Szukaj skarbu nospe w dziale Download.Keth napisał/a:
Czy ktoś potrafiłby zarzucic odpowiednim linkiem?
Tutaj możemy pisać co nam przyjdzie do głowy
Pytanie za 100 pt.Jak interpretować stwierdzenie"dwukrotnie wolniejszy atak" pojawiajacy sie chociażby przy opisie umiejek.Czy to znaczy że opóźnienie broni zwiększa się dwukrotnie czy też zmniejsza dwukrotnie liczbę ataków na runde co znaczy ze w przypadku 1 ataku na runde postac wykonywać będzie atak co 2 rundę??
Pytam jak to wygląda bo mamy z kumplem odmienne zdanie na ten temat.
Jest to gdzies może pisemnie wyjaśnione czy to należy interpretować po swojemu???
Pytam jak to wygląda bo mamy z kumplem odmienne zdanie na ten temat.
Jest to gdzies może pisemnie wyjaśnione czy to należy interpretować po swojemu???
[EDIT] Jest to wyjaśnione w 5 numerze MiM przy opisach profesji.[/EDIT]
Chodzi o wykorzystanie 2 ataków zamiast jednego, choć rozsądek podpowiada, że powinno się to wiązać również z większym opóźnieniem ciosu, bo taki zamaszysty atak, czy przycelowanie wymaga wyprowadzenia go w niekonwencjonalny sposób. Można przyjąć, że takie specyficzne ciosy wykonywane są w parzystych atakach, czyli tym samym ich opóźnienie jest większe. Problem stanowi sytuacja, gdy postać dysponuje tylko 1 atakiem w rundzie i korzysta z takiej zdolności: niby atakuje rzeczywiście co 2 rundę, jednak wyglądałoby to tak, jakby przez całe 10 sekund + opóźnienie broni brała zamach, chyba że uznamy, iż rozpoczyna wówczas taki specjalny cios później (dokładnie tak, aby pierwszy atak zakończył się w 0 momencie pierwszej rundy).
Chodzi o wykorzystanie 2 ataków zamiast jednego, choć rozsądek podpowiada, że powinno się to wiązać również z większym opóźnieniem ciosu, bo taki zamaszysty atak, czy przycelowanie wymaga wyprowadzenia go w niekonwencjonalny sposób. Można przyjąć, że takie specyficzne ciosy wykonywane są w parzystych atakach, czyli tym samym ich opóźnienie jest większe. Problem stanowi sytuacja, gdy postać dysponuje tylko 1 atakiem w rundzie i korzysta z takiej zdolności: niby atakuje rzeczywiście co 2 rundę, jednak wyglądałoby to tak, jakby przez całe 10 sekund + opóźnienie broni brała zamach, chyba że uznamy, iż rozpoczyna wówczas taki specjalny cios później (dokładnie tak, aby pierwszy atak zakończył się w 0 momencie pierwszej rundy).
Ostatnio zmieniony 08 maja 2009, 17:58 przez Treant, łącznie zmieniany 1 raz.
-
czegoj
- Site Admin
- Reactions:
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
- Kontakt:
Według mnie dwukrotnie wolniejszy atak znaczy dwukrotnie zwiększenie opóźnienia broni. Nie znaczy to wcale zmniejszenia ilości ataków. Jeśli ktoś ma szybkość 60 a opóźnienie broni 4 sg. (już x 2) i liczbę ataków rundzie 2 to będzie miał 3 ataki na na 2 rundy. Natomiast jeśli ta sam szybkość, to samo opóźnienie natomiast jeden atak na rundę to będzie miał 2 ataki na 2 rundy (zakładam, że tylko atakuje i nic więcej nie robi)
-
Shadowrunner
- Reactions:
Co do opóźnienia ataków to ja zawsze przyjmowałem zwiększenie kosztów ataku - czyli dwa ataki za jeden opóźniony - ale to chyba dlatego że u mnie zawsze na sesja to opóźnienie broni uwględnialiśmy tylko "uznaniowo" - tj. sprawdzaliśmy tylko czy jak ktoś ma dużo ataków to czy wystarczy mu segmentów szybkości na to - a potem wyliczanie op pomijaliśmy żeby nie spowalniać walki - tj. przymykaliśmy oko na to kto w którym segmencie rundy akurat wyprowadza swoją rzeźnię. 
Co do spotkania - takiego swoistego zjazdu forumowego - to jestem za. Najlepiej do Krakowa/Wrocławia, bo mi blisko
Tudzież zapraszam do ojczyzny KATa
Ja z ludźmi z erpg.pl (głównie z Mrufonem i jego ziomalami) od dłuższego czasu takie wypady uskuteczniam - chociaż nie są to żadne zjazdy forumowe tylko wycieczki na różne zamki gdzie przez weekend raz na kilka miesięcy uskuteczniamy chlanie... tj. chciałem powiedzieć granie 
A odnośnie upadku KC - no cóż - na ten temat to już chyba powiedziano wszystko co do powiedzenia we wszechświecie było. Też mam takie odczucia że podręcznik - jakkolwiek ważny - był celowym sabotażem tajnego ugrupowania nieprzyjaciół Katana, jedynym jego celem było obalenie hegemonii Uruk-Hai i prawowitych władców świata. Zdrajcy będą wisieć
Na erpg.pl mieliśmy nawet specjalny dział poświęcany wieszaniu psów na winnych tej sytuacji, wylewaniu gorzkich żalów i słonych łez nad naszym ukochanym systemem, zasztyletowanym niczym Cezar w Idy Marcowe przez najlepszych przyjaciół...
Co do spotkania - takiego swoistego zjazdu forumowego - to jestem za. Najlepiej do Krakowa/Wrocławia, bo mi blisko
A odnośnie upadku KC - no cóż - na ten temat to już chyba powiedziano wszystko co do powiedzenia we wszechświecie było. Też mam takie odczucia że podręcznik - jakkolwiek ważny - był celowym sabotażem tajnego ugrupowania nieprzyjaciół Katana, jedynym jego celem było obalenie hegemonii Uruk-Hai i prawowitych władców świata. Zdrajcy będą wisieć
Na erpg.pl mieliśmy nawet specjalny dział poświęcany wieszaniu psów na winnych tej sytuacji, wylewaniu gorzkich żalów i słonych łez nad naszym ukochanym systemem, zasztyletowanym niczym Cezar w Idy Marcowe przez najlepszych przyjaciół...
"-Kat An!!! - najg?o?niej jak mog?a, sykn??a ci??arna orczyca.
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]
-Kacie! Jeszcze raz spróbujesz mnie podgryza?! - doda?a uderzaj?c wielk? niczym bochen chleba pi??ci? w swój nabrzmia?y brzuch." [sic!]