Kwestia obrony

Shadowrunner
Reactions:

Post autor: Shadowrunner » 27 maja 2009, 19:27

Ten wątek opóźnienia w walce magicznej to powinien się raczej znaleść w dziale o magii, ale pozwólcie że w ramach offtopu wrzucę swoje 3 srebrniki...

Czy wy korzystacie z tych oryginalnych zasad MiMowych do rzucania czarów? Bo pamiętam że w podręczniku pojawiła chyba nieco inna zasada - relaks oczyszczający umysł trwał 1 rundę (czarodziej z własnej woli mógł z niego zrezygnować ale kosztowało go to otrzymanie Punktów Obłedu :o ). W/g mnie to się dobrze sprawdzało w grze bo uniemożliwiało graczom manczowanie w postaci rzucania 10 magicznych pocisków w jednej rundzie lub runda za rundą jakiś mocniejszych czarów. A że czaruś musi przez to zmarnować dużo czasu? No cóż - ułatwianie czarodziejom roboty poskutkuje moim zdaniem utrata równowagi gry - z 0 POZ maga robi egzekutora-eksterminatora. Wiem co mówię bo jeden mój stary MG zapomniał o tym a kolega gracz wykorzystał zapominalskość MG i rzucał po 12 magicznych pocisków - co praktycznie wykończało prawie połowę przeciwników w pierwszej rundzie walki. Stąd też ja raczej jestem przeciwny zmienianiu zasad w taki sposób żeby pozwalać graczom na dodatkowe ataki przy wysokiej SZ. Fizyki się nie przeskoczy - runda to tylko kilka sekund - nie wyprowadzi się w tym czasie 10 ciosów mieczem czy 5 czarów - to są zbyt skomplikowane czynności.

Natomiast podoba mi się Mrufona koncepcja uzależnienia czasu transu relaksacyjnego (bo tak to się chyba w podręczniku nazywało) od długości rzucania czaru. Z tym że ja i tak bym nie pozwolił rzucić więcej niż 2 czarów w rundzie - takie rozwiązania czynią z czarodziei praktycznie niezniszczalnymi - szczególnie tych co mają dużo formuł magii bojowej. I obstawałby za tym żeby zachować jednak ten odstęp jednej rundy między rzucaniem czarów - 1 runda rzucania i 1 runda (oczywiście gdyby czar był rzucany więcej niż 1 rundę to analogicznie wydłużałby się okres relaksu) - a jak gracz nie chce relaksować swojego BG to niech on otrzyma PO. :)

"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch."
[sic!]

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 27 maja 2009, 20:15

Bo pamiętam że w podręczniku pojawiła chyba nieco inna zasada - relaks oczyszczający umysł trwał 1 rundę
Mówimy o wersji JEDYNIE PRAWDZIWEJ, czyli o MiMach - tam stało tak, iż regeneracja trwała tyle co rzucanie, a do 200 mag mógł rzucić 1 czar w turze.
i tak bym nie pozwolił rzucić więcej niż 2 czarów w rundzie - takie rozwiązania czynią z czarodziei praktycznie niezniszczalnymi -
Słusznie, więcej mogłoby grozić zachwianiem równowagi gry.

Hans696
Reactions:

Post autor: Hans696 » 27 maja 2009, 22:28

UM <100 - mag po rzuceniu czaru odpoczywa do końca rundy (niekoniecznie fizycznie, półleżąc, ale to chyba jasne. Ma zaprószony wysiłkiem umysł) - jeśli czar opóźnieniem haczy o kolejną rundę, to odpoczywa do jej końca
UM 100-199 - mag regeneruje się czas równy trzykrotnemu opóźnieniu zaklęcia
UM 200-299 - regeneracja trwa 2x dłużej niż samo rzucanie
UM 300-399 - tyle samo
UM >400 - nie jest potrzebna "rest party"
Pomysł bardzo fajny. Rozwiązanie usuwa absurd typu: cast spell -> free mind -> trucht dokoła boiska do końca rundy-> cast spell...itd
W wygodny i zgrabny sposób gospodaruje resztą rundy czarownika.
Dodałbym jedynie dla UM >= 100 klauzulę "ale nie dłużej niż do końca rundy w której zakończył rzucanie czaru"

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 maja 2009, 10:22

Dodałbym jedynie dla UM >= 100 klauzulę "ale nie dłużej niż do końca rundy w której zakończył rzucanie czaru"
Jak zwykle można by się zastanowić nad skrajnymi przypadkami: niech rzucanie zajmie 7sg, SZ maga to 100. Teoretycznie regeneracja trwałaby 3x7=21 sg, czyli 2,1 tury. Mag w gotowości do następnego zaklęcia znalazłby się w 20 momencie trzeciej rundy (70 + 210 = 280; 300-280 = 20, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi za to proste wyliczenie...).
W appendiksie Hansa696 mag po ciężkim i długim zaklęciu gotów byłby już do następnego na początku drugiej tury.
Teraz trzeba się zastanowić, która opcja realniejsza - czy "karabinowa" (szybki rest) czy "matuzalemowa" (długi rest).

Awatar użytkownika
wasut
Reactions:
Nickpage: https://krysztalyczasu.pl/profile/wasut
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Post autor: wasut » 18 sierpnia 2009, 15:47

Apropos niedawno opublikowanego wywiadu a Arturem Szyndlerem (http://gryfabularne.blogspot.com/2009/0 ... a-gry.html) pragnę zacytować akapit dodtyczący bezpośrednio "kwestii obrony":
Testowałem zasady przez około 10 lat. Aby poznać uzbrojenie (ponad 300 rodzajów opisałem w systemie, w pełnej wersji), jeździłem po najdalszych muzeach, rozmawiałem z kustoszami i historykami, czytałem monografie akademickie o historii oręża, a nawet zaprzyjaźniłem się z kilkoma osobistościami w tej dziedzinie. W trakcie tych badań postanowiłem zastosować unikalny (praktycznie dotąd) system walki w którym rzut na trafienie jest modyfikowany przez współczynnik ześliźnięcia się ciosu. To tak jak z czołgiem T34 w trakcie II wojny światowej. Nie miał może grubego pancerza, ale odpowiednio sprofilowany pancerz powodował, że większość pocisków po prostu nie miała jak odpowiednio uderzyć i siłą pędu rykoszetowała je. Z drugiej strony wprowadziłem wyparowania broni. Strzała przechodzi przez kolczugę jak przez masło, maczuga wgniata kolczugę w ciało zadając jeszcze większe zniszczenia, za to dla broni ciętej jest ona praktycznie nie do przecięcia. Stąd zróżnicowaniem pancerze na ich wartość ochrony przed bronią tnąca, kłutą i obuchową.
Wydaje mi się że jako głos autorski winien się tutaj znaleźć.
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2009, 16:04 przez wasut, łącznie zmieniany 1 raz.

avnar
Reactions:
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times