Czy rzeczywiście Polak potrafi?

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 15 sierpnia 2014, 22:00

Nie korzystam za darmo, bo mam komplet MiM, oraz podręcznik KC wydany przez MAGA.

Oderwany od rzeczywistości to jest Wasz pomysł z powieścią. Zacytowałem jeden z bardziej cywilizowanych wpisów z Poltera. Coś nie zrozumiałeś człowieku, za nową edycję KC jako RPG mogę zapłacić i zamierzam to zrobić, nawet 100 złotych, a jak będzie tego warta to i więcej. Wsparłem już jakieś 6 innych RPG-ów na Wspieram.to i Polak.potrafi. Ale nie zamierza wpierać, powieści o poziomie 2 na 10. Nie dającej się czytać, nawet po piwie.

Co Ty wypisujesz za brednie człowieku, jakie za darmo? Chcę zapłacić, ale za podręcznik RPG, nie żałosną, nie dającą się czytać tzw. "powieść" jaką prezentujecie. Nie mam postawy roszczeniowej , wydajcie podręcznik RPG to zapłacę, a mechanikę sobie zmienię.

Generalnie w KC to gram mało. I od dawna nie tykam mechaniki KC, bo jak wielokrotnie pisałem, nie nadaje się ona do niczego. Cóż Wasze plany wydania tego wielotomowego dzieła, odsuwają tylko w czasie ew. reedycję.
Nie obrażam Twego ojca, nie używam słów niecenzuralnych, wyrażam się szczerze i krytycznie o poziomie powieści.

W porównaniu zaś do wielu wpisów, jakie czytam o próbce powieści, to moje krytyczne wypowiedzi są szczytem taktu i dyplomacji.
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2014, 09:40 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

kaceto
Reactions:

Post autor: kaceto » 15 sierpnia 2014, 22:00

@Never

Nie do mnie było, ale się wypowiem ;)

Ja płaciłem za KC - zarówno w MiM jak i późniejsze książkowe. I chętnie zapłacę raz jeszcze, ale za RPG, a nie opowiadania. I mnie to boli - że to są opowiadania, a nie RPG. FanFiction, a nie setting. I na prawdę, bez złośliwości, zupełnie inaczej by to wyglądało, gdyby reklama była taka jak napisał Araven:
przyjaciele wydaję pierwszą w życiu książkę - pewnie nie będzie startować po Nebulę ani Hugo ale jest o Kryształach Czasu - wszystko to czego nie było.
A tak, jest jak jest. Mleko się rozlało. Nadmierne oczekiwania trafiły na oczytanych ludzi i nie da się ukryć, że do Tolkiena to tu daleko.

Reaktywując świat może warto było zacząć małymi krokami, z mniejszą ekipą, na mniejszą skalę, z mniejszym celem - a jak się uda, to wtedy wystartować z 55000 ale za super, extra, odjechany, mega kozacki podręcznik do KC, biblię fanów, w sam raz na piedestał w kolekcji RPG wielu osób. A potem będąc na fali odcinać kupony opowiadaniami, scenariuszami, dodatkowymi krainami. Bo na razie nie wiem czy ta fala uniesie w górę łódkę tak napakowaną hurraoptymizmem.

I tak od siebie jeszcze, podziękuj ojcu za wszystkie godziny jakie spędziłem przy KC, to był na prawdę kawał dobrej roboty, świat jest niesamowity, mam nadzieję, że wszystko się dobrze skończy i KC wyjdą w wersji autorskiej - w tej kwestii na moje wsparcie możecie liczyć.

Połączony z 15.08.2014 22:07:44:
A co do:
Never napisał(a):

Jedyne, co z tego powinieneś wiedzieć, że projekt dotyczy się całości, a nie tylko 2 książek, bo jeżeli on wypali to już nie będzie zbierania na kolejne części.
Powinno to być wyraźnie napisane: zbieramy na 13 książek, teraz wspieracie dwie, jak osiągniemy cel, to pozostałe 11 zostanie wydanych za kwotę z tej zbiórki, kupicie je u nas lub w księgarni. Może warto taką aktualizację na PP dać, aby to było jasne? Tak jak kiedyś napisałem, jeśli 55 000 dotyczy wszystkich 13stu to może się złamię i zapłacę, nie tyle dla samych książek, co dla innych (niech sobie czytają) i dla siebie na później (aby sukces dał mi wreszcie system RPG).
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2014, 22:07 przez kaceto, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 15 sierpnia 2014, 22:18

Araven spokojnie, to jest wolny kraj i każdy może robić co chce. Jesli najpierw ma wyjść książka, to wyjdzie książka, a czy to jest dobry czy zły pomysł to się okaże. Złym pomysłem pomysłem było tolkienowanie itp. Nie znamy fabuły, może jest fajna, trudno to ocenić po kilku stronach, trzeba zmęczyć całość. Na razie wiemy, że pierwsze rozdziały, cóż, dla większości czytających, pozostawiają wiele do życzenia. Nie ma się co gorączkować wpisami innych. Trzymajmy fason.

Miałem już nic nie pisać w tym temacie...

BTW: http://gry-fabularne.pl/artykul/siedzic ... aly-czasu/ Jest tam trochę i o kryształyczasu.pl około 20min
Ostatnio zmieniony 15 sierpnia 2014, 22:33 przez 8art, łącznie zmieniany 1 raz.

AS Autor KC
Reactions:

Post autor: AS Autor KC » 15 sierpnia 2014, 22:26

czytamy wszystkie uwagi i na ich podstawie wprowadzamy zmiany. Niestety wszystko zajmuje dużo czasu, gdyż sporo zależy od innych osób. Pracujemy nad tym.

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 15 sierpnia 2014, 22:33

@Never, emocje nie są dobrym doradcą. Jak już człowiekiem targa żeby odpowiedzieć we własnej sprawie to trzeba sobie usiąść albo się przespać i na następny dzień napisać - na zimno bez emocji (wiem, łatwo powiedzieć).

Araven przytoczył tu wypowiedź jakiegoś anonima z Poltera, być może bo się z nią zgadza. I ja uważam że jest tam doza racji choć ja znam ciut inne kwoty w tym wszystkim, ale...

My, za KCety płaciliśmy, chodząc za gówniarza po MiM do kiosków czy wpłacając przedpłaty na nieszczęsny podręcznik. To nie nasza wina że twój Ojciec udzielił praw w dość niekomfortowy dla siebie sposób. Nie jest winą fanów, że nic z tego niema. To wina twojego Ojca. Nie nasza. Co więcej dzięki ludziom takim jak Araven i inni tu zebrani (i nie tylko tu) ten system jeszcze żyje. To są ludzie, którzy zauważyli w kryształach coś co umknęło innym. 20 lat bez wsparcia a te niedobitki nadal tu siedzą i piszą... pisali. Do momentu jak się pojawiliście i obiecaliście wznowę. Od tego czasu czekamy, a oczekiwania rosną od czasu do czasu podsycane tekstami w stylu "prawdziwa bomba", nie możecie się dziwić że pewne nadzieję zostały pogrzebane. Na tym portalu jest milion razy więcej materiału do KC niż Twój ojciec udostępnił przez ostatnie 20 lat. Myślę że podziękowania powinny jednak pójść w inną stronę. Pretensje nie do nas. My nie czerpiemy za darmo, my dajemy za darmo. To nasza praca jest darmowa, z tą różnicą że nie rościmy sobie pretensji do zasług i dochodów. Mam nadzieję że to jasne. Poniosły Cię emocje, co w tej sytuacji jest zrozumiałe, ale fakty są ciut inne. Warto je brać pod uwagę. Takie gównoburze i czyszczenie brudów niczemu nie służą.

Co do projektu:
Never napisał(a):
Jedyne, co z tego powinieneś wiedzieć, że projekt dotyczy się całości, a nie tylko 2 książek, bo jeżeli on wypali to już nie będzie zbierania na kolejne części.
Na polakpotrafi stoi:
Celem projektu jest zebranie pieniędzy na wydanie już napisanej przez Artura Szyndlera "Sagi o Katanie", a dokładnie 2 książek stanowiących pierwszy z planowanych trzynastu tomów.
Więc myślę że warto to naprostować, albo z jednej albo z drugiej strony, bo coś niesztymuje. Może też i wtedy będzie inny odbiór kiedy ta kwota nie będzie szła li tylko na dwie książki...

I na koniec, nie dobrze jest mówić że słuchać będziecie tylko niektórych. Fan to fan, niezależnie od tego czy mu się podoba czy nie, to jednak jest to wasz target, nie warto go zrażać. Radzę dużo więcej dystansu, nawet na siłę.
AS Autor KC napisał(a):
czytamy wszystkie uwagi i na ich podstawie wprowadzamy zmiany. Niestety wszystko zajmuje dużo czasu, gdyż sporo zależy od innych osób. Pracujemy nad tym.
Trzymam kciuki.

Araven
Reactions: