Nowe profesje

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 15 października 2009, 20:50

Iluzjonista? Jak wsadziłem na kark drużynie łowcę nagród, którego druga profesja to właśnie iluzjonista, to prawie srali w gacie takich im problemów narobił. Świetna profesja do tego celu.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 16 października 2009, 00:54

Ale to był łowca / iluzjonista parający sie łapaniem poszukiwanych za pieniądze, czy może to dziwadło z "nowych profesji"?

Kiedyś grałem łowcą nagród, ale to był po prostu wojownik / astrolog z paroma ciekawymi rozwiazaniami :)

Treant
Reactions:

Post autor: Treant » 16 października 2009, 10:02

Hauerine napisał/a:
A jak! Iluzjonista przewąznie potrafi przywalić iluzją lub sugestią. Nie ma np w swoim arsenale ognistej kuli czy statuły :)
To jest opóźniona ognista kula i jedyny czar związany z ogniem. Nie widzę problemu w istnieniu w repertuarze czaru, który pozwala "zamrozić" postać nawet na długie lata i ożywić ją w wybranym momencie.
Zobacz co potrafi czar Przeszywająca iluzja - znacznie więcej niż palenie ofiary oraz jej zamianę w posąg. Także przenikliwe dźwięki nie należą do efektów czysto umysłowych - wśród czarów każdej profesji można odnaleźć takie, które nie są ściśle związane z jej specjalizacją.
Proponuje przyglądnięcie się czarowi "zatrzymanie czasu". Jak mniemam powinien zatrzymywac też fotony :P ? Efekty zjawiska moga byc ciekawe :D Podobnie jak zatrzymanie wody na odcinku 2 m długości rzeki (pytanie do jakiej wysokości i głebokości to działa :) ?
Dziękuję za odnalezienie usterki w opisie - rzeczywiście obszar działania powinien być wyrażony nie jako ilość pól, lecz sześcianów o boku 2 metrów.

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 16 października 2009, 11:47

Ale to był łowca / iluzjonista parający sie łapaniem poszukiwanych za pieniądze, czy może to dziwadło z "nowych profesji"?
Nie, to była dwuprofesyjna postać łowca/iluzjonista.

A co do "dziwadeł". Jeżeli ktoś ma pomysł na nową profesję jak chociażby ja i widzi dla niej zastosowanie to czemu nie? W KC i nie tylko w tym systemie są profesje jakimi tylko nieliczni zagrają. Podobnie może być z Kowalem Run, Chronomantą, Wiedźminem, Berserkerem, Kondotierem czy wieloma innymi które się przewinęły przez ten system. Można oczywiście grać rycerzem o statusie templariusza, czy wojownikiem któty jest kondotierem ale zmienia się tu tylko nazwa. Oczywiście niektórym wystarcza tylko zmiana nazwy a inni chcieliby aby ta profesja miała w swoich umiejkach coś innego, oryginalnego. Jeśli MG dopuszcza taką postac do gry a kierujący nią gracz czuje się świetnie w tej roli to chwała im za to. RPG ma nam dostarczać przyjemności grania. Ja zawsze powtarzałem swoim graczom "wybierzcie postać którą będzie wam się dobrze grało a nie taką żeby była dopełnieniem drużyny". Ponadto pozwalałem graczom na opracowanie własnej unikalnej umiejki zamiast "zapożyczenia umiejętności". Poza tym taki "kombajn" profesyjny jest ciekawy jesli MG niezbyt pasują postacie dwuprofesyjne. Nawet tuataj na portalu są głosy o zbyt szybkim awansie postaci i "przepakowywaniu" ich bonusami z POZ. To też jest wyjście. Pewnie, że zawsze znajdą się przeciwnicy i zwolennicy nowych profesji ale tak jest ciekawiej, nieprawdaż?
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

Hauerine
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Hauerine » 17 października 2009, 22:41

Treant:
To jest opóźniona ognista kula i jedyny czar związany z ogniem.
Czyli ognista kula, tylko lepsza.
Nie widzę problemu w istnieniu w repertuarze czaru, który pozwala "zamrozić" postać nawet na długie lata i ożywić ją w wybranym momencie.
Przy czym ten czar nie "zamraza" tylko po prostu zamienia w kamień. Polimorfia.
Zobacz co potrafi czar Przeszywająca iluzja - znacznie więcej niż palenie ofiary oraz jej zamianę w posąg.
Mocno przesadzony czar. Odjałbym mu za 2 efekty, albo zastąpił innymi, opartymi bardziej na liuzji / sugestii.
Dziękuję za odnalezienie usterki w opisie - rzeczywiście obszar działania powinien być wyrażony nie jako ilość pól, lecz sześcianów o boku 2 metrów.
A nie ma za co. Dodaj jeszcze, że panuje na tym obszarze totalna ciemność. Skoro zatrzymuje czas to swiatło nie może go opuścić. W gorący śłoneczny dzień zakończenie trwania czaru mozę dac efekt spalenia obszaru jego działania wysokoenergetycznym laserem :)

