PBF Wybawiciel - techniczny

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:
Has thanked: 87 times
Been thanked: 150 times

Post autor: Suriel » 25 lipca 2015, 22:53

Witam na moim debiucie. Będzie to debiut niejako podwójny, ponieważ po pierwsze mam zamiar poprowadzić krótką przygodę w formie PBF a po drugie w system Mage the Awakening w który jeszcze nie prowadziłem. Liczę na wyrozumiałość. Pauzę w prowadzeniu mam ponad ośmioletnią ale myślę, ze przez ostatnie pół roku nieco odrdzewiałem grając u innych MG. Byli to naprawdę dobrzy warsztatowo MG od których sporo się nauczyłem (to na wypadek gdyby któryś z nich to czytał).

Sesja nie będzie jednak zabawna, postaram się utrzymać naprawdę mroczny klimat. No i obiecuję, że będzie okropne Zuo.

Zamierzam poprowadzić krótką sesję i nieco próbnie, nie mam jej jednak skomponowanej. Wszystko zależy od postaci jakimi zagracie. Potrzebuję konceptów postaci (słać na PW). Od momentu otrzymania ostatniego trzeciego konceptu potrzebuję siedmiu dni na stworzenie konceptu sesji pod te postacie. Właściwie to sześć, siódmego będę odpoczywał. Koncepty muszą być na tyle klarowne, by dało się z nich wyczytać główny zamysł oraz to w jakiej konwencji macie ochotę nimi grać. Jeśli nie wiecie, proszę zrobić sobie jak najbardziej realne postacie. Jeśli będą kiepskie postacie, kiepska będzie i sesja.

Startujemy śmiertelnikami ale ten stan szybko ulegnie zmianie. Jeśli chodzi o magię potrzebuję przy wysłaniu z konceptem informacji która z Arkan (dawniej Sfer)* będzie priorytetowa dla postaci. Proszę też o wpis tutaj w technicznym co do waszego wyboru miejsca akcji (do wyboru albo Europa albo Stany).

Przez dwadzieścia lat miałem zasadę by nigdy nie grać postacią choćby zbliżoną do tego kim jest gracz. Pora ją złamać. Zależy mi też by postacie były odrobinę związane z osobami graczy. Najlepiej pod kątem zawodowym. Nie znaczy to, że jak jesteś informatykiem to nie możesz sobie zrobić na przykład żołnierza. Śmiało, wolna wola ale proszę mu wówczas wrzucić minimum dwie kropki w skilla "komputery" Jest to po to by ta postać nie była dla was jak kolejna gruba dwu palczasta rękawica przez którą nic nie czuć. Ta postać ma być bardziej jak jedwabna i delikatna rękawiczka. Chodzi o to by móc poczuć realizm, poprzez jakiś delikatny pomost z postacią.

Aha, zastrzegam sobie prawo do lekkiej modyfikacji postaci, by wpasować ją do większościowej konwencji jak się wyłoni. Z racji solidnego braku czasu ruszymy niespiesznie, bliżej września.

Gracze: Oggy, 8art, Koszal
Lista jest nadal otwarta, chętnie przyjmę gracza więcej bo czasami się ktoś wykruszy. A właśnie czy ktoś zmienił zdanie i się wykruszył?

* Będę stosował te nazwy zamiennie
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 27 lipca 2015, 14:00

Ja bym się skłąniał ku Europie. Jakoś tak bardziej swojsko;)

koszal
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: koszal » 27 lipca 2015, 20:48

Dla mnie raczej obojętne czy USA czy Europa, aczkolwiek istotne z powodu doboru niektórych umiejętności.

Ile punktów?
Jakie ograniczenia?

Wczytuję się w ten podręcznik i niewiele kumam :)

A koncept ogólny wysyłam na pw.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 27 lipca 2015, 23:02

"Wczytuję się w ten podręcznik i niewiele kumam"
Ja też, wszystko stoi nieco na głowie. Największy ból jest taki że nie ma Tradycji. Zastanawiałem się jak z tego wybrnąć bo to co oferuje podręcznik to wybór: wojownik, mędrzec, rogue itd Jak to czytałem to sobie uświadomiłem że taki podział widziałem w D&D... w 2 edycji czyli wiekowej. Pisał bodajże o tym Sigil, Również i moim zdaniem jest o krok w tył i to solidny.

Wybrnąć można z tego w ten sposób. Najpierw budujemy ciekawe realne postacie, dobierasz do niej jedną sferę przewodnią. Kluczową dla postaci i jakby wpływającą na jej postrzeganie rzeczywistości. I tyle. Order należałoby potraktować nieco drugorzędnie i wynikowo.

Im bardziej się nad tym zastanawiam tym bardziej dochodzę do przekonania że wybór sfery przewodniej będzie fundamentalna dla sesji i postaci. Czekam na PW ze wskazacniem która (u Koszala widzę jedną która się pojawia w każdym wariancie postaci).

Postacie robimy jak w podstawce, jeśli punktów będzie za mało zawsze łatwiej będzie odsypać ich w trakcie niż komuś zabrać. Nie ma ograniczeń feel free... To postacie mają tworzyć rdzeń, jak mógłbym je zatem ograniczać już na stracie.

Gramy w Europie tak zadecydowała większość (1 za i 1 głos wstrzymujący się :D)
Moje propozycje: Francja, Niemcy, Austria, Szwajcaria lub niezupełnie Europa bo Rosja.
Wybierzcie sobie (Anglii nie wskazałem bo tam za mocno 8art zna realia a ja nie :P).

BTW: brakuje czwartego do brydża. Oggy ze względu na nawał obowiązków, podziękował.
Jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu, oznaką czego jest puste biurko? Albert Einstein

koszal
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: koszal » 28 lipca 2015, 11:42

Niemiec, Szwajcarii i Austrii nie chcę. Mam łobuza, to zaraz trafiłby za kratki.

Awatar użytkownika
Suriel
Reactions:

Post autor: Suriel » 28 lipca 2015, 15:45

Zatem Francja jest to kraj multi-kulti gzie jest kupa emigrantów więc można grać każdą narodowościa.Nawet Polakami :)

Waylander
Reactions:

Post autor: Waylander » 30 lipca 2015, 08:15

Witam

Mistrzu coś wydaje mi się że jednak będę musiał zrezygnować bo z tego co rozumiem macie zamiar ruszyć znacznie szybciej niż we wrześniu, myślałem że będzie czas żeby przeczytać podręcznik bo ze Świata Mroku to tylko w Wampirka trochę pograłem i jak otworzyłem Przebudzenie to widzę że nowego materiału jest całkiem sporo.
Nie chce was w takim wypadku zbytnio opóźniać sorry za zamieszanie.