Propozycja Programu na Krysztalkon II od Autora

Autor KC
Reactions:

Post autor: Autor KC » 17 września 2011, 12:41

Witam
Bedzie mi bardzo milo spotakc sie na tym konwencie z Wami. Termin 11-13 Listopada bardzo mi odpowiada, wiec ze swej strony moge zaproponowac ponizszy program. Przedstawie go chronologicznie, a nie wg waznosci. O godzinach, czasie trwania poszczegolnych punktow zdecyduja oczywiscie tez organizatorzy. Z gory uprzedzam, ze moga nastapic zmiany. Oto on:

Piatek wieczor
- Testowanie przygody Labirynt Katana, ktora chcialbym umiescic w nowym podreczniku. Bede potrzebowal 6-7 osob, ktore wczesniej wygeneruja postacie (dwuklasowosc preferowana). Oczekuje, by ich grupa dalej istniala w przyszlosc. Archipelag dowolny, ale raczej Wschodni lub Centralny.

Sobota start okolo 10 00
- Odczytanie przeze mnie kilku rozdzialow (1-6) z pierwszego tomu cyklu Rise of Katan do Krysztalow Czasu. Jest to powiesc o losach Katana ktora od kilku lat pisze, ale od ostatniego Krysztalkonu nabrala jak dla mnie zawrotnej predkosci. Przypomne ze w powiesci tej glownymi bohaterami sa tez postacie wzorowane na niektorych z Was uczestnikow Krysztalkonu I. Bedziecie pierwsi, ktorzy ja uslysza i ocenia.
- k100 pytan do Autora. Postaram sie odpowiedzec na nurtujace was kwestie, przygotowywanych podrecznikach, programach, czy o losach postaci. O planowanych korektach w zasadach KC poinformujemy w innym punkcie programu.
- Oficjalne losowanie statystyk dla glownych bohaterow ksiazki. Karty postaci prawdopodobnie zostana umieszczone na tym portalu. Przy okazji bede musial odslonic informacje o nowych profesjach, czy rasach, ktore sa charakterystyczne dla innych Archipelagow. I ktorymi bedzie mozna oczywiscie grac.
- Dla chetnych moge tez porozmawiac na temat co powinna zawierac przygoda. Jak ja latwo konstruowac, na co zwracac uwage, czego unikac. Na pewno ci z Was, ktorzy mysla o napisaniu wlasnych przygod moga to wykorzystac.

Niedziela 10 00
- Prezentacja (krotka) kilku rozdzialow nowej edycji KC, ze szczegolnym uwzglednieniem tych, w ktorych beda jakies nowe rzeczy. Moj syn Artur (Never) poprowadzilby ten punkt programu. Jak wiecie podjal sie on przetrzasania tysiecy stron i plikow w celu wydania oryginalnej wersji KC. Oczywiscie w trudniejszych kwestiach tez bedzie mozna i mnie wykorzystac.

Co do miejsca imprezy zostawiam Wam decyzje, ale nie ukrywam, ze w Warszawie bylo by mi latwiej. Nie wiem czy w Czersku dalbym rade zrealizowac wiekszosc punktow proponowanego programu. Dodatkowo myslalem zaprosic kilku z najbardziej "starych" graczy KC, ktorzy mi nieustannie towarzysza w RPG od okolo 20 lat. Moze opowiedzieliby o najciekawszych sesjach, z kolei Wy im o swoich. Wielu z nich to skarbnica wiedzy np. jak uniknac jakichkolwiek klotni podczas gry...
W Czersku niesmialo bym zaproponowal w innej przyszlosci poprowadzenie jakiejs ciekawej testowej kampanii dla okolo do 10 graczy, ale przez ... 3 dni pod rzad. Pamietam w czasach swojej mlodosci tego typu sesje i bede je pamietal na pewno do konca zycia.

Pozdrawiam
Artur Szyndler (Senior)

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 17 września 2011, 13:38

Przede wszystkim witam autora systemu, któremu poświęciliśmy wszyscy tu obecni z górką 15 lat życia.

Jeśli chodzi o mnie i parę osób spoza Wawy to stolica nie jest najfortunniejszą lokalizacją na kon, który w pierwotnym zamyśle miał być ucieczką z domów w ciszę by z kolesiami z portalu pograć w KC. Nienawidzę dużych miast i wjazd do W byłby dla mnie obrzydliwym doświadczeniem , zwłaszcza że kompletnie jej nie znam.
Czersk z tej perspektywy jest świetnym miejscem. Jeśli zdecydujemy się na jakieś obiektywne kryterium wyboru - jak głosowanie, to ja oddam swój głos na Czersk.

Mirta
Reactions:

Post autor: Mirta » 17 września 2011, 14:56

Z całym szacunkiem dla autora, niemniej jednak kilka rzeczy z programu mnie osobiście zniechęciło do wzięcia w "zlocie"udziału, a mianowicie :

-Nie w smak mi tłuc się przez pół Polski, by potem miast grać będę podpierać plecami ścianę(równie dobrze mogę to robić w domu nie ruszając się z miejsca), gdyż sądząc z ilości chętnych graczy będzie więcej niżeli 6-7 .Pytanie co z resztą ludzi, będziemy grać warcaby? czy może lepić goblinów z modeliny?.Pierwotny zamysł konwentu był zupełnie inny i tu przytoczę kolegę "(...)w pierwotnym zamyśle miał być ucieczką z domów w ciszę by z kolesiami z portalu pograć w KC.(...)" Drużyna w której grywam niestety rzadko się zbiera by móc wspólnie przemierzać świat Orchii (życie realne nie pozostawia wiele czasu na przyjemności-ostatni raz grałam w styczniu tego roku )Tu natomiast nadarzyła się okazja by móc przez 3 dni sesjować !!! i większość z nas na taki, a nie inny plan się nastawiła z ewentualną możliwością porozmawiania o pracach jakie się toczą na forum z Panem . Nikt nie wspominał o promowaniu czegokolwiek .

-Pana natomiast plan i zamysł wykracza poza nasze pierwotne wyobrażenia,a przynajmniej większości z nas. Rozumiem, że chce pan promować swoje dzieło, przeprowadzić testy etc, niemniej jednak uważam, że ten konwent, fanów z forum nie jest najodpowiedniejszym miejscem do tego , a przynajmniej nie w chwili obecnej.

-Promowanie dzieła , ogłoszenie reaktywacji KC winno odbyć się z przysłowiową pompą dla większego grona zainteresowanych , fanów etc , a nie w gronie kilku/kilkudziesięciu osobowej ekipy z forum.Bo jaki to ma sens?

- Oczywiście nie przeczę, że miło było by usłyszeć fragmenty nowego dzieła , jak również wzięcie udziału w przygodzie prowadzonej przez autora KC oraz móc zadać osobiście nurtujące nas pytania , niemniej jednak to miało być punktem kulminacyjnym , świeczką na torcie ów konwentu, a nie głównym celem .Z tego programu zaś wynika, że odbędzie się tylko jedna sesja kilkugodzinna i to jeszcze nie dla wszystkich zainteresowanych!!! ;/ taka perspektywa szczerze zniechęca , a przynajmniej ludzi z poza rejonów stolicy...
Ostatnio zmieniony 18 września 2011, 12:16 przez Mirta, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 17 września 2011, 15:00

Przynajmniej jedną kwestię wyprostuję, Mirto: jeśli będzie naście osób to sformujemy 2-3 drużyny, każdą z własnym MG. W tym układzie zagra każdy. Ghasta ma prowadzić, Mariusz pewnie też, może i ja się skuszę.

Co do wawy mam wsparcie Autora w nawigacji po mieście (dostałbym przewodnika), ale mimo wszystko uważam, że my - stare, dorobione kozły mające samochody dadzą radę wyprysnąć poza miasto. Naprawdę zastanówmy się nad tym.

Po telefonicznej ugwarce z Autorem skłaniam się do opcji wawy. Miejsca na granie 2-3 drużyn będzie dość a część oficjalną mamy mieć zagęszczoną do przedziału czasowego 10.00-14.00 w sobotę. Reszta należy do nas. Zresztą w tym czasie też można grać, jeśli ktoś tak woli.
Ostatnio zmieniony 17 września 2011, 15:58 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Mirta
Reactions:

Post autor: Mirta » 17 września 2011, 16:13

Mrufon napisał(a):
Przynajmniej jedną kwestię wyprostuję, Mirto: jeśli będzie naście osób to sformujemy 2-3 drużyny, każdą z własnym MG. W tym układzie zagra każdy. Ghasta ma prowadzić, Mariusz pewnie też, może i ja się skuszę.
Tu się Mrufon zgodzę, niemniej jednak nie zmienia to faktu iż z 3 dni sesjowania pozostaje jedynie piątek wieczór - jedna jedyna sesja ...
W Czersku niesmialo bym zaproponowal w innej przyszlosci poprowadzenie jakiejs ciekawej testowej kampanii dla okolo do 10 graczy, ale przez ... 3 dni pod rzad. Pamietam w czasach swojej mlodosci tego typu sesje i bede je pamietal na pewno do konca zycia.
Ja natomiast nieśmiało zaproponowała bym właśnie w innym terminie zorganizowanie takiego oficjalnego konwentu z rozbudowanym planem programu jaki został przedstawiony , i w szerszym gronie odbiorców.:) po ówczesnym nagłośnieniu, że takowa "impreza" ma się odbyć.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 17 września 2011, 16:27

Niekoniecznie tylko jedna sesja. W piątek wieczorem zaczynamy sesję nr 1. W sobotę nr 2 i w niedzielę ja kończymy. To daje spokojnie 2 sesje. Poza tym to jest długi łikend, możemy siedzieć dzień dłużej.

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 17 września 2011, 20:51

Na konwent się nie wybiorę, bo mieszkam za granicą, więc mogę się chyba wypowiedzieć względnie bezstronnie...

Wszystko zależy od tego, czego oczekujecie od tej imprezy - jeśli przede wszystkim możliwości pogrania - to propozycje ASa z tym planem kolidują. Jeśli spotkań z innymi KCtowiczami poza sesjami i dyskusji o systemie - to przeciwnie, są one dobrze trafione.

Mirta ma jednak całkowitą rację odnośnie promowania nowej edycji systemu na tym konwencie. To pomysł całkowicie chybiony. Jasne - na pewno miło będzie posłuchać co nowego, ale znając życie krytyka może być poważna i zniechęcająca dla autora - bo rewolucyjnych zmian w mechanice raczej nie oczekuję, a starzy wyjadacze swoje zdanie w tej kwestii wypowiedzieli - stąd możliwe spięcia. Jeśli AS chce dyskusji i pytań, to powinien się tego spodziewać.
Większość obecnych na konwencie i tak pewnie kupi podręcznik, choćby z sentymentu i ciekawości. Promocja, spotkania informacyjne i pełna propaganda powinny jednak pójść w kierunku dużych ogólnopolskich konwentów skupiających setki, jeśli nie tysiące RPGowców, którzy z KCtami nie mieli jeszcze poważniejszej styczności.
Ostatnio zmieniony 17 września 2011, 20:57 przez tzeentch, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 18 września 2011, 14:52

Tak naprawdę z grania będziemy mieli wycięte tylko godziny 10-14 w sobotę. Koniec piątku, reszta soboty i kawałeczek niedzieli dla nas. Nie panikujta.

Autor KC
Reactions:

Post autor: Autor KC » 18 września 2011, 14:52

Z ruguly nie biore udzialu w dyskusji, ale aby wszystko wyjasnic zrobie wyjatek i dodam.

Po pierwsze to byla propozycja z mojej strony. Jezeli ktoregos punktu programu lub wszystkich nie zyczycie sobie, to tego nie bedzie. Chcialbym jednakze, aby ostatecznie decydowali ci, ktorzy przyjada lub mogliby przyjechac w zaleznosci od programu.

Po drugie kosmetyczne, ale dla niektorych dosc wazne proponowane zmiany do reedycji moglyby byc przedyskutowane. Myslalem o zaczerpnieciu waszej opinni, czy skorygowaniu o wasza wiedze. Duzo latwiej jest mi wyjasnic cos slownie, a nie w nieskonczonosc odpowiadac na forum.

Po trzecie wszystko co zaproponuje bedzie odbierane jako forma promocji czy autopromocji. Nie unikniemy tego i zgadzam sie z tym twierdzeniem. Jednakze osoby, ktore przyjada na Krysztalkon II ze wzgledu na ich zamilowanie do KC nie traktuje jako tych, ktorym potrzeba cokolwiek promowac. Obiecuje ze nie dam zadnego autografu i nie bedzie zdjec pamiatkowych. Uczestnikow uwazam za potencjalnych przyjaciol, doradcow, a byc moze i przyszlych wspolpracownikow przy projekcie ktorego sie podjalem.

I na koniec po czwarte. W odczytywanej ksiazce pragne uniesmiertelnic osobowosci kilkunastu z Was. Chcialbym, by postacie tych (raczej glownych) bohaterow byly tak skonstruowane by odpowiadaly temu co zyczy sobie protoplasta. Pragne by byly na tyle dobrze rozpoznawalne, ze ktorys z Was za 40 lat moglby pokazac swoim wnukom - "Oto ja - tu w tej ksiazce. Po tym mnie latwo rozpoznacie". Poniewaz brakuje mi kilku z Was, abym mial pelna obsade tych honorowych bohaterow myslalem, ze na Krysztalkonie II uzupelnie to. Na Krysztalkonie I uwzglednilem wszystkich co byli, jednakze z powodu nie przeslania mi materialow jakich od nich potrzebowalem zrobilo sie kilka luk. Myslalem ze na tym konwencie dam im druga szanse lub uzupelnie o nowych.

Wiecej nie bede juz pisal w sprawie tego tematu. Zdaje sie na organizatorow i wasze zrozumienie.

Pozdrawiam
Artur

PS. Kilku z Was zna telefon do mnie (np. Veinar, Mastug). Zwroccie sie do nich z pytaniem. Jezeli uznaja to za wlasciwe, to upowazniam ich by podzielili sie numerem i zadzwoncie. Najlepiej w ... dzisiejsza Niedziele.

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 19 września 2011, 14:29

Ja także z promocją wystartował bym na jakimś dużym zjeździe, konwencje, masa takich teraz w Polsce - niedaleko szukać będzie ogromny Falkon ( :) ) z ~2tys uczestników. Chętnych na wysłuchanie takiej informacji znajdzie się wielu.
Forumowy zjazd ma na celu spotkanie, pogadanie i pogranie, bez napinania się i ew. szopek związanych z promocją. Ludzie z portalu wiedzą że ew. zostania wydana reedycja KC, tu trzeba wyjść poza nasze skromne, ale działające, grono.

Zablokowany