Martwiaki

Denver
Reactions:

Post autor: Denver » 14 grudnia 2010, 07:27

Właśnie zauważyłem, że zabrakło mi "nie" przed "jest liczem" :)
"Wikingowie dzielili rany na ?miertelne i nieistotne i znaj?c ich do?wiadczenie pewnie mieli racj?. " Oggy

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 14 grudnia 2010, 07:59

Jednak tu pojawia się inna nieścisłość - jak zapisać Dawną Mowę
Dawna Mowa nie jest zapisywana. To język, który istnieje tylko w przekazie słownym.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 16 grudnia 2010, 18:19

W przypadku zwierząt byłoby to cokolwiek trudne, chyba że czarnoksiężnik jest jednocześnie druidem
Być może Venarze właśnie rozwiązałeś problem niebezpieczeństwa tworzenia milionowych matwiaczych armii z psów, szczurów i surykatek - każdy potrafi je stworzyć ale nie koniecznie każdy potrafiłby nad nimi zapanować :-)

A teraz poważniej: ja nigdy nic złego nie widziałem w istnieniu martiwaków pochodzenia nie-istotointeligentnego - z Czarna Magia nie zna słowa "Niemożliwe" :-P I nie za bardzo rozumie co inni widzą w tym zdrożnego.

Co kwestii miękkiej i twardej głowy o której ktoś wspomniał - przypomnijcie mi poprawcie jeśli się mylę - ale chyba to było tak że jedne są inteligentne + mają pamięć (albo tylko któreś z tych dwóch powyższych) a te drugie nie mają nic i są bezwolne. Tego nie było w opisie ich - ale to można było wyczytać z zdolności specjalnych jakie posiadały. Tak to pamiętam...

A co do Dawnej Mowy - myślę że nawet jak nie ma ona pisma to przecież jest stary dobry trik ze Wspólną Mową - Dawną Mowę można zapisać przy użyciu dowolnego alfabetu znanego innego języka. Oczywiście problem polega na transkrypcji fonetycznej - w zasadzie każdy Czarnoksiężnik mógłby taką transkrypcję układać wedle własnego uznania co znacznie utrudnia ich dekryptaż (ale dla Czarnoksiężnika to chyba zaleta - ważne żeby on mógł się doczytać ale nikt inny poza nim i podległymy mu martwolami "intelygentnymi").

U mnie na sesjach Dawna Mowa miała alfabet - ale był starszy niż ludzkość i elfość razem wzięte, starszy niż bogowie pierwszej i drugiej fali - miał postać symboli trygonometrycznych nie istniejących w przestrzeni i samo ich czytanie wprowadzało w szaleństwo, demencję i wypalenie mózgu bo te symbole działały jak "Basylisk Mind Hack" ;)
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2010, 18:23 przez Shadowrunner, łącznie zmieniany 1 raz.
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 16 grudnia 2010, 22:14

venar napisał/a:
Jednak tu pojawia się inna nieścisłość - jak zapisać Dawną Mowę
Dawna Mowa nie jest zapisywana. To język, który istnieje tylko w przekazie słownym.

aaaa tu się mylisz :) zgodnie za cechą od takiego Morglihta
Postać jest w stanie używać języka zwanego DAWNĄ MOWĄ, choć nie rozumie go na tyle, aby móc go uczyć lub w nim pisać;

więc pisanie w tym języku także nie doprowadzi do szaleństwa (przynajmniej od razu ;-) ). Tak samo jak z mrocznymi zaklęciami w mowie Starszych Bogów z Zewu Cthulhu

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 18 grudnia 2010, 21:05

Treant napisał: Z czarnotrupem jest taka historia, że może powstać jedynie z czarnoksiężnika
Nie chcę się upierać i być Hauerinowski ale pokaż mi to w tekście, bom szukał a nie znalazł. Obawaim się że to jedynie wolna konkluzja jest. Z czarnoksięznika może powstać licz ale takowego nie ma w spisie, luźno więc zakładałem zawsze, że licz odmiana czarnotrupa.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 19 grudnia 2010, 10:19

aaaa tu się mylisz
a ja odsyłam do wywiadu z ASem - KC-towiec nr2
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 22 grudnia 2010, 06:57