Gry paragrafowe

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 18 października 2017, 13:24

Suriel napisał(a):

He he, chyba znam ten program. Bardzo użyteczny. A nie wskazuje paragrafów końcowych?
Właśnie nie jestem w stanie tego odgórnie określić. Kolorowanie musiałem dodać sam bo nie mogłem znaleźć tych paragrafów :D
Na stronie projektu visjs.org grafy są ładnie skierowane od - do . Oczekiwałem, że i w moim przypadku będzie tak samo. A tu kicha.
Podejrzewam, że da się dodać jakąś opcje formatowania i może poprawi się wygląd. Tu graf wyszedł płaski, a powinien lekko kulisty.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 18 października 2017, 13:48

Bo za dużo dzieje się w jedenej środkowej linii. Program jest dobry bo od razu widać też gdzie jest przesadne zagęszczanie fabuły (bądź wyborow). Tam IMHO jest problem z wątkiem i treścią a nie programem.
Przerzucenie wojownika autostrady to może byc masakra. Inaczej jest pisac swoje paragrafy a inaczej iść po czyichś śladach.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 18 października 2017, 14:27

Suriel napisał(a):

Bo za dużo dzieje się w jedenej środkowej linii. Program jest dobry bo od razu widać też gdzie jest przesadne zagęszczanie fabuły (bądź wyborow). Tam IMHO jest problem z wątkiem i treścią a nie programem.
No nie do końca się zgodzę. Drzewo wychodzi od 1 paragrafu i rozłazi się na boki. Poszukałem na stronie możliwych ustawień i wygenerowało mi zgoła inna mapę :) (w załączeniu)

Przerzucenie wojownika autostrady to może byc masakra. Inaczej jest pisac swoje paragrafy a inaczej iść po czyichś śladach.
Wersja wojownika, którą mam na komputerze w ramach mojego silnika szablonów jest już w pełni klikalna i bez kłopotu można dotrzeć do końca gry. Tu nie ma jakiegoś problemu. Jest za to niemal 100 paragrafów w których trzeba dokonać wyboru dynamicznego (np. walka) lub sprawdzenia cech (testy).

W Sladumie była za to jedna bardzo trudna do upilnowania rzecz - do części paragrafów można było wrócić z kilku miejsc co powodowało, że niektóre ścieżki musiały być blokowane lub odblokowywane w zależności od wykonanych wyborów w innym, niż się aktulanie znajdujesz, paragrafie. W Wojowniku tego nie ma - nie kroczysz po swoich śladach.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 18 października 2017, 14:52

Faktycznie zapomniałem ze par 0 wychodzi z boku. Wersja druga jest bardziej czytelna. To nie jest przypadkiem polski program? Była taka strona do robienia paragrafowek i tam był.

Wyłączyłem ze do ukończenia tej paragrafowki potrzeba minimum 16 paragrafow. Co znaczy ze na 100 istniejacych 84 to tresc poboczna?
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 18 października 2017, 15:42

Suriel napisał(a):

Faktycznie zapomniałem ze par 0 wychodzi z boku. Wersja druga jest bardziej czytelna. To nie jest przypadkiem polski program? Była taka strona do robienia paragrafowek i tam był.
Wykorzystany przeze mnie generator grafów pochodzi strony http://visjs.org/. To biblioteka javascriptowa udostępniona na licencji MIT. Nie jest to polska strona, możesz pobrać skrypt
i wygenerować jaki tam chcesz graf.
I ten skrypt prawdopodobnie został wykorzystany przez stronę, o której wspominasz.
Wyłączyłem ze do ukończenia tej paragrafowki potrzeba minimum 16 paragrafow. Co znaczy ze na 100 istniejacych 84 to tresc poboczna?
Hmm nie rozumiem o co Ci chodzi.

ALE podejrzewam że o statystykę:
Paragrafówka Sladum składa się dokładnie z 81 paragrafów - kilka numerów zgubiłem podczas implementacji - z tego też powodu ostatni numerowany paragraf ma numer 88 (paragraf ten zawiera opis zasad gry).
Z czego do najszybszego przejścia wystarczy coś koło 16 paragrafów, a reszta jest dodatkiem.
Samych paragrafów interaktywnych jest: z walką 8, z testami 14, z pułapkami 3 + kilka, w których samo otworzenie paragrafu zmienia stan wyjść w innych paragrafach.

Paragrafówka Wojownik Autostrady to ponad 400 paragrafów (bodaj 410 - nie mam pod ręką) z czego ok. 100 paragrafów to paragrafy interaktywne, gdzie dochodzi do akcji nie związanej ze czytaniem, ale z walką lub testami cech.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions: