Ujednolicony atlas wysp Archipelagu

Awatar użytkownika
kartograf
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 42 times

Post autor: kartograf » 17 października 2018, 15:50

Dzień dobry!

Hobbistycznie zajmuję się rysowaniem map. A że od jakiegoś czasu chodzi mi też po głowie pomysł, aby na stare lata (i zimowe miesiące) wrócić do gromistrzowania i zebrać drużynę poszukiwaczy przygód w uniwersum KC (w które notabene grałem ostatnio jakoś w 1998), postanowiłem połączyć jedno z drugim tworząc ujednolicony zestaw map Archipelagu Orkusa i przyległych wysp.

Smuci mnie, że mapki do Kryształów Czasu są... no, delikatnie rzecz ujmując -nie najlepsze. Kiepska czytelność, koszmarna (moim zdaniem) i nieczytelna czcionka, bezużyteczna legenda, brak skali. Mógłbym długo narzekać. Zamiast tego jednak chwyciłem za ołówek oraz markery i w ramach ćwiczeń z rysowania machnąłem wstępny szkic mapy Orkusa Wielkiego, który poniżej prezentuję.

Obrazek

Duży rozmiar szkicu możecie obejrzeć tutaj

Jak już wspomniałem, powyższa mapka to szkic jedynie. Ot, taka wprawka, na podstawie której będę tworzył ostateczną wersję. Docelowo mam zamiar narysować cały Archipelag Orkusa - od Orkusa Małego do Świętego. I pomyślałem sobie, że byłbym głupcem, nie prosząc Was o merytoryczną pomoc. No i nie dzieląc się swoją pracą z innymi miłośnikami KC.

Zacznijmy zatem od mapy Orkusa Wielkiego. Mapę chcę narysować na formacie A2 i zeskanować ją do PDF i (pomniejszonego odpowiednio) PNG, aby każdy we własnym zakresie mógł ją sobie pobrać i/lub wydrukować. Aby to jednak miało sens i było zgodne z kanonem, będę potrzebować Waszej pomocy, której - jak mniemam - nie odmówicie i wesprzecie moje kartograficzne przedsięwzięcie.

Oto czego będę od Was potrzebować (na początek):

1. Nazwy własne - mój egzemplarz KC jest już mocno zużyty, zaś skan na Waszym portalu też nie najlepszy. Dodatkowo użyta czcionka nie ułatwia prawidłowego odcyfrowania nazw mniejszych miejscowości i wiosek.

2. Skala - nie chodzi mi o tylko o faktyczne wymiary wysp, ale także o takie rzeczy jak np. wysokość poszczególnych łańcuchów górskich. Do tego nie chciałbym na mapie fantasy umieszczać skali w systemie metrycznym, więc może wymyślimy jakąś alternatywną jednostkę (albo taka w KC istnieje, chociaż o niej zapomniałem - jeśli tak - uświadomcie profana).

3. Style - czy poszczególne miasta powinny się od siebie różnić stylem architektury, umocnieniami, etc. Np. jedne miasta można naszkicować w stylu gotyku, innym dodać bizantyjskich kopuł, a jeszcze inne wystylizować na orientalne czy antyczne. Do tego dochodzi klimat - na północy (jak zwrócicie może uwagę) na moim szkicu dałem lasy iglaste, na południu - liściaste. Ktoś ma pomysł, jak przebiegają strefy klimatyczne na Orkusie?

5. Korekta - zarówno w nazwach własnych, jak i w geografii. Już teraz dostrzegam w tym szkicu parę błędów. Cóż, najpierw narysowałem, potem zacząłem wczytywać się w opis Orkusa. Mea culpa (np. źle narysowałem od wschodu jezioro - wg opisu powinny być tam klify, a góry dochodzić do samego brzegu).

6. I inne rzeczy, które wpadną Wam do głowy, a które uznam za przydatne przy projektowaniu map.

No i rzecz jasna napiszcie, co sądzicie o moim projekcie, gdyż nie będę zaśmiecał Wam forum, jeśli uznacie go za chybiony ;)

Pozdrawiam

Wędrujący Kartograf

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 17 października 2018, 16:49

Powitać kolegę, powitać! Myślę, że kartograf to osoba autentycznie na forum pożądana. Swego czasu Mastug stworzył naprawdę ładną mapkę Orkusa Zachodniego (chyba, nie jestem pewien) w stylu MiMa, ale dużo dokładniejszą i czytelniejszą. To w zasadzie wszystko, co pamiętam w temacie kartografii. Jestem pewien, że spora grupa użytkowników (w tym i ja) wesprze Twoje poczynania życzliwą uwagą.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 17 października 2018, 17:11

Jest trochę map do KC. Głównie jednak to ich projekty autorskie nie konsultowane z Arturem. Także będziesz musiał tutaj podjąć przynajmniej jedną decyzję - czy tylko kanonicznie, czy jednak pomysły fanów również wchodzą w grę? Jeśli wszystkie mapy dałoby się ujednolicić i dodatkowo zrobiłby to jeden człowiek byłbym w niebo wzięty. Wiele razy o tym myślałem. Także jeśli zechciałbyś podjąć się takiego projektu. Służę pomocą w odnajdywaniu perełek.

Jeśli tylko autorskie projekty to proponuję kontaktować się z Arturem. Nie wiem czy będzie zainteresowany, ale próbować można. Także wybierz drogę.

Awatar użytkownika
kartograf
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 42 times

Post autor: kartograf » 17 października 2018, 18:16

Dziękuję za odzew i zabieram się do pracy.

@czegoj - zanim obiorę drogę i zacznę zawracać głowę A.S-owi (do którego zresztą nie mam kontaktu), chyba najpierw wypucuję mapę Orkusa Wielkiego, która - zda się - jest kanonicznie kanoniczna, wymaga jedynie ładniejszej i czytelniejszej oprawy.

Kwestie techniczne:
Format - A2 (42x59,4cm), później go zeskanuję w 600dpi i udostępnię jako pdf-a.

Kolorystyka - czerń i biel, bo tak będzie chyba najłatwiej do późniejszego druku. Kusi mnie jednak, aby dodać nieco czerwieni dla nazw geograficznych.

Plan działania:

Przygotuję szkic ołówkiem, który będę z Wami konsultować. Jak czegoś nie będę pewny, sfotografuję problematyczny fragment i poddam go pod dyskusję.

I to by było chwilowo na tyle - lecę ostrzyć ołówki dwd;

Połączony z 18.10.2018 07:22:00:
Dzień dobry z samego rana :)

Posłusznie melduję, że utknąłem na samym początku z tym rysowaniem. I sam już nie wiem, czy trzymać się niewolniczo mapom i danym z oficjalnego podręcznika, czy też podejść do sprawy bardziej zdroworozsądkowo.

Podręcznik podaje, że Orkus Wielki ma wymiary 1000x600 staj (przyjąłem, że to tzw. staja nowopolska = 1066,8m).
Wziąłem linijkę w łapy i wyszło mi, że Ostrogar zajmuje powierzchnię mniej więcej 800km2, czyli OSIEM (sic!) razy więcej niż współczesny Paryż, prawie dwa razy większą niż powiat warszawski i mniej więcej taką, jak kraj związkowy Berlin, jest też 16 razy większy niż bizantyjski Konstantynopol.

Podręcznik podaje, że Ostrogar ma ludności około 150.000, czyli na 1km2 przypada 187 osób. Strasznie mało. Ów 16 razy mniejszy Konstantynopol miał ludności zapewne nieco więcej niż 600.000. Słowem - wiatr hula po ulicach, a napotkanie drugiego człowieka to wyczyn godny poszukiwacza przygód!

I tak się zastanawiam, co z tym zrobić i jak temat ugryźć i wydumałem, że - za pozwoleniem szanownych forumowiczów - uznam mapę Orkusa Wielkiego i dane podawane przez podręcznik za wzór, zaś plan Ostrogaru ze strony 229 podręcznika za całkowicie chybiony.

Wymyśliłem zatem, że uczynię z Ostrogaru takie skrzyżowanie wczesnośredniowiecznego Konstantynopola i XVII-wiecznej Moskwy. Już tłumaczę.

Od reszty wyspy odgradzać będzie Ostrogar mur, za którym zamiast jednego spójnego miasta będzie kilka miast - Złota Dzielnica, Południowa Dzielnica, Chłopskie Krocze i tak dalej. Coś właśnie na kształt dawnej Moskwy, gdzie w ramach jednego miasta było oddalone od siebie i potężnie obwarowane grody: Kitaj-gorod, Biełygorod, Kreml, Ziemny Gród i tak dalej.

Innego pomysłu, jak to sensownie i w skali narysować zachowując przy tym klimat, nie mam.

Co sądzicie?
Ostatnio zmieniony 18 października 2018, 07:22 przez kartograf, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 18