Jak jednym ciosem zabijacie innych to jest fajnie, a jak wam ktos przywali podobnie jak wy innym, to już MG oszukuje. A krokodyle zadawały mniej ran niż Wy to sobie wyobraźcie jakie z was Kilery. Mordimer nie przesadzaj nie w każdej obrywasz najmocniej. Co z tym leczeniem? Co robicie? Na razie zostanie jak jest, kolejny PBF może będzie nieco inaczej z robieniem postaci (wieksze zróznicowanie). Ostatnia zmiana mechaniki obowiązuje do konca PBF-a
PBF - Los Najemnika
-
Araven
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 1 time
Krokodyl mutant wchodzi do wody, z wody nie da rady wyjść. Trzech może go związać walką dwóch może czarowac stzrelać. Pytałem czy leczycie Arusa i Amrasa? Możecie po jednym czarze leczącym albo walczymy dalej.
Jak jednym ciosem zabijacie innych to jest fajnie, a jak wam ktos przywali podobnie jak wy innym, to już MG oszukuje. A krokodyle zadawały mniej ran niż Wy to sobie wyobraźcie jakie z was Kilery. Mordimer nie przesadzaj nie w każdej obrywasz najmocniej. Co z tym leczeniem? Co robicie? Na razie zostanie jak jest, kolejny PBF może będzie nieco inaczej z robieniem postaci (wieksze zróznicowanie). Ostatnia zmiana mechaniki obowiązuje do konca PBF-a
-
mordimer00
- Reactions:
Araven po raz kolejny piszę, że nie atakuje Ciebie i Tej MECHANIKI ale zastanawia mnie to czemu w każdej bliskiej walce to ja obrywam, a teraz i także drugi elf Arus co jest nie tak z nami? I tyle nie potrafisz mi odpisać na te pytania? To jest RPG i rozumiem, że w pewnych momentach dostajemy wpierdziel (ale dostajemy a nie tylko ja) i rozumiem, że w niektórych sytuacjach rozwalamy innych jednym cięciem, ja nic do tego nie mam. Araven zrozum o co CIĘ PYTAM czego mojej postaci brakuje aby nie dostawać tak wpieprz wszędzie!
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."
-
8art
- Reactions:
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 81 times
Watek techniczny
Nie ma czasu na leczenie. najpierw wale wzmocnionym pociskiem, potem przyspieszenie. znow wykorzystuje przewagi dowodcze, co da nam +1 do wytrzyamalosci i zadawanych obrazen i ulatwi wyjscie z szoku.
Chyba trzeba go okrazyc... A potem dzgac czym sie da zeby zdechl. Atakuje 4 razy w rundzie krokodyla giganta.
Eh, Jakbym mial tragarzy to bym go potem kazal wypchac i papie Vaderowi seniorowi odeslal, zeby sobie nad kominkiem na zamku w Ostrogarze powiesil.
Nie ma czasu na leczenie. najpierw wale wzmocnionym pociskiem, potem przyspieszenie. znow wykorzystuje przewagi dowodcze, co da nam +1 do wytrzyamalosci i zadawanych obrazen i ulatwi wyjscie z szoku.
Chyba trzeba go okrazyc... A potem dzgac czym sie da zeby zdechl. Atakuje 4 razy w rundzie krokodyla giganta.
Eh, Jakbym mial tragarzy to bym go potem kazal wypchac i papie Vaderowi seniorowi odeslal, zeby sobie nad kominkiem na zamku w Ostrogarze powiesil.
-
Araven
- Reactions:
Kolejność w walce w krokodylem gigantem:
Amras
Arus
Caratris
Druid
Vader
Krokodyl
Amras
Arus
Caratris
Druid
Vader
Krokodyl
Wyżej kolejność ludzie pisałem jeden czar i walka macie kilka sekund szukanie ziół w torbie odpada.
Vader albo wzmocniony pocisk albo przyspieszenie, w niego należy walić wzmocnionymi czarami a i tak nie wiadomo czy mu coś zrobią. Zależy od losowego rzutu na obrażenia. Trzeba mu zadać 19 obrażeń by padł. Konkretne deklaracja, jak pisałe 3 osoby musza go atakowac by był związany walką.
Teraz Ci się Mordimer pofarciło, Twoja teoria że zawsze jesteś wolniejszy padła, mnie pomału ręce opadają.Vader albo wzmocniony pocisk albo przyspieszenie, w niego należy walić wzmocnionymi czarami a i tak nie wiadomo czy mu coś zrobią. Zależy od losowego rzutu na obrażenia. Trzeba mu zadać 19 obrażeń by padł. Konkretne deklaracja, jak pisałe 3 osoby musza go atakowac by był związany walką.
-
mordimer00
- Reactions:
Wyłania się krokodile to jeśli się da strzelam do niego ile wlezie, a potem dwa miecze i na niego!
(Araven ok kumam, ale mam zawsze pecha? Czy na moich rzutach jakiś masz inny modyfikator czy jak? Bo i tak, że pomimo wszyscy walczą ja.....
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."
Chodzenie po wodzie na Amrasa. Potem tracę jedną akcje w walce na to, żeby zakląć strzały (dziele się nimi z Amrasem), a druga akcja to strzał w krokodilloo.
Araven, oddychaj
. nie wiesz, że gracze już tak maja, że muszą narzekać choćby byli bogami? Jak już masz graczy, to razem z nimi od razu dostajesz gratis narzekanie, taka transakcja łączona 
Araven, oddychaj
-
Araven
- Reactions:
III Runda walki a pierwsza z krokodylem gigantem.
Caratris ochraniana przez pozostałych oraz z czarem Chodzenie po wodzie stoi na jej powierzchni, ma lepszy ogląd sytuacji, rzuca czar chodzenie po wodzie na Amrasa i zaklina strzały dwie akcje, plus jeden strzał trafia za dwie rany.
Radagast 1 rana na 10, dwa ataki toporem w krokodyla giganta jeden odbija się od pancerza drugi zadaje 2 rany.
Arus 5 ran na 10, rzuca wzmocniony pocisk, potem 3 zwykłe. Magiczne pociski nic nie uczyniły wielkiemu krokodylowi.
Vader 4 rany na 10, 4 ataki - trafiłeś trzy razy, ale tylko jeden cios zadał 3 rany.
Książe Amras chodzący po wodzie ma 5 ran na 10, Amras jeden strzał z łuku z zaklętej strzały i dwa ataki mieczami wykonuje uzywając chodzenia po wodzie, z łuku trafienie za 5 ran, z miecza także potężny cios za 5 ran.
Krokodyl Gigant mający kilkanaście ran na 19, kontratakuje ugryzł Vadera za 4 rany, nie trafił Amrasa, chodzącego po wodzie i wkurzającego bardzo MG.
IV runda walki II z krokodylem
Gigant ginie rozstrzelany i porąbany.
Caratris ochraniana przez pozostałych oraz z czarem Chodzenie po wodzie stoi na jej powierzchni, ma lepszy ogląd sytuacji, rzuca czar chodzenie po wodzie na Amrasa i zaklina strzały dwie akcje, plus jeden strzał trafia za dwie rany.
Radagast 1 rana na 10, dwa ataki toporem w krokodyla giganta jeden odbija się od pancerza drugi zadaje 2 rany.
Arus 5 ran na 10, rzuca wzmocniony pocisk, potem 3 zwykłe. Magiczne pociski nic nie uczyniły wielkiemu krokodylowi.
Vader 4 rany na 10, 4 ataki - trafiłeś trzy razy, ale tylko jeden cios zadał 3 rany.
Książe Amras chodzący po wodzie ma 5 ran na 10, Amras jeden strzał z łuku z zaklętej strzały i dwa ataki mieczami wykonuje uzywając chodzenia po wodzie, z łuku trafienie za 5 ran, z miecza także potężny cios za 5 ran.
Krokodyl Gigant mający kilkanaście ran na 19, kontratakuje ugryzł Vadera za 4 rany, nie trafił Amrasa, chodzącego po wodzie i wkurzającego bardzo MG.
IV runda walki II z krokodylem
Gigant ginie rozstrzelany i porąbany.
Astaroth dzięki, obniżyłaś mi nieco ciśnienie. Mordimer, i co teraz powiesz ??? zabiłeś dwoma ciosami i byłeś najszybszy marudo, a najśmieszniejsze jest to, że tak wypadło na kościach i kartach inicjatywy, nic nie naginałem. Wg reguł SW wasze postacie to żywe legendy koło 20 poziomu w KC, nie płakać mi. Nikt nie zginął jak na razie.
Mordimer zafundowałeś wszystkim kolejną zmianę mechaniki przez swoje marudzenie ale jeszcze nie wiem na jaką.
Mordimer zafundowałeś wszystkim kolejną zmianę mechaniki przez swoje marudzenie ale jeszcze nie wiem na jaką.
-
8art
- Reactions:
- Has thanked: 121 times
- Been thanked: 81 times
Zostanmy przy sw, bo ta przynajmniej troche kumam!
Czyli ten croc to ten caly szaman? Hesli tak to trzeba go spetac i nie wiem jak wy ale ja uwazam, ze trzeba go ozywic i dowiedziec sie gdzie ten artefakt, no chyba, ze magiczny przedmiot jest na wyciagniecie reki i znajdujemy go po krotkim przeszukaniu tej jaskini.
Czyli ten croc to ten caly szaman? Hesli tak to trzeba go spetac i nie wiem jak wy ale ja uwazam, ze trzeba go ozywic i dowiedziec sie gdzie ten artefakt, no chyba, ze magiczny przedmiot jest na wyciagniecie reki i znajdujemy go po krotkim przeszukaniu tej jaskini.
-
Araven
- Reactions:
Właśnie, Oko kilkquato jest na głowie tego giganta, wystarczy wydłubać.
Dobra w tym PBF-ie zostaniemy przy SW, może coś zmienię w obrażeniach w walce bo są jednak zbyt losowe. Ale mechanika testów zostanie jak podawałem ostatnio.
Pokonaliście awatara Kilquato Boga Krokodyla i w zasadzie wybiliscie jego kultystów, nim kult zdołał się odrodzić, co czynicie dalej?
-
Araven
- Reactions:
Modyfikacja mechaniki w sumie może i narzekanie Mordimera coś dało
.
Rzuty jak w SW, ale Figury mają 10 punktów życia (ran), a Blotki 3, i nie ma stadium szoku. Przebicie o 4 to dodatkowy punkt obrażeń (rana). Testy kość cechy i kość Umiejki ich suma. Kość Figury k6 tylko wyjątkowo, jako punkt Losu, zwiększa wynik testu o premiowane k6. Punk Losu leczy trzy rany na 10 u Figury, albo dodaje trzy rany u Blotki lub wrogiej Figury.
Test trafienia może być przerzucony stopień trafienia x3, rzucamy na stopień trafienia kością walki + kość ZR + magia, przewagi Ew. Punkty ponad obronę celu dodajemy do stopnia obrażeń.
Stopnie trudności stosowanych testów:
4 Łatwy
5 - 6 Typowy
7-8 Problematyczny
9-10 Trudny
11-12 Bardzo trudny
13-14 Niezwykle trudny
15-16 Prawie niewykonalny
17+ Niemal niemożliwy
Testy są wykonywane na sumę kości Umiejętności i kości Cechy np. Tropienie na k10 i spryt na k8, to rzut oboma zsumowanie wyników, porównywanym ze stopniem trudności. Maksymalne wyniki przerzucają. Np. podstawowy stopień trudności to 4. W przykładzie wyżej rzucam k10 oraz k8 wybieram wyższy wynik na kości i jak ten wynik to co najmniej 4 to test jest udany.
Tabela Poziomów Sukcesu (każde 4 punkty ponad poziom trudności to jeden dodatkowy poziom sukcesu)
Ujemny - Porażka
0 to Minimalny sukces
+ 1 to Przeciętny sukces
+ 2 to Duży sukces
+ 3 to Ogromny sukces
+ 4 to Wyjątkowy sukces
+ 5 i więcej to Niebywały sukces
Poziomy Umiejętności Rzut kością Cechy i Kością Umiejętności jako ich suma
k4 Niekompetentny
2k4 Słaby
2k6 Przeciętny
2k8 Dobry
2k10 Świetny
2k12 Zdumiewający
2k12 + 1 Legendarny
2k12 + 2 Nadludzki
Punkty Losu - macie je po 4 na sesję, Deliad ma 5. Odnawiają się zgodnie z wolą MG, to. Np. nagroda za odgrywanie postaci, albo heroiczne czyny. Wydając taki punkt dodajecie wynik k6 do waszego dowolnego testu lub unikacie 3 ran albo je leczycie natychmiast taki mały cud.
Rzuty jak w SW, ale Figury mają 10 punktów życia (ran), a Blotki 3, i nie ma stadium szoku. Przebicie o 4 to dodatkowy punkt obrażeń (rana). Testy kość cechy i kość Umiejki ich suma. Kość Figury k6 tylko wyjątkowo, jako punkt Losu, zwiększa wynik testu o premiowane k6. Punk Losu leczy trzy rany na 10 u Figury, albo dodaje trzy rany u Blotki lub wrogiej Figury.
Test trafienia może być przerzucony stopień trafienia x3, rzucamy na stopień trafienia kością walki + kość ZR + magia, przewagi Ew. Punkty ponad obronę celu dodajemy do stopnia obrażeń.
Stopnie trudności stosowanych testów:
4 Łatwy
5 - 6 Typowy
7-8 Problematyczny
9-10 Trudny
11-12 Bardzo trudny
13-14 Niezwykle trudny
15-16 Prawie niewykonalny
17+ Niemal niemożliwy
Testy są wykonywane na sumę kości Umiejętności i kości Cechy np. Tropienie na k10 i spryt na k8, to rzut oboma zsumowanie wyników, porównywanym ze stopniem trudności. Maksymalne wyniki przerzucają. Np. podstawowy stopień trudności to 4. W przykładzie wyżej rzucam k10 oraz k8 wybieram wyższy wynik na kości i jak ten wynik to co najmniej 4 to test jest udany.
Tabela Poziomów Sukcesu (każde 4 punkty ponad poziom trudności to jeden dodatkowy poziom sukcesu)
Ujemny - Porażka
0 to Minimalny sukces
+ 1 to Przeciętny sukces
+ 2 to Duży sukces
+ 3 to Ogromny sukces
+ 4 to Wyjątkowy sukces
+ 5 i więcej to Niebywały sukces
Poziomy Umiejętności Rzut kością Cechy i Kością Umiejętności jako ich suma
k4 Niekompetentny
2k4 Słaby
2k6 Przeciętny
2k8 Dobry
2k10 Świetny
2k12 Zdumiewający
2k12 + 1 Legendarny
2k12 + 2 Nadludzki
Punkty Losu - macie je po 4 na sesję, Deliad ma 5. Odnawiają się zgodnie z wolą MG, to. Np. nagroda za odgrywanie postaci, albo heroiczne czyny. Wydając taki punkt dodajecie wynik k6 do waszego dowolnego testu lub unikacie 3 ran albo je leczycie natychmiast taki mały cud.
Przykład rundy walki:
Książe Amras vs trzej kultyści Yoga.
Trafienie Miecz k12 + 2 z walki + k12 ze ZR/3 ataki 15 ran
Trafienie Łuk k12 + 2 z broni strzeleckiej + k12 ze ZR / 2 strzały 15 ran
Inicjatywa kość walki + kość sprytu k12 +2 + k8
Próg Przytomności: 10 ran
WT = 12 (liczona jako 1/2 kości Wigoru +2 + zbroja + magia + pzrewagi).
4 testy zdrowia na dzień k10/k10 udany odnawia 30% sił.
Obrona = (1/2 kości walki + 1/2 kości ZR + przewagi, magia itp.) = 12.
Kanibale Yoga z bagien 3
Trafienie: k8 walka + k8 za ZR,
Inicjatywa kość walki + spryt k8 + k6
Cechy: Duch k6, Siła k8, Spryt k6, Wigor k8, Zręczność k8
Umiejętności: Odwaga k8, Pływanie k6, Przetrwanie k8, Rzucanie k8, Spostrzegawczość k6, Walka k8, Zastraszanie k8, Żeglowanie k6
Charyzma: 0; Tempo: 6; Obrona: 7; Wytrzymałość: 6
Zawady: Lojalni (kult Yoga)
Przewagi: Zaprawieni w walce
Sprzęt: Bojowe ciężkie maczety i tarcze (Rany 10 + nadwyżka ponad Obrone celu z rzutu z trafienia).
I Runda
Rzut na inicjatywę Amras 12, Kanibale 7.
Elf szybszy, inicjatywa jest na całą walkę.
3 ataki Amrasa, rzut na Tr k12 + 2 + k12, dają 14, 16 i 10. Obrona kanibali to 7. Czyli mamy 3 trafienia, 14 - 7 = + 7, 16-7 = + 9, 10 - 7 = + 3.
Obrażenia bazowe 15 Amrasa + nadwyżka trafienia ponad obronę minus wytrzymałość celu tu 6.
Mamy 15 + 7 = 22 - 6 = 16 podzielone na 4 = 4 rany, drugiego ciosu 24 - 6 = 18 podzielone na 4 to daje cztery i pół rany czyli draśnięcie, z trzeciego mamy 20 - 6 = 14 + 4 = 3 i pół rany (draśnięcie) wszyscy trzej zginęliby. Zawsze zadajemy minimum jedną ranę jak tylko siła ciosu jest równa Wytrzymałości celu.
Dla mnie to jasne. W praktyce średni wojownik pada od waszego jednego ciosu.
Pełne czwórki ponad wytrzymałość celu to rany. 0-3 to draśnięcie, pół rany. Wytrzymałość będzie większa nieco niż obecnie.Książe Amras vs trzej kultyści Yoga.
Trafienie Miecz k12 + 2 z walki + k12 ze ZR/3 ataki 15 ran
Trafienie Łuk k12 + 2 z broni strzeleckiej + k12 ze ZR / 2 strzały 15 ran
Inicjatywa kość walki + kość sprytu k12 +2 + k8
Próg Przytomności: 10 ran
WT = 12 (liczona jako 1/2 kości Wigoru +2 + zbroja + magia + pzrewagi).
4 testy zdrowia na dzień k10/k10 udany odnawia 30% sił.
Obrona = (1/2 kości walki + 1/2 kości ZR + przewagi, magia itp.) = 12.
Kanibale Yoga z bagien 3
Trafienie: k8 walka + k8 za ZR,
Inicjatywa kość walki + spryt k8 + k6
Cechy: Duch k6, Siła k8, Spryt k6, Wigor k8, Zręczność k8
Umiejętności: Odwaga k8, Pływanie k6, Przetrwanie k8, Rzucanie k8, Spostrzegawczość k6, Walka k8, Zastraszanie k8, Żeglowanie k6
Charyzma: 0; Tempo: 6; Obrona: 7; Wytrzymałość: 6
Zawady: Lojalni (kult Yoga)
Przewagi: Zaprawieni w walce
Sprzęt: Bojowe ciężkie maczety i tarcze (Rany 10 + nadwyżka ponad Obrone celu z rzutu z trafienia).
I Runda
Rzut na inicjatywę Amras 12, Kanibale 7.
Elf szybszy, inicjatywa jest na całą walkę.
3 ataki Amrasa, rzut na Tr k12 + 2 + k12, dają 14, 16 i 10. Obrona kanibali to 7. Czyli mamy 3 trafienia, 14 - 7 = + 7, 16-7 = + 9, 10 - 7 = + 3.
Obrażenia bazowe 15 Amrasa + nadwyżka trafienia ponad obronę minus wytrzymałość celu tu 6.
Mamy 15 + 7 = 22 - 6 = 16 podzielone na 4 = 4 rany, drugiego ciosu 24 - 6 = 18 podzielone na 4 to daje cztery i pół rany czyli draśnięcie, z trzeciego mamy 20 - 6 = 14 + 4 = 3 i pół rany (draśnięcie) wszyscy trzej zginęliby. Zawsze zadajemy minimum jedną ranę jak tylko siła ciosu jest równa Wytrzymałości celu.
Dla mnie to jasne. W praktyce średni wojownik pada od waszego jednego ciosu.
Ostatnio zmieniony 25 stycznia 2013, 21:02 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.