Moi drodzy, nie ma się co łudzić, że obecny silnik portalu długo wytrzyma. Z dnia na dzień przybywa błędów, coraz trudniej się zalogować. Pora najwyższa, by zacząć ewakuację z tonącego okrętu - nowy jakiś nowy, rzecz jasna.
Ja sam nie znam się na takiej technomagii wcale, dlatego jestem zmuszony prosić o pomoc kolegów obeznanych w tej kwestii.
Jak można zabezpieczyć dane dotychczas zgromadzone na serwerze? (artykuły, zawartość forum). Jak je przenieść na nowy silnik? Czy ktoś chciałby się tym zająć?
Przesiadka na nowy portal
Brak backeupu w przypadku sesji PBF to byłaby tragedia. Położyłoby to cały dział z PBFami... :/
Chyba nie ma sensu więc pisać do sesji dopóki nie rozwiąże się problemu. Szkoda, by miało to wszystko zniknąć... Ja co prawda zabezpieczyłem sesję do Cieni, ale i tak wklejanie jej post po poście (a zajmuje ona tylko 15 stron) to byłaby masakra...
Chyba nie ma sensu więc pisać do sesji dopóki nie rozwiąże się problemu. Szkoda, by miało to wszystko zniknąć... Ja co prawda zabezpieczyłem sesję do Cieni, ale i tak wklejanie jej post po poście (a zajmuje ona tylko 15 stron) to byłaby masakra...
[center]No beast so fierce but knows some touch of pity. But I know none, and therefore am no beast.[/center]
Sądzę, że zawartość bazy danych z postami jest co pewien czas backupowana i można je odtworzyć, ale to zajmuje czas i coś może i tak wciąć (np. wysłaną wiadomość). Ale już dwukrotnie psuły się oceny postów, w tym raz na pewno z powodu przekręcenia licznika - czyli autor wspomnianego mechanizmu nie spodziewał się aż takiego ruchu.
Myślę, że potrzebna by była zapasowa strona (ale w tej samej domenie) oparta na innym silniku, lecz korzystająca z tej samej bazy danych, a może lepiej jej regularnie wykonywanej repliki do czasu, aż uda się na tym nowym silniku uruchomić niezbędny poziom funkcjonalności. Jednak nie jestem znawcą tej materii (tj. silników webowych) i nie potrafię podyktować prostej recepty.
Myślę, że potrzebna by była zapasowa strona (ale w tej samej domenie) oparta na innym silniku, lecz korzystająca z tej samej bazy danych, a może lepiej jej regularnie wykonywanej repliki do czasu, aż uda się na tym nowym silniku uruchomić niezbędny poziom funkcjonalności. Jednak nie jestem znawcą tej materii (tj. silników webowych) i nie potrafię podyktować prostej recepty.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
ghasta
- Reactions:
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Zaczęliście od złej strony. Problemem jest nie tylko serwer i strona (jeśli nie wiecie to strona została przeniesiona między serwerami i stąd kilka ostatnich problemów).
Ważniejsze jest to, że czegoj nie ma właściwie wsparcia i stronę ogarnia sam. Nad tym co się dzieje w przysłowiowym tle spędza pewnie z godzinę dziennie (jak nie więcej). Na tyle na ilę mogę mu pomóc to to robię, ale poważniejsze problemy wymagają, aby przy nich przysiąść dłużej, a na to nie mam
czasu i nie oszukując - ochoty. Podobnie jak nad samym zarządzaniem stroną.
Przeniesienie i zbudowanie strony od zera wymaga czasu i pieniędzy. Dodatkowo przy tak dużej ilości materiału jaką zawiera portal nikt nie zrobi tego za przysłowiowe dwa fanowskie wydawnictwa o KC.
Samo przeniesienie formu między fusion a phpbb teoretycznie jest możliwe i są do tego jakieś działające narzędzia. Tyle, że to też wymaga czasu - ale znów po co się przerzucać na phpbb jeśli bazą portalu będzie fusion...
Ważniejsze jest to, że czegoj nie ma właściwie wsparcia i stronę ogarnia sam. Nad tym co się dzieje w przysłowiowym tle spędza pewnie z godzinę dziennie (jak nie więcej). Na tyle na ilę mogę mu pomóc to to robię, ale poważniejsze problemy wymagają, aby przy nich przysiąść dłużej, a na to nie mam
czasu i nie oszukując - ochoty. Podobnie jak nad samym zarządzaniem stroną.
Przeniesienie i zbudowanie strony od zera wymaga czasu i pieniędzy. Dodatkowo przy tak dużej ilości materiału jaką zawiera portal nikt nie zrobi tego za przysłowiowe dwa fanowskie wydawnictwa o KC.
Samo przeniesienie formu między fusion a phpbb teoretycznie jest możliwe i są do tego jakieś działające narzędzia. Tyle, że to też wymaga czasu - ale znów po co się przerzucać na phpbb jeśli bazą portalu będzie fusion...
Wygląda więc na to, że nie obeszłoby się bez pokaźnej przerwy w działaniu portalu.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
-
Suriel
- Reactions:
- Has thanked: 87 times
- Been thanked: 150 times
Ja się na tym nie znam więc nie wiem jak oprócz wsparcia fi n ansowego mógłbym być pomocny. Myślę jednak że pora budować nowy portal. I powoli myśleć nad jego wyglądem to jest większymi licznikami, grafijami, bajerami itd.
Zapytam przewrotnie czy musimy koniecznie przenosić wszystko co yu jest? Moze zostawić ta stronę gdzieś tam podpięta żeby w jazdej chwili można było ją odwiedzić i poczytać ale już bez możliwości dopisywanua czegokolwiek.
Wówczas należałoby przenieść jedynie aktualnie idące projekty.Tak by było najszybciej nie wiem tulko czy najtaniej.
Ps. A z dzialan na szybko to zrobiłbym teraz backup ze stanem na dzisiaj.
Zapytam przewrotnie czy musimy koniecznie przenosić wszystko co yu jest? Moze zostawić ta stronę gdzieś tam podpięta żeby w jazdej chwili można było ją odwiedzić i poczytać ale już bez możliwości dopisywanua czegokolwiek.
Wówczas należałoby przenieść jedynie aktualnie idące projekty.Tak by było najszybciej nie wiem tulko czy najtaniej.
Ps. A z dzialan na szybko to zrobiłbym teraz backup ze stanem na dzisiaj.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein