Wciąż myślę o pozostaniu przy Orchii, jednak podpowiem.
Chcecie rozłupać jakiś archipelag? Rozłupcie coś, co jest ZA ARCHIPELAGIEM PAJĘCZYM. Tamże mamy kataklizm, który swym parciem wypycha sharany ku innym archipelagom. Stąd ich zaciekłość i liczba. Zwyczajnie wieją.
Łączy to nasze wspólne pomysły.
1. Piszemy w świecie Orchii, ale na opisywanym archipelagu ''pozapajęczym'' istnieją inne nazewnictwa, nawet sharany, to nie sharany.
2. Chcecie postapo? Proszę bardzo, materiałów żadnych o tym odległym miejscu nie ma.
3. Może funkcjonować tam inna magia, wypaczona kataklizmem. Rasy jakie chcemy itd.
4. Można się tam wybrać z Orcusa, lub stamtąd na Orcusa.
Cały czas każdy ciągnie w swoją. Ustalmy płaszczyznę.
Osobiście jestem za światem KC i jego nazewnictwem, bo albo robimy KC, albo robimy inny system. A innego to ja robić się raczej nie podejmę szczerze mówiąc, bo jest tego sporo na rynku.
Reset świata Kryształów Czasu
I to mi się podoba - rozłupać jakiś dalszy archipelag, nie ma sprawy. A na centralnym "po staremu".
Ale jestem przeciw trzymaniu się KC. Enc też do podkreślał - robimy coś nowego, w BiB nie ma nic o Conanie, w Midnight o LotR. Tu powinno być tak samo. Kiedyś takie trzymanie się Orchii może nam się odbić czkawką - potrzebne nam to?
Ale jestem przeciw trzymaniu się KC. Enc też do podkreślał - robimy coś nowego, w BiB nie ma nic o Conanie, w Midnight o LotR. Tu powinno być tak samo. Kiedyś takie trzymanie się Orchii może nam się odbić czkawką - potrzebne nam to?
A kto na tym odległym archipelagu, do tego rozłupanym ma pojęcie o Katanie?
Jest wątła informacja o sharanach, których nazwę też zmieniamy. Możemy mieć tam reptilionów, którzy uciekli z Orcusa i z uwagi na pohańbienie nazywają się jaszczuroludźmi, mijają wieki i nazwa ich rasy ginie w mroku dziejów i zniszczenia. Bogowie zwą się inaczej itd.
Jest wątła informacja o sharanach, których nazwę też zmieniamy. Możemy mieć tam reptilionów, którzy uciekli z Orcusa i z uwagi na pohańbienie nazywają się jaszczuroludźmi, mijają wieki i nazwa ich rasy ginie w mroku dziejów i zniszczenia. Bogowie zwą się inaczej itd.
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
@Koszal, Kaceto, i pomysłodawcy kataklizmu
Dokładnie i mamy kompromis, bo odchodzimy od nazewnictwa KC, sobie kreujemy rozwalonym jakimś wybuchem Archipelag, może to gniew Bogów, albo naturalne kataklizmy, albo eksperymenty z jakimś artefaktem spowodowały apokalipsę. Kto wie?
Reptilioni to jaszczuroludzie, Bogów się zmieni i super jest.
Dokładnie i mamy kompromis, bo odchodzimy od nazewnictwa KC, sobie kreujemy rozwalonym jakimś wybuchem Archipelag, może to gniew Bogów, albo naturalne kataklizmy, albo eksperymenty z jakimś artefaktem spowodowały apokalipsę. Kto wie?
Reptilioni to jaszczuroludzie, Bogów się zmieni i super jest.
Chyba mamy kompromis i punkt wyjścia do dalszych prac.
Araven - ja się zgadzam.
Ale równolegle popracowałbym nad światem głównym - odpowiednikiem Orkusa. Aby mieć realia a'la te z KC. Tu nakład pracy będzie mniejszy, bo mniej odkrywcze to będzie. Ot, takie generic fantasy. Ja bym tam tylko wstawił ten element pękniętego kryształu by czegoj w wersji o jakiej pisałem, podoba mi się