Fanowskie tłumaczenie mechaniki OQ2

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 września 2014, 11:14

Zmiany w mechanice - ja jestem im zdecydowanie wrogi. Trzeba przyjąć wszystko jak jest.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 26 września 2014, 11:17

O tym pogadamy po przetłumaczeniu. Jednak sugeruję, żeby się w ten sposób nie nastawiać. Zmiany mają zbliżyć, a nie rozsypać mechanikę. O test będziemy mogli poprosić użytkowników. Na pewno znajdą się chętni.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 26 września 2014, 11:36

Zrobicie z tłumaczeniem co chcecie, jednak moim zdaniem mecha jest jako całość dobra i zmiany mogą ją rozbalansować.

kymil
Reactions:

Post autor: kymil » 26 września 2014, 11:38

Dla purystów można zrobić Archetypy/Profesje na wzór wiedźmina. Coś w rodzaju: "nie masz koncepcji na BG? Spójrz tutaj, tak może wyglądać Paladyn".
Mi się podoba nieskrępowana inwencja twórcza BG, byleby się wpasować w świat KC-tów.

Dzisiaj może dojdę z tłumaczeniem do konkretnych zdolności. Zobaczymy. W każdym bądź razie komentarze mile widziane.
Ostatnio zmieniony 26 września 2014, 12:23 przez kymil, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 26 września 2014, 11:51

Dalej uważam, że powinniśmy zastanowić się co chcemy osiągnąć. Już zaczęliśmy w przykładach operować nazwami z KC. Jeśli więc zamierzamy ożenić KC z OQ2 to niech to nie będzie małżeństwo z rozsądku. Małżeństw podobnych mieliśmy sporo przy pracach użytkowników, którzy robili swoje autorskie wersje i nigdzie się to nie przyjęło. Każdy gra na swój krój. Tutaj zrobiłbym mechę wyciętą z OQ dostosowaną maksymalnie do KC i potem pożenioną z kolejnymi dodatkami do KC, tz. scenariusze, fanowskie dodatki i tak dalej. Inaczej ta praca podzieli los poprzedników. Jeśli to ma być lepsze to musi być przynajmniej zbliżone i to najlepiej, żeby starzy fani sami zauważyli, że to lepsze a jednak bardzo podobne. Nawet na koniec zastanowiłbym się nad maksymalną konwersją tz. co trzeba wziąć z KC, żeby zapisać to jak najszybciej w mechanice OQ, inaczej znów para pójdzie w gwizdek. Fani OQ nie będą zachwycenie bo będzie tam wiele przykładów z bliżej nieznanej im nomenklatury, a fani KC tego nie łykną bo po za nazwami nie będzie powiązań. Także błagam zastanówmy się dla kogo to ma być, bo wybacz Mruf, ale jeśli tylko dla Ciebie to ja dziękuję.

Araven
Reactions:
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 26 września 2014, 12:06

Mrufon i Kymil działają, to oni decydują.
Dla mnie z KC to będzie Uniwersum (świat, realia ) + wszelkie zmiany z ŻO i żadnych KC-towych współczynników, PM i innych takich. Co najwyżej archetypy, ze wskazaniem sugerowanych podstawowych Umiejętności dla Łowcy, czy Kapłana. :P
Konwersja dla niektórych potworów ew. w sensie ogólne wskazówki jak pzrerobić potwora z KC na OQ 2 przeliczyć na szybko.
Ostatnio zmieniony 26 września 2014, 13:19 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: