Projekt "Żyjąca Orchia"

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 31 października 2009, 15:15

Ustosunkuje się do kazdej opcji.
Czy Twoim zdaniem podłoże historyczne Kalendarium winne być powiązane z:

a) oryginalną wersją AS-a (gdzie tylko gady dostają w tyłek);
O ile pamiętam to w tej wersji w tyłek dostają gady i krasnoludy, a elfy wspierają orki.
I jesli chodzi o moje zdanie to ja bym sie takiej wersji trzymał. Jesli by popatrzeć na to z pewnego dystansu to opisy AS są bardzo orginalne, szczegółnie jak na lata w których powstały. Zoobaczmy niemal dowolny inny świat fantasy: elfy nienawidza orków. Elfy walcza z orkami. Orki to prymitywne potworki które się masowo wycina itd. A tutaj? Ork - bóg na ziemi rządzi światem, a to dzięki sojuszowi z elfami.
b.) wersją z podręcznika (gdzie i gady i elfy dostają w tyłek)
Wersja z parodii jest dla mnie bełkotem nie do przyjęcia. Zamiast historii orchii całe strony biadolenia o tym, ze byli kiedyś dawno temu rolnicy i koczowinicy o innych durnotach nie wspominajac.
c) nie ma to znaczenia, dopasuję kalendarium do swoich potrzeb
Ma znaczenie. Sa za duże róznice, żeby dopasowac sprzeczne historie (chocby elfia demilitaryzacje). Wczesniej mnie do głowy nie przychodziło, ze ktoś moze kierowac się opisami z "podręcznika", bo takich ludzi nigdy nie spotkałem. Wszyscy KC-towcy których znałem do tej pory zgodnie potępiają "podręcznik".
d) którą wersję by nie wybrać, to i tak nie ma sensu.
Duzo racji, bo niezaleznie od wybranej wersji sereyjna produkcja artefaktów czy dekrety jako remedium na wszystko są bez sensu.
I drugie pytanie: gdzie w Downloadzie mogę znaleźć tę "oryginalną" wersję historii Orchii?
Nie tyle historię, co opis Centralnego w jednym z "Labiryntów". Tam jest o elfich wyspach i ich faktycznej niezaleznoności. Czyli swiat całkiem inny niz w "parodii".
Poza tym w różnych miejscach w MiM znajdowały sie informacje zwiazane z historią. Choćby opis Uruk-hai z nr 7 MiM.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 02 listopada 2009, 13:57

Drogi Hauerine, wpadła mi na myśl pewna myśl (tylko mnie nie linczuj za stylistykę tego zdania!). Może znalazłbyś trochę czasu i ochoty, aby na bazie owych mocno okrojonych informacji o historii oryginalnej Orchii zrobić małą kompilację tego wątku? Poskładać w jedno wszystkie te cząstki wiedzy z poszczególnych MiMów czy wersji dyskietkowej i wrzucić na KC-ty jako jeden plik? Nie odbieraj tego jako próbę znalezienia Ci na siłę zajęcia, bo proce mi się spodobały i nie miałbym nic przeciwko innym erratom do zbrojowni, ale myślę, że ten akurat wątek miałby dla wielu graczy ogromne znaczenie (pomijam już siebie, szczerze zaintrygowanego historią nie mającą nic wspólnego z jakimikolwiek parodiami).

Myślę, że byłaby to pożyteczna inicjatywa z Twojej strony. I jak myślisz, dasz się namówić?

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 02 listopada 2009, 19:12

Może znalazłbyś trochę czasu i ochoty, aby na bazie owych mocno okrojonych informacji o historii oryginalnej Orchii zrobić małą kompilację tego wątku? Poskładać w jedno wszystkie te cząstki wiedzy z poszczególnych MiMów czy wersji dyskietkowej i wrzucić na KC-ty jako jeden plik?
Ale tego naprawde jest malutko :(
proce mi się spodobały i nie miałbym nic przeciwko innym erratom do zbrojowni
Za duzo łatek też nie dobrze robic :P

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Keth » 02 listopada 2009, 19:57

Hauerine napisał/a:
Ale tego naprawde jest malutko :(
A to będziesz miał malutko pracy :P Lepiej mieć malutko materiału niż pozwolić na zaistnienie podejrzeń, że historii Orchii w wersji oryginalnej po prostu nie ma :o

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 02 listopada 2009, 21:17

dobra, dobra. Teraz jeszcze dokończę Dobrych, Neutralnych, Jeża Kas-Handila, Dzika Hasar-Gruna i Myszkę Piana. w miedzyczasie pewnie jakaś errata broni. Czyli historia gdzieś tak w przyszłym roku :)

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Kontakt: