PBF - Narodziny legendy

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 29 listopada 2012, 22:03

Zerknąłem szybko na ewentualną wartość spieniężonych w Białej Grani łupów. Jeśli zgodnie z sugestią Aravena Procjon wymieni zbroję rzemieniową na zdobyczną futrzaną i odda w zamian do wspólnej puli swoją rzemieniówkę, a jaszczur zatrzyma dla siebie jednoręczny topór, sprawy będą się miały następująco:

- dwa myśliwskie łuki pójdą za 35 septimów, zdobyczne strzały za dalsze 5 sztuk złota, całkiem ładny kołczan za 5;

- dwa nadprogramowe topory za 45 septimów, buława za 18 septimów oraz młot za 24;

- dwie żelazne tarcze za 70 septimów (uwaga, są znacznie lepsze od tarczy rzemieniowych, dają OCH 22, na pewno nikt nie chce którejś zachować dla siebie?);

- różne elementy zbroi łącznie 88 septimów.

Sprzedając wszystko w oryginalnej wersji będziecie mieli pulę wartą w sumie 290 septimów! Zamierzacie to podzielić równo na pięciu? Po 58 monet na głowę?

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 29 listopada 2012, 22:19

Ja kupiłem chyba taką tarczę ostatnio, te sprzedajmy albo ktoś niech odda swoją i bierze metalową. Chyba, że moja tarcza jest jednak gorsza to wymieniam. Jestem za równym podziałem kasy.
Ostatnio zmieniony 30 listopada 2012, 09:28 przez Araven, łącznie zmieniany 1 raz.

Procjon
Reactions:

Post autor: Procjon » 30 listopada 2012, 08:16

Sivariael uzna za dyshonor wydać więcej pieniędzy niż dostanie za swoją własną zbroję - w końcu Altmerowie nie wilki, swój honor mają.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 30 listopada 2012, 09:59

- Moze Barr'teh porozmawia z kobieta? Kobieta moze dac wiecej zlotych krazkow niz podroznicy siola Rorika. Mieso swieze. Barr'teh czuje i kupi na podroz. - Kotolak przezornie pomyslal o zoladkach najemnikow, rownoczesnie starajac sie sobie przypomniec komplementy jakimi czlowieki darza samice zeby zagaic rozmowe.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 30 listopada 2012, 20:03

Biała Grań, 11 dzień Ostatnich Siewów

Kocur zastrzygł uszami spozierając na przemian na wejście do niedalekiej karczmy i na stragan z dziczyzną, rozdarty pomiędzy chęcią zagajenia rozmowy z ludzką kobietą, a żądzą sięgnięcia po połeć krwistej sarniny.

Od strony bramy nad fosą ciągnęła grupka okrytych ćwiekowanymi skórzniami i żelaznymi półpancerzami mężczyzn i kobiet, żartujących między sobą w niewybredny sposób i spoglądających wyniośle na mijanych górali.

- Popatrz na tę rękę i wiedz, kogo nigdy nie prześcigniesz w robieniu żelazem - roześmiała się głośno szczupła ciemnowłosa dziewczyna o wysokich kościach policzkowych i przesłoniętych długimi rzęsami wielkich oczach. Jej uroda nie budziła żadnych wątpliwości, ale czarne pręgi naniesione za pomocą drzewnego węgla na policzki i skronie przydawały dziewczynie groźnego wyglądu, podobnie zresztą jak przewieszony przez plecy miecz - Sama bym sobie poradziła, chwoście.

Idący ramię w ramię z ciemnowłosą wojowniczką rosły norski rębacz o ogromnej klatce piersiowej i przyciętej starannie bródce trącił dziewczynę łokciem w bok, a potem prychnął na jakiegoś niechcący wchodzącego mu w drogę pasterza owiec, z miejsca płosząc dużo niższego i noszącego przy pasie zaledwie krótki nóż górala.

- Olbrzym z farmy Worgana już was nie będzie troskał, moi dobrzy ludkowie! - zakrzyknęła śliczna dziewczyna wskakując zwinnie na beczkę po piwie stojącą przy jednej z chat - Leży ubity z nosem w trawie, ot co! Towarzysze nie czynią tego dla waszej wdzięczności, ale jeśli będziecie się chcieli odwdzięczyć mimo wszystko, znajdziecie mnie w Jorrvaskrze!

- Niech żyje Aela! - krzyknął od strony warownego muru jakiś hersir - Chwała Aeli i Towarzyszom!

Obrazek
Na obrazku rzut oka na norskę gildię zaciężnych żołnierzy, zbudowaną z kadłuba prastarego statku, którym Towarzysze przypłynęli kiedyś z Altmory.

Co do mieczy Llorvasa, elf kupił dwa długie ostrza ze stali za 50 septimów. Możecie sami obliczyć sobie stan sakiewek pamiętając, że Llorvas dostał od setnika 20 septimów, a Ahraveen 10 za zwrócone Legionowi miecze?

I podejmijcie szybko decyzję, co z redgardzką kobietą, bo pora już ruszać w drogę powrotną do Rzecznej Puszczy!

Araven
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time

Post autor: Araven » 30 listopada 2012, 20:09

Podchodzę do redgardzkiej kobiety i mówię, wybac Pani ale mussę ci coś rzec, wazne to jesst dla Ciebie i twego bezpieceństwa i obyś mnie wyssłuchała.

Ja już zaktualizowałem kasę za miecz od setnika, z podziału dostanę 58 septimów tak? Jak tyle to sobie doliczę na stronie 12, przy aktualizacji profili. Skoro Redgard nie chce zagaić, ja to zrobię