co wynika z naszych dwóch poprzednich postów, rzuć okiem czy to Ci się z czymś gryzie. No i czekam na propozycję przynależności dla Torgor-can, zaznaczoną znakami zapytania.

Obrazek

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 19 listopada 2018, 00:20

na wschodzie masz wyspę Opas, wierzę że to literówka i miał być Orpas
Nazwy nanosiłem zgodnie z plikami tekstowymi które posiadałem i tam jest Opas natomiast w opublikowanym artykule "Atlas Orchii" jest już faktycznie Orpas. Więc faktycznie chyba powinno być Orpas.
do którego ciągu należy Torog-can? (zachód)
Rysując mapę Karminu potrzebowałem nazw wszystkich sąsiadujących wysp a brakowało mi tylko jednej którą nazwałem Torog-can. Powiedział bym że jest to ciąg ARIANOM. Poniekąd mogła by być to ciekawa baza wypadowa zarówno dla korsarzy jak i malauków ale ze względu na dosyć jednoznacznie ułożone (zgrupowane) napisy (na wyspach korsarskich i maluków) na oryginalnej mapie mimo wszystko powiedział bym że to Arianom.
wydaje mi się, że masz zamienione miejscami wyspy Anarcan i Bircan (wyspy korsarskie). Wynika to z opisów - Anarcan ma być wychodzacym z morza pojedynczym pasmem górskim (czyli raczej węższa), a Bircan pełna fiordów (czyli raczej szersza). Ogólnie chodzi o położenie miasta Adaman-Warr-gar (wyspa Anarcan), które zaproponowałem na północnej wyspie.
Masz rację nie zwróciłem na to uwagi.
mamy bardzo dużo silnie zaludnionych wysp (Wyspy Długie), o których praktyczni nic nie wiadomo - zastanawia mnie jeszcze dlaczego taki wybór lokalizacji jedynej opisanej wyspy Reptex - ani nie jest największa, ani w pobliżu Wielkiego Wala. Ciekawi mnie to.
W przygodzie "Synowie Reptexu" autorstwa ASa jest mapa (szkic) Reptexu. Wyspa która mogła by być w ciągu WALGARU i najbardziej pasowała (najmniej się różniła) do szkicu ASa została wybrana przeze mnie na Reptex. Nie jest to więc żadna pewna informacja - jedyne co mogę powiedzieć że nie jest sprzeczna z danymi które posiadamy.
rzuć okiem czy to Ci się z czymś gryzie
Na mapie podziału który wykreśliłeś jedynie Reptex (na którego zwróciłeś uwagę) mógłby razem z dwiema sąsiadującymi przynależeć do Ciągu Walgaru.
Ostatnio zmieniony 19 listopada 2018, 00:57 przez mastug, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kartograf
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 42 times

Post autor: kartograf » 19 listopada 2018, 01:20

W przygodzie "Synowie Reptexu" autorstwa ASa jest mapa (szkic) Reptexu.
Mastugu, mógłbyś ten szkic zeskanować, albo chociaż cyknąć mu fotę komórką? Przyda się na zaś.

Poza tym, czapki z głów, panowie, jesteście wielcy!

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:

Post autor: mastug » 19 listopada 2018, 01:50

Tu jest wspomniana mapa:

Obrazek

Awatar użytkownika
BAZYL
Site Admin
Reactions: