Mam wrażenie że mowa o 2 różnych rzeczach - MiM 3 str 16 to tabela broni, czyli Zygi mówi o bonusie +10TR z kuszy, a Mrufon pytał o zasadę, że można próbować uzywać zdolności, której się nie posiada... Ja tej zasady też w KC niegdzie nie pamiętam.Zygi napisał(a):Było, bo mimo że elfem zawsze łukiem sie posługiwałem [a może właśnie dlatego] świtało mi w głowie, po sprawdzeniu: MIM 3, str. 16, kolumna 13[uwagi]Mrufon napisał(a):
W oryginalnych (tzw.) materiałach nie było tego. Też bym pamiętał.
Kryształy czasu - Czas na zmiany
Jeśli tak to rzeczywiście sie nie zrozumieliśmy, przepraszam.. połowy szansy wykonania nieznanej umiejętności nie pamiętam.. i wydaje mi się to dziwne, takie zdolności jak 18-20 [zwlaszcza u kleryków] wykonywane przez inne postacie? Albo rzucanie czarów itp. sugerowałoby to podział na umiejętności które można używać i takich które nie za bardzo..
Nemo Me Impune Lacessit..
-
Mrufon
- Reactions:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 9 times
- Kontakt:
Czas na zmiany.
Chciałbym uwypuklić rolę umiejętności w mechanice KC. Mam pewne na ten temat przemyślenia, ale najpierw mała sonda:
-na test procentowy jakiejś czynności składałyby się wartość cechy i wartość odpowiadającej jej umiejętności. Obie składowe miałyby maksymalnie 50 pkt., co dawałoby razem 100. Przykład? Otwieranie zamków powiązane ze ZR, no i ZR np. na poziomie 35, umiejka 20 pkt., co razem daje 55% szansę otwarcia drzwi.
To skrótowe ujęcie całego pakietu zmian w mechanice. Jeśli sama idea zaskoczy to wpiszę kolejne propozycje.
Odpuśćcie z tym konserwatyzmem. Mechanika musi ulec zmianie, chcemy tego czy nie. W obecnej postacie nie jest do zaakceptowania. Po prostu.
Chciałbym uwypuklić rolę umiejętności w mechanice KC. Mam pewne na ten temat przemyślenia, ale najpierw mała sonda:
-na test procentowy jakiejś czynności składałyby się wartość cechy i wartość odpowiadającej jej umiejętności. Obie składowe miałyby maksymalnie 50 pkt., co dawałoby razem 100. Przykład? Otwieranie zamków powiązane ze ZR, no i ZR np. na poziomie 35, umiejka 20 pkt., co razem daje 55% szansę otwarcia drzwi.
To skrótowe ujęcie całego pakietu zmian w mechanice. Jeśli sama idea zaskoczy to wpiszę kolejne propozycje.
Odpuśćcie z tym konserwatyzmem. Mechanika musi ulec zmianie, chcemy tego czy nie. W obecnej postacie nie jest do zaakceptowania. Po prostu.
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2011, 22:48 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Run Habas Ne
- Reactions:
Wiesz RHN, akurat mi problemów z logiką zarzucać nie musisz.. a skoro po pokazaniu, iż wykonywanie pewnych umiejek bez ich posiadania jest bezsensu wysuwasz tak dalekie wnioski to gratuluje 
Co do wcześniejszego nie widzę podstaw by traktować jedne umiejętności inaczej niż pozostałe nawet z karami(choć żeby nie robić więcej wyjątków niż reguł to taka sama kara powinna być stosowana dla wszystkich), nie mamy tu podziału jak w ED na umiejętności i talenty, a wszystko jest przedstawione na równi. Gdyby "logicznie" podchodzić do tego, to okazałoby się, że taki czarodziej może wykorzystać 3/4 zdolności żołnierskich (o złodziejskich, rycerskich, nie mówiąc o kapłańskich nie wspominam), a żołnierz 2-3 maga.. skoro żołnierskie umiejętności są takie pro
Co do wcześniejszego nie widzę podstaw by traktować jedne umiejętności inaczej niż pozostałe nawet z karami(choć żeby nie robić więcej wyjątków niż reguł to taka sama kara powinna być stosowana dla wszystkich), nie mamy tu podziału jak w ED na umiejętności i talenty, a wszystko jest przedstawione na równi. Gdyby "logicznie" podchodzić do tego, to okazałoby się, że taki czarodziej może wykorzystać 3/4 zdolności żołnierskich (o złodziejskich, rycerskich, nie mówiąc o kapłańskich nie wspominam), a żołnierz 2-3 maga.. skoro żołnierskie umiejętności są takie pro