Król /Królowa
Wielki Lord Kanclerz
Kanclerz
Duke i Earl - zostawił bym tak jak jest. Może pisownia tylko polska Diuk
Alderman - w zasadzie już przetłumaczone
Reeve - nie mam bladego pojęcia co tu wstawić
A rycerzy bym po prostu uprościłi i nie rozdzielał na takich i owakich:D
Translatorium parowe
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
Kawaler jest jak najbardziej słusznym wyborem, trochę się natomiast waham przy rotmistrzu, ponieważ z samego swego brzmienia stopień ten nie wydaje się kojarzyć ze statusem szlacheckim. Mamy może jeszcze jakieś opcje alternatywne?
Natomiast szeryf wydaje się strzałem w dziesiątkę. Zapomniałem, że szeryf to nie tylko Dziki Zachód! Szeryf jako urzędnik administracyjny, bądź to szlachcic bądź niższego stanu, nada się znakomicie. Dzięki za podpowiedź!
Natomiast szeryf wydaje się strzałem w dziesiątkę. Zapomniałem, że szeryf to nie tylko Dziki Zachód! Szeryf jako urzędnik administracyjny, bądź to szlachcic bądź niższego stanu, nada się znakomicie. Dzięki za podpowiedź!
-
Keth
- Reactions:
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 84 times
- Kontakt:
Mam dwie kwestie do rozpatrzenia - nazwy lokacji geograficznych oraz nazwy statków (to drugie w kontekście artykułu o technologii parowej). Ja oczywiście z wiadomych powodów byłbym za pełnym przekładem w obu przypadkach, w dodatku jestem pewien, że przy odrobinie burzy mózgów da się znaleźć zgrabne odpowiedniki, które zachowają oryginalny klimat nazwy. Za wzór stawiam sobie ostatniego Skyrima, gdzie polscy tłumaczenie nie poszli na łatwiznę pozostawiając w grze angielskie nazwy miejscowości, tylko poszukali ich polskich odpowiedników tworząc m.in. takie miejsca jak Czarnygłaz czy Smoczymost.
W wyspiarskim imperium Cryxu istnieje portowe miasto Blackwater - nazwa ta wywodzi się od głębokiej i ciemnej toni skalnego portowego basenu, na którego brzegu wzniesiono tę piracką norę. Jaką polską wersję nazwy zaproponowalibyście w przypadku Blackwater właśnie?
W wyspiarskim imperium Cryxu istnieje portowe miasto Blackwater - nazwa ta wywodzi się od głębokiej i ciemnej toni skalnego portowego basenu, na którego brzegu wzniesiono tę piracką norę. Jaką polską wersję nazwy zaproponowalibyście w przypadku Blackwater właśnie?