Tutaj możemy pisać co nam przyjdzie do głowy

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 05 czerwca 2011, 20:04

Pytanie portalisty:

Witaj adminie, jestem początkującym kryształologiem i mam pytanko - moja postać posiada specjalistę i oburęczność w półtoraku. Czy po szkoleniu "oburęczności" dodaje się 1atak tą bronią z racji przejścia jej na status specjalisty w 1ręcznej ? :/ Jak rozumieć zapis oburęczności w broni półtoraręcznej - "zachowuje się pozostałe cechy broni półtoraręcznej"?

Z góry dzięki!!

Ktoś pomoże?

Awatar użytkownika
mastug
Reactions:
Has thanked: 22 times
Been thanked: 15 times

Post autor: mastug » 05 czerwca 2011, 21:20

Pamiętam dyskusję na ten temat pamiętam też jej wynik - nie pamiętam natomiast wątku w którym się toczyła (szukałem z godzinę ale nie znalazłem). Więc wynik dyskusji był taki że broń PT przy szkoleniu oburęczność zmienia się na J a więc w stosunku do J należy rozpatrywać szkolenia specjalistyczne takie jak SP,2S,M,WM a więc dla każego z w/w szkoleń zwiększac atak o 1.

Przy okazji znalazłem także ciekawy wątek o mechanice który może pomóc nowo upieczonym MG:

http://www.krysztalyczasu.pl/forum/view ... ead_id=188

Awatar użytkownika
mordimer00
Reactions:

Post autor: mordimer00 » 06 czerwca 2011, 11:27

A ja sobie pozwolę nie zgodzić się z mastugiem, a mianowicie, wszystko imo zależy kiedy dana postać robiła szkolenia czyli w jakiej kolejności, jeśli najpierw była oburęczność a potem inne szkolenia to tak ilość ataków powinna się zwiększyć zgodnie z zasadami ale jeśli najpierw był 2bgł a potem SP i później Oburęczność to nie powinno się zwiększyć ilości ataków w posiadanej broni.
"Stara?em si? tak ?y?, abym w godzinie ?mierci móg? si? raczej cieszy? ni? l?ka?..."

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 09 czerwca 2011, 18:00

Czy ktoś jeszcze zechciałby się wypowiedzieć w rzeczonym temacie? Chciałbym udzielić jednoznacznej odpowiedzi użytkownikowi, który to pytanie zadał, a widzę, że z rzeczoną jednoznacznością może być kłopot. Czy faktycznie o wszystkim może przesądzić kolejność zaliczanych szkoleń?

morgliht
Reactions:

Post autor: morgliht » 10 czerwca 2011, 10:41

Czy graliście kiedys potomkami swoich postaci, my gralismy fajna sprawa.

Przemo
Reactions:

Post autor: Przemo » 10 czerwca 2011, 11:25

Keth,

wydaje mi się, że broń nie zmienia swego statutu podstawowego, zatem zawsze jest bronią PT, i tylko i wyłącznie w rękach osoby wyszkolonej traktowana jest jako J, a co za tym idzie: niezależnie od kolejności wyszkolenia... Hmmmm... Jednak muszę to jeszcze raz przemyśleć...

Awatar użytkownika
venar
Reactions:

Post autor: venar » 10 czerwca 2011, 12:11

Moim zdaniem obniżenie klasy broni w połączeniu ze specjalizacją jak najbardziej pozwala nam na wykorzystanie dodatkowego ataku zyskanego dzięki specjalizacji. Podobnie ma się sprawa w przypadku wzrostu, który zmniejsza klasę broni oraz siły fizycznej.
Nie zgadzam si? z Twoimi pogl?dami, ale po kres moich dni b?d? broni? Twego prawa do ich g?oszenia