Kryształy czasu - Czas na zmiany

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 27 września 2011, 13:39

HEHE
Ghasta - bardzo dobrze Cię zrozumiałem.

Przy takim rozwiązaniu czarodziej byłby mocno poszkodowany : ograniczenie PM (jest), opóźnienie czaru (jest), ujemny modyfikator do UM(w/g Twojego wzoru/ów) i czas na uspokojenie umysłu (jest).
Pewnie ja źle sformułowałem swoje zdanie :)

p.s.
Jakby ta modyfikacja miała się do rzucania czarów z pergaminów?

...no i co z tym natarciem (pytałem poważnie)?
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 27 września 2011, 14:39

Coś za coś :) a może zrezygnować z uspokojenia umysłu ;-)
Dla niskopoziomowego czarodzieja narzucone ograniczenie będzie kłopotem i to zwykle z powodu braku PM, a nie chęci rzucenia n+1 czarów w rundzie i sumy opóźnienia

Magiczny pocisk to 1sg +1 uspokojenie i kolejny atak - niemal jak ciosy sztyletem;

Ognista Kula (III krąg) ma opóźnienie 4sg. i obejmuje jednorazowo kilka osób (1m/3poz), druga rzucisz po 8 sg. i znowu szansa na kilka osób poranionych. W tym czasie (odpowiednio 6 poz woj) może zabije jednego wroga - czarodziej porani lub zabije kilka osób, obejmie konia z jeźdźcem i to na znacznej odległości.

a wielokrotne rzucenie czaru Piorun (II krąg) to już masakra jest, nawet przy takich 'ograniczeniach'

Więc z tym poszkodowaniem czarujących to bym nie przesadzał :)

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 27 września 2011, 15:26

Więc z tym poszkodowaniem czarujących to bym nie przesadzał Smile
I znów się nie zgodzę - przeważnie bohaterowie z kasty wojowniczej mają większą SZ od czarodzieja i zanim ten będzie mógł rzucić jakikolwiek czar musi zmierzyć się z zamiarem swojego przeciwnika np.
(upraszczając) wojownik SZ120 ; czarodziej SZ100 - wojownik rzuca sztyletem zanim czarodziej zacznie inkantację.
Trafiając robi poważne uszkodzenia czarodziejowi (jeśli ten nie był odpowiednio przygotowany) - Nie trafia , ma czas na drugi atak np. drugim sztyletem i po tym ataku zaczyna się inkantacja (w między czasie może śmiało dostać trzecim sztyletem - jeśli zakładamy Twoja modyfikację) magiczny pocisk 1sg+1sg uspokojenie umysłu i w tym momencie nawet jak wojownik dostanie obrażenia od czaru może rzucić sztyletem po raz kolejny.
Czarodziej jest potężnym przeciwnikiem ale jako jednostka niestety już teraz ma ogromne ograniczenia a co dopiero po Twoich modyfikacjach ba po jakichkolwiek modyfikacjach - wiem bo doświadczyłem swojej "potęgi" - venar prowadził ja grałem Margusem - naprawdę potężnym czarnoksiężnikiem ale mimo swojej potęgi nie zdążyłem mrugnąć jak już leżałem nieprzytomny w ciemnej uliczce.
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

ghasta
Reactions:
Kontakt:

Post autor: ghasta » 27 września 2011, 16:17

leobardis napisał(a):
Więc z tym poszkodowaniem czarujących to bym nie przesadzał Smile
I znów się nie zgodzę - przeważnie bohaterowie z kasty wojowniczej mają większą SZ od czarodzieja i zanim ten będzie mógł rzucić jakikolwiek czar musi zmierzyć się z zamiarem swojego przeciwnika np.
Przeważnie nie znaczy zawsze, a najprostsza kontrą dla Twojego przykładu jest porównanie nowo-tworzonych bohaterów elf-mag v.s. wojownik-krasnolud. Różnica szybkości jest duża na korzyść dla elfa.

Rozważania z podaniem współczynników są bez sensu (tak jak kłótnia na forum z dodawaniem siły do ciosu gdzie czepiono się iż silny znaczy gigant). Przy walce mag rzuci sobie szybkość i będzie miał (w rzuconym przez ciebie przykładzie) przewagę 8 sg., efekt? - odpali 3 magiczne pociski zanim wojownik pomyśli o wyjęciu sztyletu.

Weź także pod uwagę to że cios czarem zawsze trafia a machnięcie bronią niekoniecznie.
Ostatnio zmieniony 27 września 2011, 16:26 przez ghasta, łącznie zmieniany 1 raz.

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 27 września 2011, 17:00

Mam wrażenie iż myślisz , że rozmawiasz z osobą ograniczoną , która Cię kompletnie nie rozumie :/pupa (po co boldy czy podkreślenia?).

Zawsze jak będziemy się przepychać super bohaterami to co post będziemy od poprzedniego lepsi.
Zrozum , że Twoje "modyfikacje" nie są złe ale próbują naprawić coś co nie jest zepsute (w czwartek może gracze zgodzą się je przetestować).

p.s.
Taki powolny krasnolud może oberwać trzema pocikami aż w końcu dojdzie do czarodzieja a wtedy łoj biada czarodziejowi - mało tego przy rzucaniu trzeciego pocisku ma minus 20 do UM i wcale nie musi mu sie udać go rzucić).

p.s.2 :)
Przy walce mag rzuci sobie szybkość i będzie miał
i bach 80SZ poszło się...a i każdy magiczny daje minus 10 do UM
[center]Obrazek[/center]

ghasta
Reactions:
Kontakt: