Jeśli chodzi o interpretacje dlaczego - to mnie się podoba moja wersja
Nauka i technika
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
No do jednego wniosku doszliśmy - postępu na Orchii nie ma, a jeśli nawet to w minimalnym stopniu. To już sporo.
ale z powodzeniem mógłbym zaakceptować Twój pomysł z Katanem jako siłą sprawczą hamującą rozwój. Pozostałe jakoś nie szczególnie mnie przekonują. 2 w gruncie rzeczy odpowiada (w jakimś stopniu) mojej wizji (bogowie są głównym czynnikiem hamującym rozwój) więc też byłbym w stanie przełknąć.
Osobiście nie widzę powodu, abyśmy mieli demokratycznie decydować o czymś, czego stwierdzenie należy do autora systemu. Ponadto taka ankieta sugerowałaby już jedną rzecz: istnienie tylko jednej przyczyny zastoju technologicznego, a może być on wypadkową kilku.garfields napisał/a:
Widzę że standardowo, każdy w swoją stronę ciągnie i żadna z propozycji nie zostanie hmm przyjęta przez ogół.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35
garfields:
Treant:
Sam skrót nie był aż tak urażający. Urazić mógł dopiero złośliwy komentarz innego usera, który nie zadał sobie trudu by przeczytać "jak to można logicznie uzasadnić" tylko wyzłośliwał się w oparciu o wspomniany skrót.A osoby, które czują się urażone skrótami niech się nie dziwią
Pytanie czy inni użytkownicy rejestruja sie żeby uczesniczyc w forum, czy zeby ściągnąc mteriały dostepne po rejestracji? Możliwe, że forum faktycznie jest tylko dla 10 osób.I standardowo nie ma wpisów od innych użytkowników strony poza 'zwykłą' aktywnie grupą. :]
Powoli robi się to sztuka dla sztuki.
Treant:
Racja.Ponadto taka ankieta sugerowałaby już jedną rzecz: istnienie tylko jednej przyczyny zastoju technologicznego, a może być on wypadkową kilku.
-
Oggy
- Reactions:
- Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 10 times
Przedwczesny wniosek czegoj. Ja uważam że postęp istnieje, może nawet jest bardzo dynamiczny jednak utajniony.No do jednego wniosku doszliśmy - postępu na Orchii nie ma, a jeśli nawet to w minimalnym stopniu.
Zwróciliście uwagę na brak zawodu medyka dla średniej i wyższej klasy? Niezmiernie zaskakujące i chyba przemyślane ponieważ biedota ma swój odpowiednik znachora - zielarza. Sugeruje to to, co napisał Hauerine że medycyna jest zmonopolizowana przez magię i wiarę. Jednak można bez większy problemów przyjąć, że jest to efekt działalności kapłaństwa którzy muszą ciągnąć z tego ogromne zyski i potężne wpływy (tak duże, że aż prosi się o ominięcie kościelnych kas i leczenie innymi metodami, ale to może tylko moje odczucie). Nie znaczy to jednak, że na Ochrii nie ma wiedzy medycznej jako takiej. Przyjrzyjcie się opisowi kardżu - dodatkowe obrażenia zadawane są po sekcji danego przeciwnika. Więc potrafią przeprowadzać sekcje, znają działanie przynajmniej części organów i ich wpływ na zdrowie osobnika. Fakt, wiedza ta tkwi w piwnicach klasztorów ale jest i nic nie stoi na przeszkodzie by się rozwijała w miarę napotykania nowych przeciwników.
No i na koniec, nieco jak Kato zakrzyknę - akademik! podstawy matematyki, astronomii, biologii, geografii! Nawet żadnej teologii żaby uniknąć bluźnierstw rozwijając naukę. Proszę jak nowocześnie i naukowo!
Więc jak nie ma?
astrolog/alchemik 10/10 POZ
To chyba tylko Twoje odczucie. Czary leczące wcale nie sa tkaie drogie jesli porównamy ich cene i efekt. Np. taniutkie leczenie chorób może wyleczyc każda niemagiczna chorobe. I jak jest taniej ? Np. regularnie dializowac pacjenta, czy rzucić jedno leczenie chorób ?Niezmiernie zaskakujące i chyba przemyślane ponieważ biedota ma swój odpowiednik znachora - zielarza. Sugeruje to to, co napisał Hauerine że medycyna jest zmonopolizowana przez magię i wiarę. Jednak można bez większy problemów przyjąć, że jest to efekt działalności kapłaństwa którzy muszą ciągnąć z tego ogromne zyski i potężne wpływy (tak duże, że aż prosi się o ominięcie kościelnych kas i leczenie innymi metodami, ale to może tylko moje odczucie).
Z dostepnością tez nie bedzie tak źle bo dobrzy kapłani z pewnościa beda stosowac znizki, a nawet leczenia darmowe. Problemem beda jedynie choroby, których nie da się leczyć typowymi czarami, ale te opierają się na magii, a ich leczenie na ...zdejmowaniu klatwy. Rozwój medycyny w tych przypadkach przeciez nie pomoże.
Ta "sekcja" to chyba późniejszy opis? Mozliwe, ze efekt jakiejś "klimatycznej przeróbki" w stylu Kurzymisia? W pierwotnym opisie nie widze żadnej "sekcji".Przyjrzyjcie się opisowi kardżu - dodatkowe obrażenia zadawane są po sekcji danego przeciwnika. Więc potrafią przeprowadzać sekcje, znają działanie przynajmniej części organów i ich wpływ na zdrowie osobnika.
Poza tym nawet jeśli to to akurat wiadomo od wieków jaki atak moze zabić, a jaki okaleczyć (np. ze przebicie serca zabija itp.). Ponieważ Orchie zamieszkuje wiele dziwnych istot, to niektóre z nich trzeba rozkroic, żeby sprawdzić gdzie mają to serce czy mózg. Nie wymaga to rozwoju medycyny.
Nie rozumiem. Ale o co chodzi? W gimnazjum tez uczą podstaw matematyki czy geografii...i ?No i na koniec, nieco jak Kato zakrzyknę - akademik! podstawy matematyki, astronomii, biologii, geografii! Nawet żadnej teologii żaby uniknąć bluźnierstw rozwijając naukę. Proszę jak nowocześnie i naukowo!
Więc jak nie ma?