Prapremiera Powieści Saga o Katanie
No i proszę, jak my tu sobie grzecznie rozmawiamy, a administracja daje się kusić czerwonym przyciskom.
Jeśli zatem możemy kontynuować, ponawiam pytanie- co było czyje (chodzi mi o artykuły)? Zwyczajnie jestem ciekaw w czyją wizję świata Orchii grałem przez lata.
Chodzi mi o ogólną odpowiedź, w stylu "do numeru mniej więcej X były teksty przedrukowywane, potem inwencja własna pracowników maga''.
Jeśli zatem możemy kontynuować, ponawiam pytanie- co było czyje (chodzi mi o artykuły)? Zwyczajnie jestem ciekaw w czyją wizję świata Orchii grałem przez lata.
Chodzi mi o ogólną odpowiedź, w stylu "do numeru mniej więcej X były teksty przedrukowywane, potem inwencja własna pracowników maga''.
Nie wiem, niestety w latach 90 dopiero przyszedłem na świat;(. Sic!
Wiem jak kiedyś autor rozmawiał z fanem, który zawitał do nas i rozmawiali o różnicach między Tagiem, a MiMem. Tak samo między MiMem, a Czarną Wdową.
Bodajże teksty o smokach zaczęły się różnić w pewnych aspektach, a nowa magia itd to już wymysły Maga. Ogółem, kiedyś autor powiedział, że jak prowadzę sesję w Kryształy to żebym korzystał bez obaw mniej więcej do 11 numeru.
Wiem jak kiedyś autor rozmawiał z fanem, który zawitał do nas i rozmawiali o różnicach między Tagiem, a MiMem. Tak samo między MiMem, a Czarną Wdową.
Bodajże teksty o smokach zaczęły się różnić w pewnych aspektach, a nowa magia itd to już wymysły Maga. Ogółem, kiedyś autor powiedział, że jak prowadzę sesję w Kryształy to żebym korzystał bez obaw mniej więcej do 11 numeru.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Dla mnie całe ta rozmowa jest trochę bzdurna. Wiadomo, że sam pomysł jest Artura i bez niego nie powstały by KC. Nigdy jednak nie odrzucałem podręcznika, ani tekstów z MiM w całości. Bo były smaczki, które idealnie nadawały się do wykorzystania. Na tej podstawie musiałbym również odrzucić całe SoK (bo jest za słabe w stosunku do początkowych tekstów), ale nie zamierzam tego robić, bo i tam zapewniam jest sporo materiału. Nie rozumiem tylko po co roztrząsanie. Dla mnie sprawa jest jasna Artur odpowiada za pomysł i fundament, a reszta to już twórczość fanów. W tym przypadku MAG to również fani.
-
avnar
- Reactions:
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 8 times
Jak dla mnie to istnieją dwa różne Kryształy Czasu. Ma racje mastug że to co było w tagach lub w programie Awanturnika z Południa pokrywa się dość wiernie z pierwszymi MiMami. I to są KCety które większości z nas się podobają nie czepiając się szczegółów.
Teraz powstały nowe KCety, lub wyszły z szuflady. Niestety opieram się na wiedzy fragmentarycznej, z trailerów, półsłówek i fragmentów powieści. Te mi się w ogóle nie podobają. Gdyby zostały przedstawione w takiej formie 30 lat temu to bym w ogóle po nie nie sięgnął i pewnie zostałbym fanem Warhammera. To co mi się nie podoba to wrzucanie wszystkiego do jednego worka. Tworzenie ponad potrzebę ras i udziwnień. Mam
Teraz powstały nowe KCety, lub wyszły z szuflady. Niestety opieram się na wiedzy fragmentarycznej, z trailerów, półsłówek i fragmentów powieści. Te mi się w ogóle nie podobają. Gdyby zostały przedstawione w takiej formie 30 lat temu to bym w ogóle po nie nie sięgnął i pewnie zostałbym fanem Warhammera. To co mi się nie podoba to wrzucanie wszystkiego do jednego worka. Tworzenie ponad potrzebę ras i udziwnień. Mam