Kryształy czasu - Czas na zmiany

tzeentch
Reactions:

Post autor: tzeentch » 16 lipca 2011, 22:29

Zygi napisał(a):
Mrufon napisał(a):
W oryginalnych (tzw.) materiałach nie było tego. Też bym pamiętał.
Było, bo mimo że elfem zawsze łukiem sie posługiwałem [a może właśnie dlatego] świtało mi w głowie, po sprawdzeniu: MIM 3, str. 16, kolumna 13[uwagi] ;)
Mam wrażenie że mowa o 2 różnych rzeczach - MiM 3 str 16 to tabela broni, czyli Zygi mówi o bonusie +10TR z kuszy, a Mrufon pytał o zasadę, że można próbować uzywać zdolności, której się nie posiada... Ja tej zasady też w KC niegdzie nie pamiętam.

Awatar użytkownika
8art
Reactions:
Has thanked: 121 times
Been thanked: 81 times

Post autor: 8art » 16 lipca 2011, 23:08

A ja zawsze myslalem że to +10TR przy kuszach mialo odzwierciedlac wieksza celnosc kusz wzgledem lukow, choc to tez dosc dyskusyjna sprawa. Osobiscie zawsze po prostu kazdemu BG z kusza dawalem extra 10 do TR.

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 17 lipca 2011, 08:46

Jeśli tak to rzeczywiście sie nie zrozumieliśmy, przepraszam.. połowy szansy wykonania nieznanej umiejętności nie pamiętam.. i wydaje mi się to dziwne, takie zdolności jak 18-20 [zwlaszcza u kleryków] wykonywane przez inne postacie? Albo rzucanie czarów itp. sugerowałoby to podział na umiejętności które można używać i takich które nie za bardzo..
Nemo Me Impune Lacessit..

Awatar użytkownika
Mrufon
Reactions:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: Mrufon » 28 lipca 2011, 22:43

Czas na zmiany.

Chciałbym uwypuklić rolę umiejętności w mechanice KC. Mam pewne na ten temat przemyślenia, ale najpierw mała sonda:
-na test procentowy jakiejś czynności składałyby się wartość cechy i wartość odpowiadającej jej umiejętności. Obie składowe miałyby maksymalnie 50 pkt., co dawałoby razem 100. Przykład? Otwieranie zamków powiązane ze ZR, no i ZR np. na poziomie 35, umiejka 20 pkt., co razem daje 55% szansę otwarcia drzwi.
To skrótowe ujęcie całego pakietu zmian w mechanice. Jeśli sama idea zaskoczy to wpiszę kolejne propozycje.

Odpuśćcie z tym konserwatyzmem. Mechanika musi ulec zmianie, chcemy tego czy nie. W obecnej postacie nie jest do zaakceptowania. Po prostu.
Ostatnio zmieniony 28 lipca 2011, 22:48 przez Mrufon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czegoj
Site Admin
Reactions:
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times
Kontakt:

Post autor: czegoj » 28 lipca 2011, 23:08

Mruf ale jednostkowe propozycje nic nie dadzą. Jest zbyt mało ludzi chętnych na takie pomysły. Mecha może ulec zmianie, ale w ujęciu globalnym, to co proponujesz to efekt domina, zmieniasz klocek a sypie się dokładnie wszystko.

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 29 lipca 2011, 06:32

Zygi - odrobina logiki - tylko tyle jest wymagane od MG który kreuje świat i przygody - widać nie załapałbyś się na to stanowisko

jak dla mnie możesz pisać dalej i mnożyć przykłady - z chęcią poczytam .. ale nic więcej
Dura lex sed lex

Zygi
Reactions:

Post autor: Zygi » 29 lipca 2011, 08:44

Wiesz RHN, akurat mi problemów z logiką zarzucać nie musisz.. a skoro po pokazaniu, iż wykonywanie pewnych umiejek bez ich posiadania jest bezsensu wysuwasz tak dalekie wnioski to gratuluje ;)
Co do wcześniejszego nie widzę podstaw by traktować jedne umiejętności inaczej niż pozostałe nawet z karami(choć żeby nie robić więcej wyjątków niż reguł to taka sama kara powinna być stosowana dla wszystkich), nie mamy tu podziału jak w ED na umiejętności i talenty, a wszystko jest przedstawione na równi. Gdyby "logicznie" podchodzić do tego, to okazałoby się, że taki czarodziej może wykorzystać 3/4 zdolności żołnierskich (o złodziejskich, rycerskich, nie mówiąc o kapłańskich nie wspominam), a żołnierz 2-3 maga.. skoro żołnierskie umiejętności są takie pro