rozmyślania RHN

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 19 maja 2011, 16:25

Przecież o to chodzi w przykładzie :)

Jeśli jesteś mega szybki ALE wykonujesz bronią ataki ponad, te które możesz (czyli wynikające z broni i twojej w niej biegłości) dostajesz modyfikator.

czyli

masz
150 SZ i miecz typowy, op 4 ,w którym masz (zgodnie z umiejętnościami) 1 atak, to wykonując atak 2 (poza umiejętnościami ale jeszcze mieszczący się w SZ) dostajesz - 40 TR, za 3 atak (2 nadmiarowy) dostajesz -80 TR. ...

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 19 maja 2011, 16:36

Ghasta - swoje osobiste animozje zachowaj dla siebie i nie uzewnętrzniaj się na forum - nie wszyscy chcą je czytać. jeśli zaś chcesz mnie zbluzgać zrób to na PM - zrobi to na mnie takie samo wrażenie jak teraz = zerowe.
nie chciałbym dokładać do pieca ale nawet jak coś ma w przybliżeniu konstrukcję cepa, to i tak chciałbyś żeby było to ci namalowane. tak samo dyskutuje się właśnie z tobą.

twoja propozycja jest zaś jak ostrość tego cepa.. tępa
moim założeniem jest urealnić mechanikę, a nie dodawanie kolejnej zasady, która nie ma oparcia ani w praktyce ani fizyce

mordimer
słusznie, celność ataków zmniejszy się jeśli atakująca osoba przestanie zważać na konsekwencję szybkiego zadawania ciosów, lecz podłączyłbym to pod "pogrupowanie rodzajów ataków" i impuls kierujący atakującym ..
czyli atak w szale miałby byłby szybszy, ale mniej celny
Dura lex sed lex

ghasta
Reactions:
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Kontakt:

Post autor: ghasta » 19 maja 2011, 16:55

Run Habas Ne napisał(a):
Ghasta - swoje osobiste animozje zachowaj dla siebie i nie uzewnętrzniaj się na forum - nie wszyscy chcą je czytać. jeśli zaś chcesz mnie zbluzgać zrób to na PM - zrobi to na mnie takie samo wrażenie jak teraz = zerowe.
nie chciałbym dokładać do pieca ale nawet jak coś ma w przybliżeniu konstrukcję cepa, to i tak chciałbyś żeby było to ci namalowane. tak samo dyskutuje się właśnie z tobą.
Ależ ja nie mam żadnych ale do Twojej osoby. tyko pisze Ci wprost, że chcesz zmieniać, a NIC nie proponujesz w zamian. Nie lubisz krytyki - cóż.
moim założeniem jest urealnić mechanikę, a nie dodawanie kolejnej zasady, która nie ma oparcia ani w praktyce ani fizyce
Przez wprowadzanie dodatkowych zasad :> to czym się to rożni od mojego wpisu?
słusznie, celność ataków zmniejszy się jeśli atakująca osoba przestanie zważać na konsekwencję szybkiego zadawania ciosów, lecz podłączyłbym to pod "pogrupowanie rodzajów ataków" i impuls kierujący atakującym ..
czyli atak w szale miałby byłby szybszy, ale mniej celny
:D

Czyli to co napisałem jako propozycja. Im więcej razy chcesz atakować - tym mniejszą masz szansę na zadanie trafienia... Czytanie ze zrozumieniem się tu kłania.

Arke
Reactions:

Post autor: Arke » 19 maja 2011, 19:16

Wydaje mi się że RHN miał na myśli odgórne ograniczenie trafienia dla rodzaju ataku a nie każdorazowe zmniejszanie TR dla ataku "ponad normę"

Przynajmniej ja tak bym to widział
Co zaś tyczy się szkoleń to każdy poziom specjalizacji mógłby zmniejszać w jakimś stopniu karę do TR.
Tak jak pisałem o łopacie.
Jeżeli zaś prosisz o konkretne cyferki to musisz uzbroić się w cierpliwość...
Szacunkowe dane można tylko zdobyć dzięki doświadczeniom a na nie trzeba trochę czasu i pieniędzy
Już nie insynuuję że sam mógłbyś zrobić jakieś dla zebrania większej ilości niezależnych danych

Awatar użytkownika
Keth
Reactions:
Has thanked: 138 times
Been thanked: 84 times
Kontakt:

Post autor: Keth » 19 maja 2011, 19:24

Chłopaki, czy Wy aby przypadkiem nie zmierzacie w kierunku wiernego z fizyką modelu mającego maksymalnie realistycznie odwzorować świat fantasy? Nie denerwujcie się, ale te sugestie, by analizę wartości w tabelce at/r poprzedzić badaniami w terenie, najlepiej poprzez empiryczne testy z użyciem replik broni... czy my tego erpega wciąż jeszcze traktujemy jako zabawę czy też jako przedmiot badań naukowych? Jeśli tak, podpowiadam następny w kolejności punkt do analizy: jaka jest maksymalna prędkość osła obciążonego hobbitem z nadwagą w obecności warga z POZ 6? :D

Run Habas Ne
Reactions:

Post autor: Run Habas Ne » 19 maja 2011, 19:38

Ghasta uprzejmie proszę abyś to ty zaczął czytać ze zrozumieniem i mniej spamował. Twój poprzedni post nadal nic nie wnosi.

Keth nie chodzi o stuprocentowe odwzorowanie i wierność prawom fizyki itp. chodzi jednak o pewną dozę realizmu, aby później nie powstały kwiatki..
Znamy to chyba z autopsji.

Dobrze mówisz Arke.
Doświadczenia jak na razie stanęły w miejscu - brak dwóch nie za ostrych noży by przypadkiem nie ucierpieć podczas testowania realnej walki. Jak również przyszłościowe zapatrywanie na walkę z tarczą...
Dura lex sed lex