PBF - W Mroku Oxanu - techniczny

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 29 marca 2017, 12:36

Ja osobiście mam trzy uwagi krytyczne:

1. Więcej akcji, bo chwilami, idąc przez niekończące się pokoje, połączone ze sobą wszystkie na zasadzie przechodniej, myślałem, że zasnę. Jeżeli jeszcze raz trafię do podobnej lokacji to ją podpalę, przysięgam. Opisy na sesji są ważne, ale jak nie ma nic innego, tylko opisy kolejnych pomieszczeń, to się robi naprawdę kiepsko.

2. Więcej akcji oznacza także więcej walki. Tak, jestem za. Sytuacje, w których wyskakuje na nas potwór, umierający po ukłuciu dzidą są bardziej śmieszne niż motywujące czy podnoszące nastrój grozy.

3. Nienawidzę, nie znoszę i nie cierpię chwil, gdy MG przejmuje postacie graczy, bez realnej potrzeby. Pisałem Ci już o tym, byś mi tak nie robiła, a jak dotąd się to zdarzyło sporo razy. Wiem, że być może współgracze tego nie zauważyli tak często, bo za każdym razem gdy się to działo dzwoniłem do MG i protestowałem. Niemniej mam nadzieję, że to się już NIGDY nie powtórzy, proszę.

To tyle jeśli idzie o moje zastrzeżenia. Mam nadzieję, że weźmiesz je sobie do serca i kolejny rozdział będzie pozbawiony tego typu niedociągnięć. W końcu piszesz tu przecież po to by się uczyć zarówno samego pisania jak i fachu Mistrza Gry. Więc warto słuchać uważnie zastrzeżeń graczy i korzystać z nich, by poprawić swój warsztat. Czego Ci zresztą szczerze życzę. :)
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

TatTvamAsi
Reactions:
Been thanked: 3 times

Post autor: TatTvamAsi » 29 marca 2017, 14:50

Bardzo przepraszam graczy właśnie za te motywy przejmowania postaci i wiem, że były nagminne, często dlatego, że chciałam coś popchnąć dalej. Mam to już na uwadze i jak będę od was jakiejś deklaracji/decyzji potrzebować, to za wczasu dam wam znać.

Będę wracać do waszych uwag przy pisaniu kolejnych postów.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 29 marca 2017, 20:19

Skoro inni wylewają żale, to ja też chcę coś dodać od siebie. Żadnej więcej walki, dobrze? To, co było w prologu przeraziło poczciwego alchemika do końca przygody! Jak już chcesz nam rzucić wyzwanie, to niech to będzie zwalczanie pleśni na orchideach albo pościg za niesfornym ryczyosłem - cokolwiek, co nie przysporzy Khemowi dalszych siwych włosów!

Mnie zaś osobiście przejmowanie postaci aż tak bardzo nie przeszkadza, o ile MG poprzez taki manewr nie wystawia jej pod moją nieobecność na przewidywalne wcześniej niebezpieczeństwo. Czasami sam wręcz robię coś podobnego, jeśli zbyt długo czekam na reakcje jakiegoś gracza. Tak więc dla mnie żaden problem, tak dla informacji Mistrzyni.

Jeśli o rozwinięcie Khema idzie, chciałbym zainwestować znacząco w magię runiczną. Chciałbym wykupić Znak Matki Ziemi, Znak Wykrycia Ciemności i Run Wzmocnienia - jak rozumiem, to koszt 9 PD, tak?

I pytanie poza sesją, odnośnie runicznych amuletów. Kto i jak wyrabia takie amulety? Jak się umagicznia wykuty run?

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Sigil » 29 marca 2017, 21:02

Tylko Kowal Magii może wykuwać run (posiada bowiem zdolność: Wykucie Runu). Inne postacie mogą tylko korzystać z czaru w wersji podstawowej. Amulety można więc kupić u rzeczonego Kowala Magii.

Kosz PD podałeś prawidłowy. Teraz już od MG zależy, czy zaakceptuje wybór. ;)
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 29 marca 2017, 21:22

Czy Kowal Magii wykuwa nieumagiczniony run, który inni technicy mogą następnie "uzbroić", czy umagicznienie jest elementem procesu wykuwania?

I pytanie do MG - czy Khem zna w Calli jakiegoś Kowala Magii?

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Kontakt: