Potencjał Magiczny

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 23 października 2009, 10:57

nie potrafisz z tych klocków zbudowac "pola mocy" to przepraszam
Tu nie chodzi o to czy ja potrafię coś zbudować, przecież Twój "zamek z klocków" może się okazać lepszy prawda?
No chocby o tym. Wzgardziłes mozliwością wyprodukowania, bez większego wysiłku, w ciagu roku 50.000 PM twerdząc, że to "mało".
Kiedyś już o podobnej sytuacji i zdania nie zmienię. Taki przedmiot powoduje "łapanki" celem eksploatacji niewolników na rzecz pozyskiwania PM. Ja myślę o metodzie "neutralnej". W końcu ten świat ponoć pełen jest magii.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 23 października 2009, 15:11

Tu nie chodzi o to czy ja potrafię coś zbudować, przecież Twój "zamek z klocków" może się okazać lepszy prawda?
Skoro potrafisz to czemu jeszcze pytasz skąd ten PM ?
Kiedyś już o podobnej sytuacji i zdania nie zmienię. Taki przedmiot powoduje "łapanki" celem eksploatacji niewolników na rzecz pozyskiwania PM.
Za nic nie chcesz przeczytac/przyswoić co Treant napisał, a dopytujesz o bardziej skomplikowane metody?

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 24 października 2009, 12:14

venar napisał/a:
Taki przedmiot powoduje "łapanki" celem eksploatacji niewolników na rzecz pozyskiwania PM.
Musiałbyś po kolei wręczać go każdemu niewolnikowi - ja pisałem o sytuacji, gdy czarodziej korzysta z własnej ŻYW.
Zamiast obrączki można wykorzystać tron magii/ciemności/iluzji, co ma 2 zalety: posiadanie tego czaru jest bardziej pewne niż obrączki regeneracji, a poza tym pozwala on powiększyć ilość wytwarzanego tym sposobem PM co najmniej dwukrotnie (na 10 POZ).
Świat może być pełen magii, jednak po przeczytaniu opisów zdolności druida, czarnoksiężnika i iluzjonisty, które pozwalają trochę PM pozyskać, nietrudno dojść do wniosku, że nie jest to trywialny proces.

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 24 października 2009, 16:02

No tos mu juz sprzedał 2-3 razy wydajniejszy proces. Czyli bez nadmiernego wysiłku jeden czarodziej w ciągu roku produkuje 100.000 czy nawet 150.000 PM.
Pewnikiem dalej mało :D
Ostatnio zmieniony 24 października 2009, 16:02 przez Hauerine, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 25 października 2009, 09:46

Zdolności profesjonalne dają niestety małe możliwości pozyskiwania PM. To raczej doraźne i nie jest możliwe na większą skalę głównie z powodu dostępności. Natomiast trony generują niewiele PM rocznie (k100).
Użycie talizmanu ok, ale ile ich może być? Powiedzmy 5? To i tak sporo, przedmioty magiczne nie rosną na drzewach. A magicznych gildii jest zdecydowanie więcej.
Ja cały czas dążę do tego że w świecie KC musi być jakieś niezależne źródło mocy z którego można czerpać PM. Bez ingerencji jakiegokolwiek czarodzieja czy kleryka.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 25 października 2009, 10:26

Użycie talizmanu ok, ale ile ich może być? Powiedzmy 5?To i tak sporo

Czemu tak mało? To nie artefakt :P Tymczasem Orchia jest tak magiczna, że nawet artefakty miewają typowe zdolności i jest ich całkiem sporo, że np polece opis Klash-Garu.
przedmioty magiczne nie rosną na drzewach.
Na drzewach nie. Ale polecam opis zdolności niektórych profesji.
Ja cały czas dążę do tego że w świecie KC musi być jakieś niezależne źródło mocy z którego można czerpać PM. Bez ingerencji jakiegokolwiek czarodzieja czy kleryka.
Mozliwe, ze brniesz w ślepą uliczke zakąłdajac, ze gdzieś tam jest coś co daje miliony PM bez zadnego wysiłku. to troche jak "kult cargo". Podobny mechanizm, podobny efekt. Ciekawe z socjologicznego i antropologicznego punktu widzenia.

Awatar użytkownika
venar
Reactions: