Nauka i technika

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 18 marca 2010, 14:01

No do jednego wniosku doszliśmy - postępu na Orchii nie ma, a jeśli nawet to w minimalnym stopniu. To już sporo.
Jeśli chodzi o interpretacje dlaczego - to mnie się podoba moja wersja :D ale z powodzeniem mógłbym zaakceptować Twój pomysł z Katanem jako siłą sprawczą hamującą rozwój. Pozostałe jakoś nie szczególnie mnie przekonują. 2 w gruncie rzeczy odpowiada (w jakimś stopniu) mojej wizji (bogowie są głównym czynnikiem hamującym rozwój) więc też byłbym w stanie przełknąć.

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 18 marca 2010, 14:21

garfields napisał/a:
Widzę że standardowo, każdy w swoją stronę ciągnie i żadna z propozycji nie zostanie hmm przyjęta przez ogół.
Osobiście nie widzę powodu, abyśmy mieli demokratycznie decydować o czymś, czego stwierdzenie należy do autora systemu. Ponadto taka ankieta sugerowałaby już jedną rzecz: istnienie tylko jednej przyczyny zastoju technologicznego, a może być on wypadkową kilku.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 18 marca 2010, 15:36

garfields:
A osoby, które czują się urażone skrótami niech się nie dziwią
Sam skrót nie był aż tak urażający. Urazić mógł dopiero złośliwy komentarz innego usera, który nie zadał sobie trudu by przeczytać "jak to można logicznie uzasadnić" tylko wyzłośliwał się w oparciu o wspomniany skrót.
I standardowo nie ma wpisów od innych użytkowników strony poza 'zwykłą' aktywnie grupą. :]
Powoli robi się to sztuka dla sztuki.
Pytanie czy inni użytkownicy rejestruja sie żeby uczesniczyc w forum, czy zeby ściągnąc mteriały dostepne po rejestracji? Możliwe, że forum faktycznie jest tylko dla 10 osób.

Treant:
Ponadto taka ankieta sugerowałaby już jedną rzecz: istnienie tylko jednej przyczyny zastoju technologicznego, a może być on wypadkową kilku.
Racja.

Awatar użytkownika
Oggy
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/Oggy
Has thanked: 24 times
Been thanked: 10 times

Post autor: Oggy » 18 marca 2010, 21:14

No do jednego wniosku doszliśmy - postępu na Orchii nie ma, a jeśli nawet to w minimalnym stopniu.
Przedwczesny wniosek czegoj. Ja uważam że postęp istnieje, może nawet jest bardzo dynamiczny jednak utajniony.
Zwróciliście uwagę na brak zawodu medyka dla średniej i wyższej klasy? Niezmiernie zaskakujące i chyba przemyślane ponieważ biedota ma swój odpowiednik znachora - zielarza. Sugeruje to to, co napisał Hauerine że medycyna jest zmonopolizowana przez magię i wiarę. Jednak można bez większy problemów przyjąć, że jest to efekt działalności kapłaństwa którzy muszą ciągnąć z tego ogromne zyski i potężne wpływy (tak duże, że aż prosi się o ominięcie kościelnych kas i leczenie innymi metodami, ale to może tylko moje odczucie). Nie znaczy to jednak, że na Ochrii nie ma wiedzy medycznej jako takiej. Przyjrzyjcie się opisowi kardżu - dodatkowe obrażenia zadawane są po sekcji danego przeciwnika. Więc potrafią przeprowadzać sekcje, znają działanie przynajmniej części organów i ich wpływ na zdrowie osobnika. Fakt, wiedza ta tkwi w piwnicach klasztorów ale jest i nic nie stoi na przeszkodzie by się rozwijała w miarę napotykania nowych przeciwników.
No i na koniec, nieco jak Kato zakrzyknę - akademik! podstawy matematyki, astronomii, biologii, geografii! Nawet żadnej teologii żaby uniknąć bluźnierstw rozwijając naukę. Proszę jak nowocześnie i naukowo!
Więc jak nie ma?
astrolog/alchemik 10/10 POZ

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 18 marca 2010, 22:12

Niezmiernie zaskakujące i chyba przemyślane ponieważ biedota ma swój odpowiednik znachora - zielarza. Sugeruje to to, co napisał Hauerine że medycyna jest zmonopolizowana przez magię i wiarę. Jednak można bez większy problemów przyjąć, że jest to efekt działalności kapłaństwa którzy muszą ciągnąć z tego ogromne zyski i potężne wpływy (tak duże, że aż prosi się o ominięcie kościelnych kas i leczenie innymi metodami, ale to może tylko moje odczucie).
To chyba tylko Twoje odczucie. Czary leczące wcale nie sa tkaie drogie jesli porównamy ich cene i efekt. Np. taniutkie leczenie chorób może wyleczyc każda niemagiczna chorobe. I jak jest taniej ? Np. regularnie dializowac pacjenta, czy rzucić jedno leczenie chorób ?
Z dostepnością tez nie bedzie tak źle bo dobrzy kapłani z pewnościa beda stosowac znizki, a nawet leczenia darmowe. Problemem beda jedynie choroby, których nie da się leczyć typowymi czarami, ale te opierają się na magii, a ich leczenie na ...zdejmowaniu klatwy. Rozwój medycyny w tych przypadkach przeciez nie pomoże.
Przyjrzyjcie się opisowi kardżu - dodatkowe obrażenia zadawane są po sekcji danego przeciwnika. Więc potrafią przeprowadzać sekcje, znają działanie przynajmniej części organów i ich wpływ na zdrowie osobnika.
Ta "sekcja" to chyba późniejszy opis? Mozliwe, ze efekt jakiejś "klimatycznej przeróbki" w stylu Kurzymisia? W pierwotnym opisie nie widze żadnej "sekcji".
Poza tym nawet jeśli to to akurat wiadomo od wieków jaki atak moze zabić, a jaki okaleczyć (np. ze przebicie serca zabija itp.). Ponieważ Orchie zamieszkuje wiele dziwnych istot, to niektóre z nich trzeba rozkroic, żeby sprawdzić gdzie mają to serce czy mózg. Nie wymaga to rozwoju medycyny.
No i na koniec, nieco jak Kato zakrzyknę - akademik! podstawy matematyki, astronomii, biologii, geografii! Nawet żadnej teologii żaby uniknąć bluźnierstw rozwijając naukę. Proszę jak nowocześnie i naukowo!
Więc jak nie ma?
Nie rozumiem. Ale o co chodzi? W gimnazjum tez uczą podstaw matematyki czy geografii...i ?

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt: