Reset świata Kryształów Czasu

Healer
Reactions:

Post autor: Healer » 19 sierpnia 2014, 23:35

Witam, tak śledzę temat KC jako stary, nieaktywny erpegowiec i naszła mnie jedna myśl: a może dałoby się wasz projekt zrobić z błogosławieństwem Artura, a nie jako sprzeciw?

Po pierwsze, nie lubię konfliktów, a po drugie, unikając naruszenia praw autorskich łatwo usunąć to, co było w KC pociągające.

Jak ew. współpraca mogłaby wyglądać:
- używacie np nazwy Żyjąca Orchia (A.S. obecnie używa nazwy Ochria)
- opisujecie któryś boczny archipelag i nie wychodzicie poza jego ramy
- najlepiej, by dodatkowo wasza wersja archipelagu znajdowała się w jakiejś równoległej, odrobinę zmienionej rzeczywistości. Przy tej liczbie awatarów, bogów, półbogów, kryształów czasu i innego tałatajstwa nie powinno to być problemem. A głównie chodzi o to, by wasze dodatki nie blokowały twórczości Artura, gdyby w swojej autorskiej Ochrii zechciał ten archipelag opisać
- gdyby projekt startował komercyjnie, to odpalacie Arturowi z góry ustalony procent/stawkę. Przy tych kwotach powinno tego być na kilka(naście?) piw ;)

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 19 sierpnia 2014, 23:44

A jaki w tym jest interes dla Artura, bo nie widzę? Jeśli Arturowi uda się wypromować markę KC to będzie takie prawa do używania nazw sprzedawał. Tutaj należy postawić dokładną poprzeczkę - za darmo, czy komercyjne, z Arturem i błogosławieństwem, czy bez Niego. Jeśli z Nim to na jakich zasadach, jeśli bez Niego to również na jakich zasadach. Tego jest sporo i może rzeczywiście zastanówcie się najpierw jak, a dopiero później ewentualnie ruszcie ze światem. Wcześniej można było bawić się KC bez większych problemów, teraz jednak odnalazł się właściciel i już tak łatwo nie będzie.
Ostatnio zmieniony 19 sierpnia 2014, 23:51 przez czegoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Dobro
Reactions:

Post autor: Dobro » 19 sierpnia 2014, 23:58

Jedna wizja, jeden lider, jeden cel i gra będzie gotowa w mniej niż pół roku - bez niczyjej łaski, obiecanek, potakiwań.

Araven, póki co proszę, byśmy się skupili i dokończyli Conana na Fate. Rozdwojenie zadań tylko spowolni oba projekty. Ponadto zobowiązałem się, do opracowania Ostatniego Kontynentu, który stworzyliśmy wspólnymi siłami z Czegojem - chciałbym to zrobić w formie mini-dodatku na 10-20 stron pdf. Niejako wpasowywałoby się to w poruszany tu temat (można by to śmiało dodać do głównego konceptu bez zaburzania reszty struktury).

No i obawiam się drobnej potyczki i ryków niezadowolenia ze strony twórcy KC, bo jak zauważył słusznie Czegoj - A.S. zainteresował się swoim dzieckiem i pewnie łatwo się go nie pozbędzie, a napewno nie po takiej fali emocji, jakie ostatnio wywołała w polskim fandomie.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 00:01 przez Dobro, łącznie zmieniany 1 raz.
Prowadz? sesje: ?mier? i ?ycie kami Ryby (L5K) - zawieszona
Mistyczny Lotos (Conan na zasadach Fate)
Moje postacie:
Ahmed Assad Omar - audytor finansowy (PBF Wybawiciel)
Olaf Vilbergson - m?ody zwiadowca (PBF Cienie na ?niegu)
Mikulas Tichy - m?ody medyk z Pragi (PBF - Memento Mori)

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 20 sierpnia 2014, 00:00

Nie bardzo widzę opcję i możliwość porozumienia z Autorem KC. Nie wiem jak inni, na to patrzą. Wg mnie zrobimy projekt non profit, przez fanów i dla fanów. Jakieś wyspy i damy radę.
A z takim poziomem pisarstwa, jak obecnie to Autor KC nic nie wypromuje i nic nie będzie sprzedawał.
Najwyżej akcję przeniesiemy poza Archipelag Centralny.

Dobro - jasne, wysłałem Ci niedawno Poradnik prowadzenie gry dla MG w Conanie. Jutro wyślę Poradnik Gracza i MG ten o świecie, ceny, języki. Małą Wojnę damy do pakietu i będzie do końca sierpnia może gotowe.
Ostatnio zmieniony 20 sierpnia 2014, 00:04 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 20 sierpnia 2014, 00:03

Nie, to nie może być z błogosławieństwem AS - bo wtedy to nie ma sensu. Ja mam dosyć takiego traktowania, 20 lat się nie interesował, potem dzięki namowom zaczął dawać nadzieję i... Tadaaam, mamy Sagę i może, może kiedyś reedycja, bo piraci, sklepy padają, ciężko jest... Jasne, z te wszystkie udane zbiórki na RPG u nas i na zachodzie to wypadki przy pracy.

Zakładając, że chcielibyśmy błogosławieństwo, to utkniemy w martwym punkcie ciągle dyskutując z ASem czy taka wizja świata ma sens, czy jest spójna, uwzględniając jego poprawki i sugestie nie mówiąc już o braku pełnej swobody działania - jakoś nie wydaje mi się aby AS zgodził się na wstawienie do KC Evernighta...

Jego błogosławieństwo to pocałunek na dobranoc dla tego projektu, zabicie kreatywności i ograniczenie prędkości, a w efekcie śmierć naturalna.

Healer
Reactions:

Post autor: Healer » 20 sierpnia 2014, 00:09

Dlatego pisałem o alternatywnej rzeczywistości, dwóch podobnych, kacetowych światach - by konsultacje nie były potrzebne, a Artur mógł sobie robić swojego erpega, gdy przyjdzie mu na to ochota.
Ale to już zależy od woli obu stron.

Profitów z projektu fanowskiego raczej nie będzie, ale trzeba jasno ustalić zasady, by nie było kwasów, bo na co komu one?

kaceto
Reactions: