PBF - Czarny Świt

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 marca 2017, 16:44

Trafiła mi się ta scena walki w samym środku przeprowadzki, dlatego nie będzie ani łatwo ani szybko, mam ograniczony dostęp do kompa i podręcznika. Bartku, mogę ewentualnie liczyć na Twoją pomoc w rozliczeniu konfrontacji? (chodzi mi o weryfikację zasad, bo z niską znajomością reguł mogę łatwo popełnić gdzieś błąd). Pierwsza tura będzie względnie prosta, bo klanyci potrzebują jej w całości na dotarcie do obrońców. Zadziałać ofensywnie mogą Werk (który ma pod ręką swój ręcznie robiony samopał) oraz Yuran (który ma pewien plan wyłuszczony na PW).

Werkowi dołożę do testu Inicjatywy 3 punkty Ego, bo zależy mi na ewentualnych triggerach. Dla przypomnienia, każdy gracz może w swojej turze wykonać jedną akcję gwarantowaną oraz jedną akcję dodatkową za każde dwa triggery zdobyte w teście Inicjatywy. Samopał Werka to broń czarnoprochowa ładowana odprzodowo, generalnie masakra w takiej sytuacji taktycznej (jej przeładowanie wymaga zainwestowania dwóch akcji). Nie wierzę, żebym wyrzucił aż cztery triggery pozwalające wystrzelić i przeładować w tej samej turze, ale już jedna dodatkowa akcja bardzo by mi pomogła.

W pierwszej turze wykonam zatem test Inicjatywy dla Werka i Yurana. W drugiej testy polecą już dla wszystkich, bo wtedy wszyscy z wyjątkiem Yurana znajdą się w strefie bezpośredniego starcia.
No problem Keth. Bede pod kompem caly sobotni wieczor, wiec moge dzialac

Awatar użytkownika
Jarlaxle
Reactions:

Post autor: Jarlaxle » 03 marca 2017, 20:02

Dragan ciśnie włócznią w najbliższego napastnika, a potem dobędzie kopesh i w potrzebie będzie rąbał i siekał zaciekle by w imię Koronapana odegrać zemstę na piekle ;)
Ostatnio zmieniony 03 marca 2017, 20:07 przez Jarlaxle, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz "Jarl" Ordycz - dziennikarz (PBF Kl?twa Burzy)
Dragan - Polanin, klanowy my?liwy (PBF Czarny ?wit)
Tiberius - Tactical Marine of Raven Guard (PBF Cie? Ob??du)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 03 marca 2017, 23:51

Test Inicjatywy to PSY+Reaction, uzupełniony o ewentualne premiowane kości. Dla Werka to 3k6 bazowe + 3k6 za Ego. Wyniki: 6, 5, 2, 5, 3, 6. Dwa triggery zapewnią Werkowi dwie akcje w pierwszej turze. Od razu test ataku, AGI+Projectiles 7, do tego 3k6 za Ego oraz 1k6 za dobry handling broni.

Wyniki Werka: 1, 5, 2, 4, 4, 4, 5, 3, 6, 6, 2. Przeciwnik ma dwie kości obrony pasywnej ze względu na szybki ruch: 4 i 2. Jeden z klanytów został postrzelony. Samopał Werka zadaje bazowo 10 obrażeń, dodatkowo +2 za dwa triggery w teście strzelania. Klanyta nosi lekką skórznię o Pancerzu 2, netto wchodzi 10 ran i mamy drugi frag w potyczce!

Pamiętajcie w swoich deklaracjach o ewentualnym skorzystaniu z punktów Ego, dla podrasowania testów Inicjatywy oraz pierwszej akcji w rzeczonej turze!

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 04 marca 2017, 17:50

E40 kilometr przed Cottbusem

Zaskoczony dzikim wrzaskiem napastników, Bayer Werk okręcił się w miejscu, a jego dłonie spoczęły w ułamku sekundy na przewieszonym przez ramię kulomiocie. Gromada wymachujących prymitywnym orężem dzikusów wdarła się na most nacierając wprost na wózek i otaczających go Koronapańczyków.

Podnosząc w górę lufę swej broni Borkanin wrzasnął równie dziko, co atakujący, ściągnął metalowy spust kulomiotu. Wielkokalibrowy samopał huknął ogłuszająco, w powietrzu wokół strzelca utworzyła się natychmiast niewielka chmurka niebieskawego dymu. Najbliższy z napastników zwalił się pod nogi towarzyszy ze skórznią rozerwaną na piersiach i brzuchu gradem niewielkich, lecz morderczych na krótkim dystansie śrucin. Postępując krok do przodu Bayer szarpnął z całej siły za umieszczoną na spodzie kulomiotu dźwignię układu ładowania, wprowadził do lufy broni kolejny opakowany w plastikową loftkę nabój. Samopał huknął ponownie, chmurka prochowego dymu jeszcze zgęstniała w spokojnym bezwietrznym powietrzu.

Wznoszący do ciosu drewnianą maczugę człowiek w jelenich skórach poleciał w bok z głuchym agonalnym stęknięciem, wypuszczając broń z ręki i gubiąc krok. Gorąca krew zbryzgała twarze i ramiona ludzi, prysnęła na tylną klapę złomiarskiego wózka.

Ciągnący dźwignię kulomiotu Bayer cofnął się natychmiast za przygotowanych do obrony towarzyszy, bo sekundę później wrzeszczący nienawistnie ludzie w zwierzęcych skórach zwarli się z stojącymi im na drodze Koronapańczykami.
Sprawdzając kartę postaci Ela zorientowałem się po fakcie, że jego broń to nie klasyczny złomiarski muszkiet, tylko rusznikarska samoróbka wyższej klasy zasilana z czteronabojowego magazynka. Zmienia to całkowicie postać rzeczy, ponieważ pozwala na dwukrotne strzelenie w tej samej turze. Drugi test strzelania (1, 3, 1, 5, 3, 6, 2, 2) i obrona pasywna biegacza (1, 1). Drugi z klanytów został postrzelony. Samopał zadaje 10+1 ranę, pod odjęciu 2 PP ze skórzni wchodzi 9, też frag.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 16 marca 2017, 17:46