Venar:
A co do "dziwadeł". Jeżeli ktoś ma pomysł na nową profesję jak chociażby ja i widzi dla niej zastosowanie to czemu nie?
To poszukajmy tych "zastosowań" na jakimś przykładzie.
Łowca nagród to jakieś "dziwadło", profesja dla ludzi którzy chcą sie zemścić za zabicie bliskich? Rety, ile jest takich osób żeby robić dla nich profesje? Poza tym samo mordercy moga być różni, a mściciel równie dobrze może być magiem , wojownikiem, kapłanem, rycerzem itd. Po prostu jednym z motywów czy elementów historii postaci jest to, ze chce się zemścić. Nie trzeba do tego zadnej nowej profesji. Podobnie nie trzeba jej jeśli postać ma łapać przestępców dla pieniędzy. W zależności od tego kogo ściga może mieć różne profesje. Np. do ścigania "czarujących przestępców" taki dziwaczny łowca nagród jest właściwie bezużyteczny.
Jednemu z moich graczy doskonale sprawdzał się mag jako "łowca nagród".
W skrócie nie widze zastosowań, które usprawiedliwiałyby wprowadzanie takiej profesji.
W KC i nie tylko w tym systemie są profesje jakimi tylko nieliczni zagrają. Podobnie może być z Kowalem Run, Chronomantą, Wiedźminem, Berserkerem, Kondotierem czy wieloma innymi które się przewinęły przez ten system.
Kowal run, profesja złożona pod jedną umiejkę, żeby dodać do KC runy opisane w jednym z MiM-ów. Najzabawniejszy jest przy tym run antymagii, który daje jej 5%, a do jego zrobienia potrzebny jest biały mitryl dający 10% amg :)
Chronomanta to ultrapotężna profesja czarodziejska, na dodatek z opisu wynika, że dość łatwo dostępna (jak każda inna profesja i na dodatek mozna ją łączyć z inną).
Wiedźmin jak wspomniałem to żałosna próba przepisania do KC wiedzmina z Sapkowskiego. Totalna pomyła, to inne światy, inne potwory i inne wymagania.
Berserker to taki barbarzyńca, tylko lepszy.
Kondotier to taki żołnierz, tylko lepszy od wszystkich dotychczasowych, na dodatek z dość głupim opisem (o czym było wcześniej). Jednocześnie profesja ogólnie dostępna, bo wg opisu powstają całe oddziały kondotierów.
Można oczywiście grać rycerzem o statusie templariusza, czy wojownikiem któty jest kondotierem ale zmienia się tu tylko nazwa.
Nie tylko nazwa! zmienia się cały kodeks postępowania takiej postaci. I właśnie "kondotierem" - czyli najemnikiem moze być wojownik, łowca, barbarzyńca czy gwardzista (ten ostatni to wręcz powinen). Zalezy jaki sposónb zarabiania na życie wybierze nasz wojownik. Zresztą raz mozę być kondotierem, raz banitą, raz łowcą nagród, a innym razem piratem. Wciaz ten sam wojownik (zalezy jakie ma zawody i jak mu sie "zycie ułozyło). Nie ma powodu tworzenia nowych profesji najemnika, pirata czy banity.
Jeśli MG dopuszcza taką postac do gry a kierujący nią gracz czuje się świetnie w tej roli to chwała im za to.
Nie zmienia to faktu, ze nie zamierzam grać z MG, który musi za każdym razem robic nową profesje bo brakuje mu w systemie piratów, ninja, kawalerzystów, legionistów, hoplitów, landsknechtów i goblińskich zbieraczy petów.
RPG ma nam dostarczać przyjemności grania.
Co nie zmienia faktu, ze chyba mogę wyrazić moją negatywną opinię nt. głupiego pomysłu kondotiera czy łowcy nagród ??
Mnie np. takie pomysły psują przyjemnośc gry. Osobiście np. lubie profesje gwardzisty, a to co jest wypisywane w opisie kondotiera najnormalniej obraża cztery moje postacie.
Ja zawsze powtarzałem swoim graczom "wybierzcie postać którą będzie wam się dobrze grało a nie taką żeby była dopełnieniem drużyny".
Ja zawsze powtarzałem: "zróbcie sobie takie postacie, żeby wam się dobrze grało razem, w drużynie".
Poza tym taki "kombajn" profesyjny jest ciekawy jesli MG niezbyt pasują postacie dwuprofesyjne. Nawet tuataj na portal