Ujednolicony atlas wysp Archipelagu
-
Oggy
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 10 times
-
kartograf
- Reactions:
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 42 times
Araven napisał(a):
Mam pewną prośbę i sugestię. Chodzi mi o to aby na wszelkich poprawianych mapach zamieścić jakąś skalę odległości, w sensie, że 1 cm to tyle a tyle kilometrów. Często mi tego brakuje, na różnych mapach, a jest to istotna sprawa.
Będzie skala i podziałka wg założeń, że w najszerszym miejscu Orkus ma 1000 km. Tyle, że zamiast cm i km wolałbym użyć jakiegoś bardziej klimatycznego systemu miar. Chyba pozostanę przy stajach (1 staja =1066,8 km) i calach (2,4 cm) wg tzw. miar nowopolskich (za "Tabele dawnych jednostek miar stosowanych na terenie Polski". Warszawa: Główny Urząd Miar, Zespół Informacji i Informatyki, 2003).
Góry Pięciu Twierdz.

Co sądzicie?
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Ok w stajach może być jak dla mnie. Jak tak spoglądam na te Twoje mapki to mi się stare przygody na Orkusie Wielkim przypominają. Fanom KC lat przybywa, a nowych za wielu nie ma. Ucichło obecnie wszystko i o nowych edycjach systemu, kolejnych tomach "Sagi o Katanie" i o grze planszowej opartej o KC. Ja tam mam swoje zdanie na ten temat, ale raczej nie upublicznię, bo mnie Czegoj zbanuje.
Tym bardziej taka inicjatywa jak Twoja jest godna pochwalenia. Może nawet jakąś przygodę w KC z obudzonego sentymentu poprowadzę. Ale na 100% nie na oryginalnej mechanice.
Tym bardziej taka inicjatywa jak Twoja jest godna pochwalenia. Może nawet jakąś przygodę w KC z obudzonego sentymentu poprowadzę. Ale na 100% nie na oryginalnej mechanice.