Rekrutacja nowych...

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 17 grudnia 2008, 18:09

Normalnie rozlałeś balsam leczący na moje zbolałe rany. Wynika jasno, że można zaciekawić, tylko trzeba umieć. Powiem szczerze, że zacząłem wątpić w to że można jeszcze młodych TYM zaciekawić. Na forach o KC widzę samych starych wyjadaczy i tematy, które często nawet mi niewiele mówią, a co dopiero komuś zupełnie nowemu.

Tak się zastanawiam Panowie, (chyba w głównej mierze - to zresztą kolejny temat - jak wciągnąć Panie?) co zrobić, żeby również młodych przyciągać na ten portal? Może macie jakieś pomysły, sugestie, przemyślenia itp.B)

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 17 grudnia 2008, 21:49

Właśnie przyszła mi do głowy myśl - młodzi. Nasz wspólny znajomy, nauczyciel, od niedawna prowadzi sesje w szkole dla młodzieży jako kącik zainteresowań po lekcjach. Nie dość że mu za to płacą, hehe, to jeszcze propaguje RPG. Szkoda że konkurencyjny system ale zawsze. Poza tym wiem że czegoj próbuje w gazetce szkolnej gdzie pracuje. Jest na pewno wiele innych sposobów na to. Ważne aby pomysł był skuteczny...
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 10 stycznia 2009, 23:21

"Leobardis"... wielki sceptyk z dawnych lat (hehe)... : co Wy gadacie... o czym opowiadacie... debile i schizo...
Adam jak chcesz z nami zagrać to dziś gramy np. o 20-tej , tylko przyjdź wcześniej bo trzeba Ci postać zrobić. " Nie no pójdę zobaczę o czym oni gadają bo to fajne przygody są (Czegoj prowadził)" Poszedłem, jakieś 15 lat temu hehe.
Tak naprawdę to (moim zdaniem) najbardziej zachęcające dla całkowicie zielonego (przyszłego) gracza są opowieści z sesji i tyle - jeśli ktoś lubi tematykę fantasy to to wystarczy, wierzcie mi :) .
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Feyd
Reactions:
Kontakt:

Post autor: Feyd » 19 stycznia 2009, 19:52

Ja mam kilku chętnych do gry w rpg. Gdyby to byli ludzie w wieku szkolnym to pół biedy, ale to są ludzie którym bliżej do emerytury niż do gimnazjum:|
Jak się dowiedzieli że gram i prowadzę to poprosili by i im coś poprowadzić. Jak ich zapytałem czy wiedzą choć trochę czym są gry fabularne to usłyszałem coś co sprawiło że się podłamałem.
Cytuję:
"Mówi się co się robi, podnosi statystyki i walczy z potworami, zresztą graliśmy w Diablo i Metin2 to wiemy co to rpg"...

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 19 stycznia 2009, 20:02

Ja już nie zachęcam zupełnie zielonych osób. Znudziło mi się - werbuję w szeregach braci od dawna obeznanej w temacie.
Próbowałem wciągać nowicjuszy, ale efekt często był daleki od oczekiwań. Zrażam się jak osoba nie "zaskakuje", nie bawi się dobrze, czeka końca sesji...
Wolę grywać w towarzystwie takich samych fanatyków niż użerać się z kimś, kto grę traktuje nieszczególnie serio, skupiając się na towarzyskim jeno aspekcie spotkania.

leobardis
Reactions:

Post autor: leobardis » 19 stycznia 2009, 22:48

EEEE. słabo Mrufon - jeśli jesteś mistrzem gry to chyba z takim Twoim podejściem nie chciałbym grać u Ciebie - nie jesteś przekonywujący jeśli nie potrafisz zainteresować nowicjuszy. Na ostatniej sesji ( co prawda Warhammer - ale nie istotne ) był totalny nowicjusz , całkowity zielony... i co powiedział wychodząc z sesji? " na pewno będę na następnej sesji". To czy ktoś potrafi zainteresować nowicjusza grą w RPGega świadczy o jego możliwościach jako MG . Z całym szacunkiem, ale nie można z góry przekreślać tego co nie zrozumiał tej gry (a lubi tematykę fantasy).
[center]Nie dostaniesz drugiej szansy, by zrobi? dobre pierwsze wra?enie.[/center]
[center]Obrazek[/center]

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 19 stycznia 2009, 22:55

To nie jest kwestia braku umiejętności zainteresowania - lecz braku chęci. Wolę dostać gotowy materiał w postaci doświadczone