Przesiadka na nowy portal

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 07 marca 2016, 14:07

Moi drodzy, nie ma się co łudzić, że obecny silnik portalu długo wytrzyma. Z dnia na dzień przybywa błędów, coraz trudniej się zalogować. Pora najwyższa, by zacząć ewakuację z tonącego okrętu - nowy jakiś nowy, rzecz jasna.

Ja sam nie znam się na takiej technomagii wcale, dlatego jestem zmuszony prosić o pomoc kolegów obeznanych w tej kwestii.

Jak można zabezpieczyć dane dotychczas zgromadzone na serwerze? (artykuły, zawartość forum). Jak je przenieść na nowy silnik? Czy ktoś chciałby się tym zająć?

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: Sigil » 07 marca 2016, 14:33

Brak backeupu w przypadku sesji PBF to byłaby tragedia. Położyłoby to cały dział z PBFami... :/

Chyba nie ma sensu więc pisać do sesji dopóki nie rozwiąże się problemu. Szkoda, by miało to wszystko zniknąć... Ja co prawda zabezpieczyłem sesję do Cieni, ale i tak wklejanie jej post po poście (a zajmuje ona tylko 15 stron) to byłaby masakra...
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 07 marca 2016, 14:53

Sądzę, że zawartość bazy danych z postami jest co pewien czas backupowana i można je odtworzyć, ale to zajmuje czas i coś może i tak wciąć (np. wysłaną wiadomość). Ale już dwukrotnie psuły się oceny postów, w tym raz na pewno z powodu przekręcenia licznika - czyli autor wspomnianego mechanizmu nie spodziewał się aż takiego ruchu.

Myślę, że potrzebna by była zapasowa strona (ale w tej samej domenie) oparta na innym silniku, lecz korzystająca z tej samej bazy danych, a może lepiej jej regularnie wykonywanej repliki do czasu, aż uda się na tym nowym silniku uruchomić niezbędny poziom funkcjonalności. Jednak nie jestem znawcą tej materii (tj. silników webowych) i nie potrafię podyktować prostej recepty.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 07 marca 2016, 15:10

Zaczęliście od złej strony. Problemem jest nie tylko serwer i strona (jeśli nie wiecie to strona została przeniesiona między serwerami i stąd kilka ostatnich problemów).
Ważniejsze jest to, że czegoj nie ma właściwie wsparcia i stronę ogarnia sam. Nad tym co się dzieje w przysłowiowym tle spędza pewnie z godzinę dziennie (jak nie więcej). Na tyle na ilę mogę mu pomóc to to robię, ale poważniejsze problemy wymagają, aby przy nich przysiąść dłużej, a na to nie mam
czasu i nie oszukując - ochoty. Podobnie jak nad samym zarządzaniem stroną.

Przeniesienie i zbudowanie strony od zera wymaga czasu i pieniędzy. Dodatkowo przy tak dużej ilości materiału jaką zawiera portal nikt nie zrobi tego za przysłowiowe dwa fanowskie wydawnictwa o KC.

Samo przeniesienie formu między fusion a phpbb teoretycznie jest możliwe i są do tego jakieś działające narzędzia. Tyle, że to też wymaga czasu - ale znów po co się przerzucać na phpbb jeśli bazą portalu będzie fusion...

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 07 marca 2016, 15:33

Wygląda więc na to, że nie obeszłoby się bez pokaźnej przerwy w działaniu portalu.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 07 marca 2016, 15:49

Ja się na tym nie znam więc nie wiem jak oprócz wsparcia fi n ansowego mógłbym być pomocny. Myślę jednak że pora budować nowy portal. I powoli myśleć nad jego wyglądem to jest większymi licznikami, grafijami, bajerami itd.
Zapytam przewrotnie czy musimy koniecznie przenosić wszystko co yu jest? Moze zostawić ta stronę gdzieś tam podpięta żeby w jazdej chwili można było ją odwiedzić i poczytać ale już bez możliwości dopisywanua czegokolwiek.
Wówczas należałoby przenieść jedynie aktualnie idące projekty.Tak by było najszybciej nie wiem tulko czy najtaniej.

Ps. A z dzialan na szybko to zrobiłbym teraz backup ze stanem na dzisiaj.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
Sigil
Reactions: