Ujednolicony atlas wysp Archipelagu

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 19 października 2018, 09:22

Wydaje mi się, że skrót "m" należy rozumieć jako mor-kir, czyli warowną wioskę. Natomiast wszystkie "k" jako kir (wioska). Czyli Rin-mor-kir na przykład.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Awatar użytkownika
kartograf
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 42 times

Post autor: kartograf » 19 października 2018, 09:51

OK, kolejne dwie wsie do rozpracowania. Urhar-m i Gen-m/Ocn-m/Oen-m???

I pytanie - jak sądzicie, czy wyspa z Ostrogarem ma od wschodniej strony klify? Tak podaje podręcznik, ale w wersji dyskietkowej nie ma o tym słowa.

Prace postępują:

Obrazek

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 19 października 2018, 09:53

Klify znajdują się na wschodnim brzegu jeziora Dan ugar, nie na wyspie na której leży Ostrogar.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 19 października 2018, 10:42

Mam pewną prośbę i sugestię. Chodzi mi o to aby na wszelkich poprawianych mapach zamieścić jakąś skalę odległości, w sensie, że 1 cm to tyle a tyle kilometrów. Często mi tego brakuje, na różnych mapach, a jest to istotna sprawa.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 19 października 2018, 10:49

:) Po dodaniu skali kilka osób będzie krzyczało, że przyjęta wartość jest zła ponieważ tu_wpisz_dowolnie_głupią_grupę_argumentów :D

Awatar użytkownika
kartograf
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 42 times

Post autor: kartograf » 19 października 2018, 10:59

Araven napisał(a):

Mam pewną prośbę i sugestię. Chodzi mi o to aby na wszelkich poprawianych mapach zamieścić jakąś skalę odległości, w sensie, że 1 cm to tyle a tyle kilometrów. Często mi tego brakuje, na różnych mapach, a jest to istotna sprawa.

Będzie skala i podziałka wg założeń, że w najszerszym miejscu Orkus ma 1000 km. Tyle, że zamiast cm i km wolałbym użyć jakiegoś bardziej klimatycznego systemu miar. Chyba pozostanę przy stajach (1 staja =1066,8 km) i calach (2,4 cm) wg tzw. miar nowopolskich (za "Tabele dawnych jednostek miar stosowanych na terenie Polski". Warszawa: Główny Urząd Miar, Zespół Informacji i Informatyki, 2003).

Góry Pięciu Twierdz.

Obrazek

Co sądzicie?

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 19 października 2018, 11:45

Ok w stajach może być jak dla mnie. Jak tak spoglądam na te Twoje mapki to mi się stare przygody na Orkusie Wielkim przypominają. Fanom KC lat przybywa, a nowych za wielu nie ma. Ucichło obecnie wszystko i o nowych edycjach systemu, kolejnych tomach "Sagi o Katanie" i o grze planszowej opartej o KC. Ja tam mam swoje zdanie na ten temat, ale raczej nie upublicznię, bo mnie Czegoj zbanuje.
Tym bardziej taka inicjatywa jak Twoja jest godna pochwalenia. Może nawet jakąś przygodę w KC z obudzonego sentymentu poprowadzę. Ale na 100% nie na oryginalnej mechanice. :P