Systemy autorskie

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 23 marca 2012, 22:51

Tak sobie pomyślałem, po ostatnich rozmowach z A.S.em i kilkoma aktywnymi portalistami, co zrobić, żeby był wilk syty i owca cała. A.S. potrzebuje czasu, większość portalistów już nie chce czekać. Jest konflikt praw autorskich, pracy na próżno dla tych, którzy stworzą coś własnego i będzie to niekompatybilne z wersją autorów i wielu innych spraw. Z jednej strony szkoda potencjału ludzkiego, twórczego i kreatywności jakie drzemią w portalu, z drugiej strony szkoda naciskać A.S.ów. Nich sobie popracują w spokoju i ewentualnie sami wyłowią perełki, które będą ich interesować, a my w odpowiednim momencie powiemy - SPRAWDZAM. Ja osobiście kończę z tworzeniem materiałów do KC. Finalnym tekstem będzie materiał o toporomieczu, którego znaczną część zobaczyliście już na forum, a którego przedostatnia wersja jest do ściągnięcia tu http://www.krysztalyczasu.pl/infusions/ ... n=download Jak już wszystko poprawię, naniosę korektę to będę chciał zamieścić jako art na portalu. I to będzie na razie finał z mojej strony w tworzeniu materiałów do KC.

Ten długi wstęp był tylko po to, żeby zapytać, czy ktoś ma ochotę na tworzenie własnego systemu autorskiego. Jest tu dużo osób, które ma na swoim koncie podwaliny pod własny system, znaczne grono osób, które zna sporo systemów RPG i jeszcze większe grono, które ma sporo doświadczeń i przemyśleń w tym temacie. Zastanawiam się, czy znaleźliby się chętni do tworzenia systemu od podstaw, takiego jakiego chcieliby mieć na własne potrzeby. Takiego, w którego chętnie pograliby i takiego do którego będą wracać. Wiem, że ogrom pracy jest olbrzymi, ale i chęć tworzenia u wielu osób jest duża. Może motywacja, tworzenia czegoś wspólnie, bez oglądania się, czy można, czy będzie pasować itp. będzie na tyle duża żeby przynajmniej spróbować. Wiem, że to może nierealny pomysł, ale przynajmniej chciałbym się dowiedzieć, czy są tutaj tacy, którzy chcieliby się z czymś takim spróbować. Od razu mówię, że potrzebni są reformatorzy o kreatywnych umysłach, a nie tacy, którzy chcą pokrzyczeć moje jest lepsze od twojego. Ludzie otwarci, posiadający chwilkę czasu w życiu, a jednocześnie posiadający chęci.

Rozmawiałem wstępnie z Mrufem o tym. Był zdaje się zainteresowany, jeśli będzie więcej osób to zaczniemy powoli nad tym myśleć. Przy obecnej technice można wykroić jakiś dzień np. raz w tygodniu, czy raz na dwa tygodnie, żeby pogadać na skype, czy innym takim, a resztę będzie uzgadniać się na forum. Na razie rzucam tylko pomysł do przemyśleń i proszę ewentualnych zainteresowanych o poważne potraktowanie tematu.

Awatar użytkownika
nospe
Reactions:
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: nospe » 23 marca 2012, 23:53

Proponuje, aby projekt pojawił się na innej stronie, bo będzie on mylony z KCkami :)

Mogę wam pomóc od strony technicznej, czyli zainstalować wiki/wordpress/lub inną aplikację, która wam umożliwi publikowanie materiałów:)
Mój browar - SPECJAL, mój linuks - PLD, moje RPG - KC.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 23 marca 2012, 23:59

Najpierw musimy mieć ekipę. Po za tym póki nie zmontujemy czegoś większego to na razie chyba możemy sobie tutaj pogadać :P

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Post autor: avnar » 24 marca 2012, 00:29

Ja bym się pisał. Proponuję zacząć zabawowo. Postawić wiki i pobawić się Leksykonem po ustaleniu ekipy tworzącej oraz podstawowych założeń. Oto kilka słów więcej o Leksykonie:

http://rpg.polter.pl/,blog.html?11199

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 24 marca 2012, 00:31

Czy to ma być system osadzony w jakichś konkretnych quasi-czasach? Poziom rozwoju technicznego tego świata może mieć niemały wpływ na złożoność mechaniki. Jeśli wszystko będzie powstawało od zera, to przewiduję, że zakończenie (lub chociaż doprowadzenie do stanu używalności) projektu pochłonie długie miesiące. Jest wówczas obawa, że co bardziej niecierpliwi stracą zapał. Co innego, jeśli spełnienie znajdują w ciągłym tworzeniu. Ciekawi mnie też, czemu Mrufon przystępuje do tworzenia kolejnego systemu. Czyżby inne tego typu projekty uznał za zakończone? A może rozpierzchła się ekipa odpowiedzialna za ich rozwój? Osoba z doświadczeniem w tej materii mogłaby wnieść dużo wskazówek, jakich błędów należy się wystrzegać.
Mój skromny dorobek jako gracza w PBF: http://www.krysztalyczasu.pl/nickpage.php?user=35

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 24 marca 2012, 07:14

Ave

Poważnie jestem gotów to potraktować jeśli znajdzie się kilka osób gotowych do działania. Moje 2 autorki pisałem SAM, po pewnym czasie więc znudziły mnie. Nie było komu poprowadzić, materiały wychodziły tylko spod mojego pióra. To za dużo na jedną osobę.
Tu jest szansa zrobienia czegoś wspólnie. Kilka osób biorących się za różne aspekty systemu oraz możliwość konfrontacji daje spore szanse.
Tylko jest kwestia ustalenia konwencji (według mnie fantasy), roli i źródeł magii, mechaniki. Mechaniki prostej i dynamicznej, jednocześnie z zachowanym rozwojem postaci. To trudne ale do zrobienia.
No i system musi mieć jakiś szlif - mianowicie o co miałoby w tym świecie chodzić? Jaki miałby być sens, wyróżnik nadający mu szczególny charakter. Powielić fantasiaki nie jest trudno. Musi być coś ciekawego.

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt: