Relacja z testów grupy weteranów 03.09.2017

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 06 września 2017, 09:06

Suriel a jak z opisem nowych ras? Różnią się tylko cyframi i rozmiarem zębów czy rzeczywiście są inne i łatwo można to odczuć i odegrać?
czegoj jak widzisz dostawiłem żarówkę do Twojego posta bo pomysł bardzo dobry.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

AS Autor KC
Reactions:

Post autor: AS Autor KC » 06 września 2017, 09:52

Jak zdrowie pozwoli to jestem otwarty na Kryształkon. Tylko jeszcze z jeden MG by się przydał, ale może to będzie mój syn lub ktoś z testerów.

Never
Reactions:

Post autor: Never » 06 września 2017, 09:53

Podczas gry w KC z różnymi ludźmi Bart, czy w to nową, czy starą edycję łatwo mi było zrobić 1 rzecz. Wytłumaczyć od czego jest jaki parametr.
Szybkość odpowiada za to, zręczność za to, uroda za to, a charyzma za to. Jest to zerojedynkowe rozwiązanie, gracz to rozumie i szybko łapie. Nie ma wątpliwości.

A po za tym daje to fajne różnice między rasami, to że ktoś jest piękny nie oznacza, że potrafi przemawiać, a to że ktoś jest zręczny nie oznacza, że jest szybki jak błyskawica.

Przykładowo wiem po sobie: trenowałem biegi przełajowe przez pół roku i robiłem lekkoatletyczne treningi 4x w tygodniu do pożygu. Szybki jestem do tej pory, ale czy zręczny? W życiu...

A po trzecie to rozwiązanie niebezpiecznie nas zbliża do wszystkich systemów opartych na k20. Tam zr i ch zawsze są łączone z szyb i urodą.

To takie 3 argumenty na szybko.

Oggy:

Długie opisy ras nie wchodzą w grę:
1. Za dużo ich
2. Podręcznik ma być w zamierzeniach chudy
3. Dlatego zlecamy grafikę każdej z nich (co mało który system oferuje).
4. Na poziomie mechanicznym różnią się, niektóre latają, inne są bogatsze i żyją krócej, dłużej. Dlatego mają po 4 cechy. I taki krasnolud od orka mocno się różni. Nawet krasnolud od krasnoluda dość mocno odbiega, a jeżeli dojdziemy do pajęczaków i broni oraz zbroi przez nich używanych to już są zupełnie 2 różne światy.

Kryształkon:
Okej, ale wolałbym aby prowadził ktoś inny, mimo że lubię być MG. Wiadomo każdy mg ma inne spojrzenie na świat w ktorym gra, chce zobaczyć jak on kmini to wszystko.

Połączony z 06.09.2017 09:59:46:
Koszal:

A na miejscu Arianny chciałbyś uprawiać seks z śmietelnym facetem 1/10? Albo mu pomagać? Ona mogłaby co najwyżej się nad takim ulitować.

Nigdy żaden heros wybrany przez bogów nie był skrajnie brzydki. To może tłumaczyć, dlaczego tak mało ogrów zdobywa jakiekolwiek względy u bogów.
Ostatnio zmieniony 06 września 2017, 10:00 przez Never, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 06 września 2017, 10:06

Never, brawo za grafikę, to bardzo pomaga. Ale chudy opis to nędza, mam tylko nadzieję że wynika to z tylko podanych przez Ciebie powodów (a nie że tych opisów nie ma po prostu
Może więc dodatki dotyczące ras (i nie mowie o uzupełnianiu statystyk tylko o fluffie)

Suriel chociaż Never odpowiedział, nadal chciałbym przeczytać Twoją odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 06 września 2017, 10:13 przez Oggy, łącznie zmieniany 1 raz.
astrolog/alchemik 10/10 POZ

AS Autor KC
Reactions:

Post autor: AS Autor KC » 06 września 2017, 10:13

Co do Balansu rzutów - nadal się zastanawiam nad opcjami. Z młodszym wylosowaliśmy sobie dwie postacie (półdżina - Pal, Żeg, Astr i Skakuna Pal, GW, Kap, Alch) czyli jeździec z wierzchowcem mądrzejszym od siebie. Moje rzuty były Super, Syna fatalne (poza siłą) Na koniec po modyfikacjach okazało się że jego postać też jest ciekawa, ale cień zadry, że miał gorsze rzutu pewnie został.
Dlatego skłaniam się do dodatkowych metod losowania parametów.
- kupowanie punktów (jak w DD) - boję się, ze powstaną sami nadherosi.
- średnie rzutu - tak mają NPC
- mniejsza średnia i kilka punktów do rozdania
- rzuty ustalone ... osobiście nie lubię tej metody
- drużynowe losowanie (od 32 lat stosujemy je w grupie Wiecznych) - polega na tym, że wszyscy wykonują rzuty (5 osób) i wybiera się jeden zestaw, z którego korzysta reszta, za to przydzielanie do parametrów jest dowolne. Nikt nie jest poszkodowany, choć niekiedy trzeba grać słabszymi postaciami jak wszystkim rzutu nie wyjdą :)
Macie jakieś inne pomysły?

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 06 września 2017, 10:43

Ja mam pomysł. Usiąść w fotelu, zrobić sobie kawę, wziąć do ręki opis nowych KC, spędzić kilka godzin na przeczytaniu go od deski do deski i wtedy rozpocząć dyskusję.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt: