O ile pamiętam to w tej wersji w tyłek dostają gady i krasnoludy, a elfy wspierają orki.Czy Twoim zdaniem podłoże historyczne Kalendarium winne być powiązane z:
a) oryginalną wersją AS-a (gdzie tylko gady dostają w tyłek);
I jesli chodzi o moje zdanie to ja bym sie takiej wersji trzymał. Jesli by popatrzeć na to z pewnego dystansu to opisy AS są bardzo orginalne, szczegółnie jak na lata w których powstały. Zoobaczmy niemal dowolny inny świat fantasy: elfy nienawidza orków. Elfy walcza z orkami. Orki to prymitywne potworki które się masowo wycina itd. A tutaj? Ork - bóg na ziemi rządzi światem, a to dzięki sojuszowi z elfami.
Wersja z parodii jest dla mnie bełkotem nie do przyjęcia. Zamiast historii orchii całe strony biadolenia o tym, ze byli kiedyś dawno temu rolnicy i koczowinicy o innych durnotach nie wspominajac.b.) wersją z podręcznika (gdzie i gady i elfy dostają w tyłek)
Ma znaczenie. Sa za duże róznice, żeby dopasowac sprzeczne historie (chocby elfia demilitaryzacje). Wczesniej mnie do głowy nie przychodziło, ze ktoś moze kierowac się opisami z "podręcznika", bo takich ludzi nigdy nie spotkałem. Wszyscy KC-towcy których znałem do tej pory zgodnie potępiają "podręcznik".c) nie ma to znaczenia, dopasuję kalendarium do swoich potrzeb
Duzo racji, bo niezaleznie od wybranej wersji sereyjna produkcja artefaktów czy dekrety jako remedium na wszystko są bez sensu.d) którą wersję by nie wybrać, to i tak nie ma sensu.
Nie tyle historię, co opis Centralnego w jednym z "Labiryntów". Tam jest o elfich wyspach i ich faktycznej niezaleznoności. Czyli swiat całkiem inny niz w "parodii".I drugie pytanie: gdzie w Downloadzie mogę znaleźć tę "oryginalną" wersję historii Orchii?
Poza tym w różnych miejscach w MiM znajdowały sie informacje zwiazane z historią. Choćby opis Uruk-hai z nr 7 MiM.