Nabory do sesji PBF

Awatar użytkownika
Kargan
Reactions:
Has thanked: 8 times
Been thanked: 7 times

Post autor: Kargan » 27 sierpnia 2017, 22:34

Rola kobieca, męska - mnie bez różnicy :)
]|[ Innocence Proves Nothing ]|[

Medea Trix: WS 28, BS 44, S 32, T 29, AG 41, INT 29, PER 40, WP 32, FEL 33 (12 wounds, 2 fate points)
Erias Kantar (Black Templar Marine): WS 53, BS 37, S 40, T 42, AG 51, INT 45, PER 45, WP 46, FEL 40 (23 wounds,4 fate points)

Awatar użytkownika
lightstorm
Reactions:

Post autor: lightstorm » 12 września 2017, 12:53

Na początku nowego roku zamierzam ruszyć z nową przygodą w Wampira, ale tym razem nie będzie to standardowy scenariusz. Cechy charakteryzujące tego PBF'a:

- sandbox, czyli wolny świat i brak ograniczeń z strony działań graczy;

- epizody fabularne trwające 1-3 miesiące w realu, a następnie przesunięcie czasu w grze o kilka miesięcy, z wcześniejszym podsumowaniem epizodu;

- przy przesuwaniu czasu każdy z graczy będzie miał do wykorzystania 3 rzuty, aby spróbować zrealizować swoje cele w mieście np. Ventrue rzuca: Inteligencja + Polityka, by zwiększyć swoje wpływy w docelowym środowisku itd.;

- jedno miasto (na pewno Europa) z postaciami Camarilli, klanów Niezależnych lub bloodlinów. Te dwie ostatnie opcje tylko dla wybranych i doświadczonych graczy;

- przewiduję 5 - 8 graczy z nowymi postaciami. Na start 100 punktów wolnych zamiast 15;

- Status max 2. Zaczynamy mało znaczącymi Kanitami w społeczności (Harpia, Primogen nie będą dostępne dla graczy). Niektóre cechy pozycji (Wpływy, Sława, Świta) mogą ulec ograniczeniu. Gra ma być raczej historią od zera do bohatera;

- nie przewiduję gotowych koterii, chociaż sojusze i animozje na pewno pojawią się podczas gry. Każdy z graczy będzie miał własne cele i będzie musiał wybrać sposób w jaki je osiągnie. Na pewno więcej informacji będzie szło przez PW;

- nalegam na stworzenie postaci z konkretnym konceptem i aby każdy z bohaterów różnił się od pozostałych. Kto pierwszy ten lepszy (zależy mi by postacie były z różnych klanów, ale jak już będą z tego samego, to muszą być całkiem różne);

- podczas podsumowań i przewijania czasu, o zmianach w Statusie graczy będą decydować Harpie z miasta;

- rywalizacja między graczami będzie dużo większa niż w typowych PBF'ach, ponieważ w niektórych przypadkach cele graczy będą sprzeczne i tylko jeden może wygrać;

- zabijanie innych graczy jest dozwolone, ale trzeba wziąć pod uwagę, że w mieście tylko Książę ma prawo do Destrukcji. Każdy kto zabije innego Wampira prawdopodobnie zostanie natychmiast zniszczony przez Szeryfa i wypadnie z gry. Europejscy Książęta są bardzo przywiązani do Praw. Kainici prędzej zniszczą politycznie i społecznie wroga, niż narażą się Księciu. Chodzi o dobrą zabawę, a nie o próby zabijania się nawzajem;

- chcę prowadzić klasycznego Wampira w Świecie Mroku, dlatego nalegam na dostosowanie się do klimatu i estetyki. Nie będę przyjmował postaci "z czapy";

- rozmawiałem z 8artem o rzutach kośćmi, bo zwrócił moją uwagę na ewentualną stronniczość MG, polecając generatory na stronach www z logami itd. Ostatecznie stwierdziłem, że to gorsze rozwiązanie, gdyż widać tam ile kości i jaki jest wynik rzutu innych graczy, dzięki czemu można ocenić w czym inni gracze są dobrzy, by przewidzieć ich działania. Tak więc wszystkie rzuty wykonam w tajemnicy ja. Rzuty będą czynione z sędziowską etyką i nie zamierzam kogokolwiek faworyzować i odwrotnie. Jeżeli ktoś znajdzie lepsze rozwiązanie to jestem otwarty na propozycje;

Na pewno do tego czasu zakończę przygodę w Orleanie, więc gracze którzy tam grają będą mieć więcej czasu na nowego PBF'a. Oczywiście zapraszam nie tylko ich, ale i wszystkich chętnych.
Ostatnio zmieniony 12 września 2017, 22:22 przez lightstorm, łącznie zmieniany 1 raz.
[center]To rule in blood is to rule in truth. Ventrue Clan Motto[/center]

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 12 września 2017, 12:56

Ogólnie to ciekawy pomysł Lighstorm. Trochę podobny do tego naszego Wirtualnego Elizjum, ale zapewne bardziej rozbudowany (elizjum w końcu to tylko "poczekalnia" ).

Zgłaszam postać Niezależnego wampira z niewielkiego, rzadkiego bloodlinu. Koncept: mroczny czarownik, potrafiący rozmawiać z duchami. Raczej bliższy czarostwu ludowemu zgodnemu z tradycją grimoiryczną niż Wysokiej Magii Ceremonialnej czy mistycznej (no wiecie, kotły, sabbaty, klątwy, uroki i inne takie). Gość żyje na uboczu, nie udziela się za bardzo społecznie. Tak więc mroczny dziwak-czarownik już zajęty! ;)
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 12 września 2017, 19:34

Skoro to na nowy rok, to powinienem mieć już więcej czasu. Uprzejmie proszę o zablokowanie ostatniej postaci. By nie przeszkadzać innym w wyborze wybiorę coś z co wyrzuci Wisła (jako ostatni z rzeczy których nikt nie chce).
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Ferre
Reactions:

Post autor: Ferre » 13 września 2017, 12:26

Ja się piszę.

Toreador zarezerwowany!

Aczkolwiek waham się lekko jeszcze co do Gangrela i Nosfera ale jak na razie w moim umyśle przeważa w tej chwili Toreador.
Sanity is for the weak!

zmarly
Reactions:

Post autor: zmarly » 14 września 2017, 01:29

Gangrel-paramedyk, szczegóły dopiszę jutro.
---

If history is to change, let it change! If the world is to be destroyed, so be it! If my fate is to be destroyed... I must simply laugh.